Sluit zoeken

De Jubaea chilensis - Kokospalm

Deze winterharde vederpalm wordt ook wel kokospalm van Chili genoemd. Hij heeft sterke stijve bladeren die niet zomaar kunnen breken en is winterhard tot -15 graden. Hij is zeer zeldzaam.

Er zijn in het wild nog maar 100.000 exemplaren. Dat is gekomen omdat ze vroeger werden omgekapt voor hun sap. Daar maakten ze Chileense palmwijn van. Hij kan tot maar liefst 25 meter hoog worden en krijgt ook nog kleine kokosnootjes, ook in Nederland. Wij hebben daar natuurlijk wel wat geduld voor nodig. De stam kan een dikte bereiken van 1.3 meter! Hij kan goed tegen lange tijden van droogte, en heeft eigenlijk geen hele warme zomer nodig om te gaan groeien. Hij is de meest winterharde vederpalm.

Jubaea chilensis is een palmboom met een stam tot 24 meter hoog en een diameter tot 1,8 meter. De stam vertoont soms een lichte verdikking in het midden. Is meestal donkergrijs, met ringen van diamantvormige bladvoetlittekens op de oudere delen.

De bladerkroon is tot 7,6 meter breed en 4,5-6 meter hoog.

De bladeren zijn geveerd (2,4-3,6 meter lang) op korte bladstelen tot 30 cm lang. De bladleden zijn tot 30 cm lang. Smal, star en donkergroen bovenaan en grijsgroen onderaan.

De palm krijgt door zijn bloeiwijze 1 vertakking. Ze zijn 1,2 meter lang, rechtopstaand met kleine purperen mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde bloeiwijze.

De vrucht is rond (2,5 cm) geel tot oranje in hangende trossen.
Message

Afhalen in Opeinde / Route