Sluit zoeken

Musa basjoo

De Musa basjoo is een geweldig mooie tropische plant die het meest geschikt is voor de Nederlandse tuin, omdat zijn wortels winterhard zijn tot -15C/-20C (in de volle grond).

De Musa basjoo is prima geschikt voor de Nederlandse tuin!

Jazeker! De Musa basjoo is volledig winterhard, maar dat geldt enkel voor de stam. De wortels dienen onder de grond te blijven, want daar vriest het niet of nauwelijks. Boven de grond blijft de stam overeind staan die tegen de kou kan. De bladeren dienen verwijderd te worden voor de vorstperiode. Dan komen er in het voorjaar weer heel snel nieuwe grotere bladeren!

Vaak gestelde vragen, FAQ

Is de Musa basjoo winterhard?

De Musa basjoo kan kou verdragen tot een gevoelstemperatuur (dus afhankelijk van hoeveel wind er staat) van 18 graden onder nul. Daaronder dient hij beschermd te worden.

Hoe een Musa basjoo te verzorgen?

U kunt alles over de verzorging van de Musa basjoo vinden in ons uitgebreide encyclopedie artikel

Hoe een Musa basjoo te beschermen tegen vorst / Overwinteren

Wanneer de kou onder -18 graden komt, is bescherming noodzakelijk voor het overleven van een Musa basjoo. Dit doet u door vliesdoek (een goed ademende dunne doek) om de bladerkruin heen te wikkelen, zodat de wind geblokkeerd wordt. Als de Musa basjoo in de volle grond staat, dan is daar geen bescherming voor de kluit voor nodig. Maar als hij in een ongeisoleerde pot staat, dan moet de kluit ook beschermd worden. Dit doet u door bubbeltjesplastic (of ander isolerend materiaal) rond te pot te wikkelen. Zodat de wind geen invloed meer heeft door de rand van de pot.

Wanneer de Musa basjoo water geven?

Wanneer de Musa basjoo buiten staat heeft hij tijdens de winters weinig water nodig, bijna geen. Maar tijdens de hete dagen van de zomer dient hij elke dag water te krijgen, soms wel 2x op de allerheetste dagen. Daartussenin, kan het eens in de 2-4 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Dit kunt u voelen aan de grond. Als de grond redelijk vochtig is, dan heeft de bananenplant nog genoeg water.

Wat voor grond wil de Musa basjoo?

Een Musa basjoo houdt van goede voedingsgrond. U kunt bijv. de kluit verwennen met een zak Florentus Mediterrane Voedingsgrond, speciaal ontwikkeld voor Mediterrane planten zoals de Musa basjoo.

Hoe een Musa basjoo te snoeien / knippen?

Voor een Musa basjoo is het een natuurlijke zaak dat bladeren dor worden en afsterven. Deze kunt u simpelweg dichtbij de stam afknippen. De bananenplant ondervindt hier geen last aan. Het wordt ook vaak aangeraden om voor de winter de bladeren af te knippen zodat de energie daar niet meer heengaat om te groeien, omdat het nieuwe jaar er weer nieuwe bladeren aan zullen komen.

Wanneer de Musa basjoo naar binnen zetten?

De Musa basjoo kan goed tegen de hete zon, dus 's zomers hoeft hij niet naar binnen. Ook kan hij goed tegen regen, dus in de herfst en lente en regendagen van de zomer hoeft hij ook niet naar binnen. Maar, bij -18 vrieskou (dus echt bij uitzondering in Nederland) krijgt hij het zwaar. Dan dient hij beschermd te worden, of naar een warmere plek gebracht te worden.

Hoe een Musa basjoo te stekken / vermeerderen

Voor het vermeerderen van de Musa basjoo verwijzen wij u graag naar ons uitgebreide encyclopedie artikel waarin alles wordt uitgelegd.

Waarom krijgt een Musa basjoo gele bladeren?

Het kan zijn dat de Musa basjoo te weinig water krijgt in het groeiseizoen, maar het is ook een natuurlijke zaak dat bladeren dor worden. Sommige bladeren hebben simpelweg hun leeftijd bereikt en sterven dan af. De bladeren kunnen verwijderd worden met een schaar, of met de hand.

Zijn Musa basjoo's giftig voor katten / honden ?

De Musa basjoo is niet giftig, en kan dus prima geplaatst worden in een omgeving met katten/honden.

Waar een Musa basjoo kopen?

Op deze vraag hebben wij een heel simpel antwoord. Teeninga Palmen is specialist op het gebied van winterharde Mediterrane planten en bomen, en biedt deze aan voor de laagste prijs en de hoogste kwaliteit, dus de keus is makkelijk gemaakt!

De beste bananenplant om uw tuin tropisch te maken, omdat de stam kou kan verdragen tot -7C. Met de wortels in de volle grond kan hij overleven bij -15C met de nodige inpak werk!.

Hij groeit redelijk snel en kan tot wel 400 cm hoog worden in Nederland, met bladeren van maar liefst 200 cm lang. Bij een warme zomer kan er ook een lotusbloem ontstaan waar kleine banaantjes aan kunnen groeien. Helaas zijn ze in bijna alle gevallen te klein om te eten, maar het geeft toch echt het gevoel van de tropen in onze Nederlandse achtertuin.

Wilt u een winterharde bananenplant kopen? Dan raden wij u de Musa basjoo aan, het is een echte topper!

De Musa basjoo is een snelle groeier maar stopt met groeien onder 14C.

Wij raden u daarom ook aan om stekjes van 35 cm eerst tot eind april/mei binnen te houden, zodat ze goed kunnen groeien, en ze dan uit te planten. Dan heeft u een mooie grote bananenplant in de zomermaanden.

Winterbescherming:
De wortels van de Musa basjoo zijn erg winterhard, soms wordt er zelfs gezegd dat deze min 20 graden kunnen hebben (in de volle grond)
Wij raden aan om de Musa basjoo wel te beschermen!
Dit kunt u doen door in de koudere maanden de stam in te pakken.

De Musa basjoo beschermen in de winter doet u zo:
1. Als eerste haalt u alle bladeren van de Musa basjoo eraf.
2. U hakt de stam op de gewenste hoogte (1 meter hoog).
3. Kippengaas om de stam en vul dit aan met hooi.
4. Oude bladeren over de grond bij de Musa basjoo.
5. Daarna pakt u hem in met een vliesdoek of juten.

Als de stam goed genoeg beschermd wordt in de wintermaanden, zal de Musa basjoo daaruit weer verder groeien!
Indien de stam niet of niet goed beschermd is geweest, zal de Musa basjoo veranderen in een smurrie-achtige substantie. Let op: haal de rotte gedeeltes weg en dan zal de Musa basjoo later weer uit de grond tevoorschijn komen!

De Musa basjoo is alleen winterhard in de volle grond. In een pot moet hij vorstvrij overwinteren.
Message

Afhalen in Opeinde / Route