Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Informatie over planten snoeien

Het snoeien van tuin- en kamerplanten heeft allerlei voordelen voor de groei van de plant.
Wist u dat bijv. een palm sneller groeit als de onderste bladeren worden gesnoeid ?
Daarom ook de uitspraak: 'Snoeien doet Groeien'

Index

Hoofdpunten

  • Snoeien doet groeien
  • Goed gereedschap is het halve werk
  • Snoeien gebeurt tijdens bepaalde periodes
  • Snoeien kan ook ziekte bestrijden
  • Snoeien bepaalt de vorm van de plant

Tijdens welke periodes u het beste kunt snoeien

Het snoeien van uw kamerplant of tuinplant is natuurlijk afhankelijk aan de soort plant u kunt hierin vinden wat de algemene regels op het gebied van snoeien, wilt u zeker weten wanneer u uw plant kan snoeien dan kunt u het beste even een kijkje nemen in onze Planten Encyclopedie zodat u precies weet wanneer u uw kamerplant of tuinplant kan gaan snoeien.

Kamerplanten snoeien

Bij kamerplanten kunt u het beste gaan snoeien in de lente, zomer en de herfst. In de wintermaanden is het snoeien van uw kamerplant af te raden, omdat dit de groei in de weg kan staan. De plant zit dan namelijk in zijn rustperiode.

Tuinplanten snoeien

Tuinplanten kunt u het beste in het begin van het voorjaar gaan snoeien, zodat de plant mooi kan herstellen in de zomermaanden. Sommige tuinplanten, zoals bomen, kunt u bijna het gehele jaar snoeien. Wij raden echter wel aan om uw tuinplant in de wintermaanden wat meer rust te gunnen.

Terug naar boven

Goed gereedschap is het halve werk!

Het spreekwoord zegt het al: 'Goed gereedschap is het halve werk'!
Daarom is het ook erg belangrijk om het juiste gereedschap te hebben en geen slechte of botte snoeischaar. Dit zou namelijk veel schade aan de plant kunnen brengen. Wij bieden daarom ook de beste snoeischaren aan, die ook worden gebruikt door bloemisten. Daarmee weet u zeker dat u de plant niet zal beschadigen tijdens het snoeien!

Terug naar boven

Palmen, Cycassen of Varens snoeien

Palmen zijn prachtige mediterraanse planten, die door te snoeien letterlijk het spreek woord in werking stellen: 'Snoeien doet Groeien'. Doordat, als u de palmen gaat snoeien, ze geen onnodige energie meer onnodig brengen naar deze bladeren toe, en al hun aandacht gaan richten op het maken van nieuwe bladeren.
Let er wel bij op, dat u van de kern afblijft. Want, zodra u hieraan knipt beschadigt u de mooie verse nieuwe bladeren.
U kunt de palmen, Cycassen en de Varens het beste snoeien in het voorjaar en zomermaanden. Wij raden u echter wel aan om in de wintermaanden niet te gaan snoeien. Dit kan namelijk schade veroorzaken aan uw plant.

Terug naar boven

Voordelen van het snoeien van uw plant

Als u uw kamerplant of tuinplant gaat snoeien heeft dat meestal meerdere voordelen. Wij hebben de redenen en de voordelen voor u op een rijtje gezet.


De andere delen van de plant krijgen meer energie

Wanneer tak(ken) of blad(eren) wordt afgesnoeid vereisen die geen energie meer, en kan de energie van licht en voeding doorstromen naar de rest van de plant. Daardoor kan de plant gezonder en sterker blijven.

De Tuinplant blijft compact, of in de uw gewenste vorm

Soms is het wenselijk een bepaalde vorm in een plant aan te brengen, of om te voorkomen dat de plant te groot wordt. Er zit dan niets anders op de plant te snoeien.

Nieuwe scheuten kunnen aanzienlijk beter groeien

De meeste planten en vooral palmen maken steeds nieuwe scheuten aan. Deze verse scheuten worden vaak het mooiste deel van de plant wanneer ze uitgroeien naar volwassenheid. Het wegsnoeien van oude delen zorgt ervoor dat deze scheuten goed kunnen groeien.

Sommige planten krijgen hierdoor vertakkingen

Soms wordt snoeien toegepast om een plant extra te laten vertakken. Dit kan de sierwaarde vergroten, of de vruchtopbrengst.

De plant groeit sneller

Door oude of zieke delen af te snoeien kan een plant die nog groter kan worden vaak sneller groeien. Dit wordt vooral toegepast bij kwekers e.d. die gebaat zijn bij snelle groei.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route