Sluit zoeken
Vandaag 2e Pinksterdag zijn wij geopend! Van 09:00 tot 17:00 - U bent van harte welkom

Planten en Bloemen Encyclopedie

Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe

De prachtige en opvallende Rode Bamboe, Fargesia murieliae ‘Jiuzhaigou’, is een niet woekerende bamboesoort die absoluut een toevoeging kan zijn aan jouw tuin. Met zijn opgaande groei en mooie rode halmen die kleurrijk oplichten in de zon, brengt deze bamboe een exotische uitstraling met zich mee. Dankzij zijn winterhardheid en minimale onderhoudsbehoefte is het creëren van een oosterse sfeer met deze bamboe een eenvoudige en duurzame keuze. Of je nu op zoek bent naar een solitaire plant, een groene haag met privacy of een decoratieve toevoeging aan je balkon, de Fargesia ‘Jiuzhaigou’ biedt diverse mogelijkheden om jouw omgeving te verrijken. Met zijn compacte, geluidswerende groeiwijze en snelle groeisnelheid is deze bamboe een veelzijdige en aantrekkelijke aanwinst voor elke tuin.

Index

Hoofdpunten

  • Sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe lust wel een slokje water

De Fargesia 'Jiuzhaigou', ook wel bekend als rode bamboe, heeft specifieke behoeften als het gaat om water geven. Deze niet-woekerende bamboe gedijt het beste in grond die voldoende vochtig is, maar is gevoelig voor te natte omstandigheden. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond rondom de bamboe goed doorlatend is, vooral bij het kweken in potten. Door regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is, voorkom je dat de bamboe te natte voeten krijgt en het risico op rotten toeneemt. Bij langdurige droogteperiodes is het raadzaam om de Fargesia 'Jiuzhaigou' voldoende water te geven, zodat de wortels gezond blijven en de plant goed kan gedijen. Verder is het aan te raden om de bamboe te planten in speciale aanplantgrond en te bemesten met geschikte bamboe mest, zodat deze zijn prachtige groene kleur behoudt en optimaal kan groeien.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe het beste plaatsen

De Fargesia 'Jiuzhaigou' gedijt goed op een beschutte standplaats waar zowel zonlicht als schaduw aanwezig is. Deze prachtige rode bamboe voelt zich op zijn best in vochtige, maar niet constant natte grond; te veel vocht kan het risico op rotten vergroten. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterdoorlatendheid, vooral als de bamboe in een pot wordt geplaatst. Deze Fargesia kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien en is zeer winterhard, waardoor hij bestand is tegen verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat je bamboeplant gezond en mooi blijft, is het aan te raden om hem regelmatig te voeden met geschikte meststoffen en te zorgen voor een goede waterhuishouding. Geniet van de prachtige kleuren en de oosterse sfeer die de Fargesia 'Jiuzhaigou' in je tuin brengt!

Licht

De Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -26 ℃
's Nachts minimaal -26 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Verpotten van de Fargesia ‘Jiuzhaigou’ kan nodig zijn wanneer je merkt dat de plant uit zijn huidige pot groeit of wanneer de wortels beginnen te krioelen. Het is aan te raden om de bamboe elke paar jaar te verpotten om de plant gezond en gelukkig te houden. Let op tekenen zoals wortels die uit de afvoergaten groeien of de plant die moeite heeft met vocht vasthouden. Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot, en vul deze met verse, goed doorlatende potgrond. Voor een goede groei en bloei is het belangrijk om de bamboe regelmatig te voorzien van voedingsstoffen en water, vooral na het verpotten. Zo kan je blijven genieten van een gezonde, prachtige bamboe in je tuin.

Algemene regels

Wanneer de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe van goede voeding

De Fargesia 'Jiuzhaigou' heeft enkele specifieke voedingsbehoeften om gezond en mooi te blijven groeien. Als bamboeplant heeft hij voeding nodig die rijk is aan stikstof, aangezien bamboe van nature snel groeit en deze voedingsstof essentieel is voor de ontwikkeling van bladeren en stelen. Om te zorgen dat de Fargesia 'Jiuzhaigou' goed gedijt, is het aan te raden om Pokon Bamboe mest te gebruiken. Deze meststof is speciaal samengesteld voor bamboe en voorziet de plant van de nodige voedingsstoffen om gezond te blijven en prachtig te groeien.

