Sluit zoeken
GROTE NAJAARS LEEGVERKOOP! OP=OP! ALLES 15% KORTING - CODE 15NAJAAR22
26 Sep t/m 01 Oct
26 September t/m 01 October

Planten en Bloemen Encyclopedie

Ziektes, symptomen en ongedierte bij uw planten

Wanneer een plant verzwakt is door een ziekte wordt de kans groot dat er ook ongedierte misbruik maakt van de plant. Er zijn allerlei redenen waardoor uw plant ziek kan worden. Dit kan komen door te weinig of teveel water te geven, een slechte voedingsbodem, teveel of te weinig zonlicht, teveel wind, te lage of hoge temperatuurblootstelling... Het kan dus wel wat moeite kosten om erachter te komen waardoor een plant ziek is geworden, en wat er aan gedaan moet worden.

Wij raden aan om bij al uw planten regelmatig de bladeren te controleren, met name de onderkant. Wanneer u iets vindt dat er niet thuishoort kunt u vroegtijdig iets toepassen om de plant weer gezond te krijgen. Zit er veel ongedierte, spint of bladluis op uw plant? Dan lijkt het erop dat de plant het niet gaat overleven. Echter raden wij wel aan nog enkele bestrijdingsmethoden uit te proberen.

Index

Hoofdpunten

  • Veel oorzaken leiden tot ziekte
  • Een zwakke plant trekt ongedierte aan

Behandeling van uw plant

Het behandelen van een zieke of zwakke plant is mogelijk door een aantal stappen te volgen. Wij geven u stapsgewijs alle informatie om u te helpen uw plant weer gezond te krijgen.

Verwijder zoveel mogelijk van de besmetting

Met een vochtige doek of met uw nagel kunt u proberen zoveel mogelijk van de besmetting van de bladeren af te halen. Zijn bladeren of complete takken teveel besmet? Snoei ze dan af. Door het minimaliseren van de besmetting op de bladeren verbetert u het herstelvermogen en beperkt u de groei van de besmetting.

De plant een douche geven

Zorg dat de grond is afgedekt met folie zodat er geen vocht bij kan komen. Zet uw plant onder de douche! Zorg met lauw water dat hij wordt schoongewassen van ongedierte. Dit is een effectieve manier om de ongedierte van de plant te verwijderen. Pas wel op met de straalsterkte, afhankelijk van de sterkte en de grootte van de plant die de douche krijgt.

Zet de plant apart van andere planten buiten neer

Om besmetting te voorkomen moet de plant apart gezet worden van uw andere planten. Voor herstel raden wij aan om de plant buiten te plaatsen waar hij niet in de volle zon zal staan. Het mag niet te koud zijn, anders moet hij toch binnen staan. De plant buiten zetten is een goede manier om Spint te bestrijden

Toepassen van chemische behandeling

Voor een chemische behandeling van uw plant kunt u bij ons verschillende middelen vinden. Wanneer u hiervoor kiest dient u de instructies nauwkeurig te volgen. Na het voltooien van het behandelproces dient u de plant schoon te spoelen.

Ook heben wij advies om zelf een goed behandelmiddel te maken. Neem 300ml water in een sproeifles en voeg daar een dopje Spiritus aan toe. Voeg daar ook een eetlepel groene zeep aan toe. Zorg dat het goed vermengd wordt. Gebruik dit middel regelmatig om de bladeren te besproeien.

Verpot de plant

Wij raden aan de plant te verpotten in een nieuwe gelijksoortige pot. Zorg ervoor dat de oorspronkelijke aarde zo weinig mogelijk mee komt, door de wortels uit te kloppen. Dit is meteen een goede gelegenheid om te controleren hoe gezond de wortels zijn.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message