Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Ensete ventricosum 'Maurellii' - Rode bananenplant

De rode bananen plant is zeer uniek en heeft prachtige rode-paars achtige bladeren, met een dikke stam. Zijn bladeren kunnen maar liefst een meter lang worden.

Hij kan ook in de zomermaanden in de tuin gehouden worden en is echt een lust voor het oog. Hij groeit niet zo snel als een musa basjoo en wordt in de Nederlandse tuin meestal 200cm hoog (in een kuip).

Wat erg speciaal is aan de rode bananen plant, is dat hij na 3 jaar gaat bloeien, en dan krijgt hij bordeaux rode bloemen in de top.

De Ensete ventricosum Maurellii is een redelijk snelle groeier, maar stopt met groeien als de temperatuur onder de 14 graden komt,

Index

Hoofdpunten

Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant is een stevige drinker

Planten bestaan uit het algemeen vooral uit water, en de Ensete ventricosum 'Maurellii' - Rode bananenplant bestaat maar liefst voor 80% uit water! Dan is het ook niet vreemd dat hij onder zonnige omstandigheden ook graag een extra slokje lust.. Hij wil in de zomer veel meer water dan in de winter, en hij wil dat dan ook graag elke dag, terwijl hij 's winters maar 1x in de week water hoeft. Maar het is belangrijk dat hij niet teveel water krijgt, want dat kan schadelijk zijn voor de wortels. Zorg er dus voor dat hij zoveel water krijgt als dat de grond kan opnemen. En natuurlijk hangt dat ook af van de grootte van de pot en de hoeveelheid grond om de wortels. Het is een teken van ontvangen van te weinig water wanneer de bladeren slap hangen. Dan wordt het dus tijd om weer water te geven, en zoveel mogelijk binnen het opnamevermogen van de grond.

Sproeien

Oorspronkelijk groeit de Ensete ventricosum 'Maurellii' - Rode bananenplant in de tropen, waar het erg vochtig is. De plant is dat gewend en wordt daar gezond van. Wij raden dan ook aan om regelmatig de Ensete ventricosum 'Maurellii' - Rode bananenplant te besproeien. Dan waant hij zich thuis in de tropen, en wordt hij extra sterk. Besproei ook de onderkanten van de bladeren. Dit voorkomt ongedierte. Ook houdt deze plant van een tropische regenbui. Dus geef hem regelmatig eens een 'regenbui' met de sproeikop. Dit voorkomt ook dat er stof vast gaat zitten aan de bladeren, en het verhelpt ook ongedierte.

Terug naar boven

Waar de Ensete ventricosum Maurelli te plaatsen

De Rode bananen plant kan zowel in de tuin als in een kamer, maar hij eist wel veel zonlicht. Zorg dus dat hij een plek krijgt waar de zon volop kan komen, wat zowel geldt voor de tuin als de kamer. Het beste is een plek waar geen tocht is, en weinig wind. Een broeikas is ook een goede plek voor deze plant, omdat hij de warme vochtige tropen gewend is. Als u de Rode bananen plant verplaatst overdag van binnen naar buiten, of van donker naar licht, laat hem dan eerst een poos wennen aan een omgeving met iets minder zonlicht. De directe overgang van donker naar licht kan de plant beschadigen.

Terug naar boven

De Ensete ventricosum Maurelli Rode bananenplant verpotten

Verpotten van de Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant dient direct na aanschaf te gebeuren, en daarna voornamelijk in de lentes. De lente krijgt de voorkeur omdat de wortels dan het beste herstellen, en dan is de plant klaar voor de groei tijdens de zomer. Deze plant groeit zeer snel, en daarom is het goed deze elk jaar opnieuw te verpotten. Binnen enkele jaren groeit hij zomaar uit tot meer dan 4 meter hoog! De Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant doet het goed met universele potgrond, en ook met mediterrane potgrond. U dient geen hydrokorrels te gebruiken, omdat die voor een overdaad aan vochtverzameling zorgen waar de gevoelige wortels door kunnen gaan rotten. Enkel grond is genoeg. Wij raden voor de Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant aan een grote plantenbak te gebruiken. Hoe groter hoe beter, voor zowel de gezondheid, de waterbuffer en het groeivermogen.

Terug naar boven

Heeft de Rode banenplant ook extra voeding nodig?

Bananenplanten zijn snelle groeiers en hebben daardoor ook veel voeding nodig ten opzichte van langzamere groeiers. Zonder deze voeding kan de plant ook niet goed groeien. Wij raden aan de plant bij te voeden met kamerplantenvoeding. Lees voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding. Wij raden aan nooit teveel te gebruiken, dat kan schadelijk zijn. Wij raden dit alleen aan tijdens de groeiperiodes. Winters komt de plant tot rust, dan is bijvoeden ook niet nodig.

Terug naar boven

Ziekteverschijnselen of verkeerde omstandigheden

Wanneer de bladeren lelijk worden kan dit veroorzaakt worden door allerlei redenen, of meerdere redenen samen. De meest voorkomende redenen zijn: De plant ontvangt teveel water, of juist te weinig water De plant heeft een gebrek aan voedingsstoffen De luchtvochtigheid is te laag (bijv. in een verwarmde kamer)

Teveel water, of juist te weinig water

Als u uw vinger een paar centimeter in de grond steekt kunt u voelen of de grond te droog of te nat is. Wanneer het te nat is raden wij u aan een oplossing te zoeken om de grond droger te maken. Dit kan door gaten in de pot zodat de grond kan lekken, of door een deel van de grond te vervangen met droge grond, als noodoplossing.

Gebrek aan voedingsstoffen

In een aantal gevallen kunt u aannemen dat de plant een tekort heeft aan voedingsstoffen. Dit geldt wanneer u oude grond gebruikt hebt voor de plant die al is gebruikt door andere planten, of wanneer u voedingsarme grond gebruikt heeft, zoals kokosgrond. Kokosgrond is niet geschikt voor de Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant. En als u nog nooit extra voeding hebt toegediend wordt het aannemelijk dat de plant ondervoed is, afhankelijk ook van de grootte van de plant. Een grote Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant heeft meer voeding nodig dan een kleine.

Te lage luchtvochtigheid

U kunt aannemen dat de luchtvochtigheid te maken heeft met de staat van uw Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant wanneer hij in een verwarmde kamer staat, of in een kamer met luchtzuivering/airconditioning. De Ensete ventricosum 'Maurelli'- Rode bananenplant houdt van vochtige omgevingen, dus u zult de plant moeten verplaatsen, of de installatie uitschakelen.

Terug naar boven

Hoe vermeerdert de rode bananen plant zich?

De rode bananenplant wordt weinig zelf gekweekt, daar het speciale omstandigheden vereist. Via 'weefselkweek' in een vitro worden ze vermeerderd. Dit wordt op grote schaal gedaan waardoor er grote aantallen op de markt komen. Maurelli zaailingen zijn daarom vaak ook zeer goedkoop. Zo'n zaailing wordt ook wel een zaaiplug genoemd.

De Maurelli krijgt niet gauw uitlopers, vandaar dat ze anders gekweekt worden. Maar het wil wel gebeuren dat als de stam wordt weggesneden, er uitlopers op de rhizoom gaan groeien. Uitloop kan gestimuleerd worden door de rhizoom in te snijden of kerven. Deze uitlopertjes krijgen hun eigen wortelgestelletje. Er moet wel op gehandeld worden door ze af te steken, anders groeien ze niet door.

Maurelli's worden niet opgekweekt uit zaad, omdat er extreem veel zaad nodig is voor een paar Maurelli's.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route