Sluit zoeken
Het is weer de tijd om sfeer te brengen in huis met deze donkere dagen! Ontvang 10% korting met code DONKER10

Planten en Bloemen Encyclopedie

Planten verpotten

In dit hoofdstuk leggen we u uit wanneer en hoe u uw kamerplant of tuinplant het beste kunt verpotten en wat de voordelen zijn.

Index

Hoofdpunten

  • Verpotten stimuleert de groei
  • Verbetert de bladeren

Het beste moment bepalen voor het verpotten van uw plant

U kunt uw plant het beste na aanschaf meteen in een grotere pot zetten. Dit kunt u het beste doen omdat de meeste planten eigenlijk in een te kleine pot zitten, omdat dit de transport kosten verlaagt, en bijv. bij palmen de groei vergroot. Als u de plant al een poos in bezit hebt kunt u uw plant het beste verpotten wanneer de pot te klein is geworden. Dit kunt u zien door de plant uit zijn oorspronkelijk pot te halen en te kijken of de wortels zijn 'doorgeworteld', oftewel, dat ze de hele potruimte zijn gaan innemen.

Kamerplanten

De beste tijd om uw kamerplant verpotten is in het voorjaar, omdat in deze periode de plant meer energie heeft door het aantal zon uren. De plant zal dan snel weer nieuwe wortels gaan aanmaken. Wilt u uw kamerplant in de winter overpotten, dan kan dat ook. Let dan wel erg goed op dat u de wortels niet beschadigt.

Tuinplanten

De beste tijd om uw tuinplant te verpotten is ook in het voorjaar, rond april. Het is natuurlijk ook mogelijk om de plant later in het jaar in de tuin te zetten. Let daarbij wel op dat hij tijdens warme zomerdagen wat meer water krijgt, zodat hij niet kan uitdrogen.

Terug naar boven

De voordelen van verpotten

De voordelen van verpotten zijn voornamelijk dat het de groei stimuleert, de plant een grotere waterbuffer geeft en hierdoor minder snel verdroogt. Ook krijgt de plant nieuwe voedingsstoffen en gaat er hierdoor beter uitzien. Het belangrijkste is dat het het verstikken van de plant voorkomt, vanwege dat de wortels geen kant meer op kunnen.

Ook oogt het veel mooier uw pas aangeschafte palm in een prachtige pot te zetten. Kweekpotten zijn immers puur functioneel, en dus niet mooi gemaakt..

Terug naar boven

Bij elk plantje past een potje

Een juiste sierpot zorgt ervoor dat de plant helemaal tot zijn recht komt en maakt het plaatje helemaal compleet. Een pot kan gekozen worden op basis van het interieur, maar natuurlijk ook op basis van een kleur. De juiste pot is net zo belangrijk als de juiste plant. Een auto met lelijke wielen oogt natuurlijk niet mooi, omdat het plaatje niet compleet is. Zo is de plant ook niet compleet zonder de juiste sierpot.

Terug naar boven

Planten blijven langer mooi door ze te verpotten

Kamerplanten blijven langer mooi wanneer u ze gaat verpotten. Dit komt vooral ook omdat ze een grotere waterbuffer krijgen, wat inhoudt, dat als de plant te weinig water krijgt, hij dus het resterende uit de grond kan gebruiken. U hoeft de plant dus minder vaak bij te wateren.

Voorkom wortelrot

Door uw kamerplant vaker te verpotten voorkomt u wortelrot. Planten houden er namelijk niet van om met natte voeten te zitten. Een langere periode van natte voetjes kan namelijk wortelrot veroorzaken. Dit probleem wordt meteen verholpen wanneer u de plant in een grotere pot zet, vanwege de grotere waterbuffer. Maar hierbij geldt nog steeds wel dat er geen plas water in de pot mag zitten.

Terug naar boven

Meer voedingsstoffen voor de plant

Door uw tuinplant te verpotten geeft u hem meteen, door er nieuwe aarde bij toe te voegen, weer nieuwe voeding. Dit zal een betere bladgroei tot gevolg hebben. Wij raden mediterraanse voedingsgrond aan bij palmen, olijfbomen, vijgenbomen en andere mediterraanse planten. Voor bijv. kamerplanten raden wij aan om hoogwaardige kamerplanten voeding te gebruiken, zoals die van Florentus. Dit zal uw plant erg goed doen en hij zal u ervoor belonen.

Terug naar boven

Wortelverstikking

Omdat de meeste planten vanaf de kwekerij in een te kleine pot zitten, is het belangrijk dat u wortelverstikking tegengaat. Dit doet u door de plant te verpotten, en hierbij gebruik te maken van nieuwe potgrond. Dit komt doordat det nieuwe potgrond veel luchtiger is dan de oudere aarde.

Verpotten zal de gezondheid van uw plant bevorderen.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route