Om de mest toe te dienen, volg de instructies op de verpakking van de Pokon Bamboe mest. Over het algemeen wordt aangeraden om de mest in het voorjaar toe te dienen, wanneer de groeiperiode van de bamboe begint. Door de bamboe op deze manier te voeden, help je hem om zijn mooie groene kleur te behouden en goed te blijven gedijen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, zodat de voedingsstoffen goed worden opgenomen en de Fargesia 'Jiuzhaigou' optimaal kan groeien en bloeien.

Terug naar boven

Ziektes en ongedierte

De Bamboe Fargesia ‘Jiuzhaigou’ is een prachtige en veelzijdige plant die zeker de aandacht zal trekken in jouw tuin. Met zijn opgaande groei en rode halmen die in de zon kleuren, creëert deze bamboe een exotische en kleurrijke atmosfeer. Het feit dat deze bamboe niet woekert, maakt hem ideaal voor diverse toepassingen, waaronder als haagplant of als solitaire struik.

Hoewel Fargesia ‘Jiuzhaigou’ over het algemeen een robuuste en winterharde plant is, kan het toch gevoelig zijn voor bepaalde ziektes en plagen. Een veelvoorkomend probleem dat bamboe kan treffen, is de zogenaamde 'bamboe-mijt'. Deze mijt voedt zich met het sap van de bamboe en kan de bladeren aantasten, wat resulteert in krullen en bruine vlekken. Om de bamboe-mijt te bestrijden, kun je de plant besproeien met een mengsel van water en milde zeep, of indien nodig, biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken die veilig zijn voor de plant en het milieu.

Een andere potentieel schadelijke indringer is de bamboekever. Deze kevers kunnen zich voeden met de bladeren van de bamboe, wat leidt tot vraatschade en een onverzorgd uiterlijk van de plant. Om de bamboekever te bestrijden, kun je overwegen om natuurlijke vijanden van de kever, zoals lieveheersbeestjes, aan te trekken in je tuin. Daarnaast kun je ook gebruik maken van insecticiden op basis van neemolie, die effectief zijn tegen een breed scala aan insectenplagen.

Wanneer het gaat om ziekten, kan bamboe vatbaar zijn voor bijvoorbeeld bladvlekkenziekte. Deze ziekte veroorzaakt kleine, donkere vlekken op de bladeren, die zich kunnen verspreiden en uiteindelijk het bladweefsel aantasten. Om bladvlekkenziekte te voorkomen, is het belangrijk om de planten goed te beluchten en te zorgen voor een goede waterafvoer om vochtigheid te verminderen.

Een andere veelvoorkomende ziekte bij bamboe is roest. Roest manifesteert zich als oranje tot gele concentrische ringen op de bladeren en kan de plant verzwakken als het onbehandeld blijft. Om roest te behandelen, is het aan te raden om aangetaste bladeren te verwijderen en de plant te behandelen met fungiciden die specifiek zijn ontwikkeld voor roestschimmels.

Het is altijd belangrijk om regelmatig de gezondheid van je bamboeplanten te controleren en snel in te grijpen bij tekenen van ziekten of plagen. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het handhaven van goede groeiomstandigheden en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, kun je jouw bamboe Fargesia ‘Jiuzhaigou’ gezond en vitaal houden, zodat je optimaal kunt genieten van zijn schoonheid en veelzijdigheid in je tuin.

Terug naar boven

Hoe moet je de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe snoeien en wanneer?

De bladeren van de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe vermeerderen?

De Fargesia 'Jiuzhaigou' kan vermeerderd worden door middel van deling. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Graaf de bamboe voorzichtig uit en verdeel de wortelkluit in meerdere delen met een scherpe schop of mes. Zorg ervoor dat elk deel minstens één gezonde rhizoom (wortelstok) en enkele scheuten heeft. Plant de delen direct opnieuw in goed doorlatende grond op de gewenste locatie. Geef ze voldoende water en bescherm ze tegen felle zon en wind totdat ze goed geworteld zijn. Met deze methode kun je jouw Fargesia 'Jiuzhaigou' vermeerderen en zo genieten van nog meer van deze prachtige niet woekerende bamboe in jouw tuin.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route