Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Olijfboom - Olea Europea

De olijfboom is een populaire decoratieve boom die veel voorkomt in de Nederlandse tuin. Hij is winterhard. Dit houdt in dat hij ook in de winter buiten kan staan. Echter heeft hij er bij onze koude Nederlandse winters wel wat hulp bij nodig, daarover kunt u verderop lezen.

Deze boom draagt jaarlijks eetbare vruchten, namelijk de olijf. Olijven staan bekend om hun bijzondere smaak, en worden wereldwijd verhandeld om olijfolie van te maken. Zowel olijf als olijfolie worden veel gebruikt voor gerechten en salades. U kunt een rijpe olijf herkennen aan de kleur. Een groene olijf is onrijp, maar een rijpe olijf is zwart, diepbruin of paars.

Olijfbomen zijn echte sfeermakers voor in de tuin of kamer. Ze hebben kleine stevige blaadjes. Deze boom wordt ook veel genoemd in de bijbel, het is een echte bijbelse boom.
Als een blaadje geel kleurt kan deze gemakkelijk verwijderd worden. Schudden aan de boom zorgt er ook voor dat veel gele blaadjes loslaten.

Olijfbomen komen in veel vormen en maten, afhankelijk van hoe ze gekweekt of opgegroeid zijn. U kunt olijfbomen vinden met dunne gave stammen die heel hoog zijn, maar ook olijfbomen met hele dikke oude kronkelige stammen die kort zijn.

Index

Hoofdpunten

  • Winterharde Olijfboom
  • Houdt van veel zonlicht
  • Maar kan ook in de schaduw staan
  • Houdt van veel water
  • Wil graag een goede voedingsbodem
  • Wordt na jaren tot wel 8 meter hoog
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De olijfboom heeft speciale eisen..

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De Olijfboom is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw Olijfboom op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat de Olijfboom, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit kletsnat is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de Olea Europea anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Olijfboom buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de palm. De Olea Europea ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de palm binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de Olijfboom een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Olijfboom wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Olea. Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar de olijfboom te plaatsen

Voor veel planten en Olijven is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zon standen… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Olijfboom (Olea Europea) .

Licht

De Olea Europea is een Olijfboom die van veel zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon buiten in de open ruimte te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij zeker een plekje bij een raam waar de zon goed doorheen schijnt. De Olea eist minimaal 3 uur direct zonlicht per dag

Warmte

Staat uw Olijfboom buiten en gaat het zwaar vriezen? Wanneer de temperatuur daalt onder -10 graden, dan moet hij beschermd worden. Dit kan gedaan worden m.b.v. een [lichtslang] of een [vorstbeschermingshoes]. De kluit mag bij vriestemperaturen niet nat zijn, dus zorg voor een plantenbak die water kan weglekken. Ook kan het helpen om de kluit in te wikkelen in bubbeltjesplastic, zodat het geïsoleerd is van omringende koude vochtige grond.

Wind

De olea kan ook op een plek staan met veel wind zonder dat hij hier schade van gaat ondervinden.
Let wel op dat hij goed verankerd zit zodat hij niet om gaat vallen.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -10 ℃
's Nachts minimaal -12 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Olijfboom waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Het voornaamste voordeel is namelijk dat de Olijf sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben. Ook kan de Olijfboom beter tegen lage temperaturen met een grotere kluit. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Olijfboom doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente wanneer de r uit de maand is. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Olea Europea te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Olea (olijfboom) optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6 cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige water geven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Verder is het geen probleem om de Olijfboom in de volle grond te zetten, mits hij maar op een goede plek komt, met genoeg zonlicht / halfschaduw ,en de Olijf goed beschermd wordt bij extreem lage temperaturen (zie ‘Standplaats’). Ook raden wij aan een zak hydrokorrels onder de kluit uit te gieten.

Terug naar boven

Voorzie de Olijfboom van goede voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Olijfboom goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de bladeren mooi diep groen en sterk te houden raden wij aan om de voeding aan te vullen met het gespecialiseerde voedingsmiddel [Olive Focus]. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze af, omdat …. Olive Focus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten van zeewier Het is dé perfecte ‘meststof’ voor Olijfboom. Uw olijf is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep grijze bladeren en een gezonde sterke wortels.
Mocht u uw Olijfboom nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan Olive Focus aan te vullen met [Plant Ultra]. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Olea Europea van houdt. Ze zijn niet essentieel, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de Olijfboom.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of zwarte bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de Olijfboom wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Olijfboom van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Ook kunnen deze zwarte bladeren wijzen op winterschade

Terug naar boven

Hoe snoeien en wanneer?

De bladeren van de Olijfboom zullen op den duur Loslaten. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de Olijf een beetje schudden zodat de bladeren eraf vallen. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de olijfboom af te snoeien. U kunt de olijfboom ook in een bolletje snoeien wij raden wel aan om dit in het voorjaar of zomer te doen.

Ook kunt u een verdwaalde tak zonder probleem afknippen

Terug naar boven

Hoe kan ik de Olijfboom vermeerderen?

De Olijfboom kan op twee verschillende manieren vermeerderen.
U kunt de olijfboom stekken. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, Het beste is een oudere scheut met een jonge scheut eraan. daarna plaats je deze stek erg diep in de grond, alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen. Plaats de stek Paar weken op een warme en lichte plaats waarbij hij goed vochtig wordt gehouden en de eerste wortels zullen zijn gevormd. Hierna kan de stek worden opgepot of geplant.

De Andere methode is door de olijfboom af te buigen. Hierbij buig je een tak van de moederplant richting de grond en zorg je dat deze in de grond blijft, dit kunt u bereiken door middel van een steen of vast te maken met een touwtje. Hierbij is het van belang dat de ondergrond los is zodat de tak snel en gemakkelijk kan wortelen. Indien er genoeg zonlicht en water is gedurende enkele weken kan na een week of 3 de tak worden los geknipt van de moederplant en zal de plant zelfstandig groeien.

Opkweken vanuit Zaad (pit) is natuurlijk ook een mogelijkheid. Hierbij dient de pit eerst te worden doorgekweekt in water waarbij hij waterwortels ontwikkeld. Hierna kan deze in de grond worden geplaatst.

Terug naar boven

De Olijfboom krijgt ook Olijven..

De Olijfboom krijgt ook echte olijfjes Deze zijn eerst groen van kleur maar zullen later in het jaar hun donkere kleur ontvangen.
De Olijven zijn niet meteen eetbaar deze dienen eerst in gemaakt te worden.
Jaja het kan echt olijven kweken in ons kikerlandje.
Als u rond augustus bij ons in de showroom komt ziet u ook bij vele olijfbomen olijfjes hangen vaak ook al zwart van kleur.

Olijven inmaken (eetbaar maken)

Er zijn vele verschillende manieren om uw olijven eetbaar te maken dit worden olijf-inmaak-tradities genoemd deze worden veel toegepast in Italië en Spanje.
Om olijven eetbaar te maken heeft u wel een paar maanden nodig.
Als eerste pakt u de groenere olijven van de boom niet de zachtere die u in kan knijpen ( niet overrijp)
laat deze dan 5 dagen en precies 2 weken in het water staan, het water moet elke dag ver verst worden.
Daarna maakt u een ''salamoia'' klaar (Dit is een zout oplossing waar u de olijven vervolgens in bewaard dit haalt tevens de bittere smaak weg)

Hoe maakt u Salamoia?

Dit maakt u bij een verhouding van 5 kilo olijven op 3 liter water en 300 gram zeezout te laten koken.
U kunt ook verse kruiden zoals tijm, rode pepertjes of Laurier aan toevoegen.
Als de Salamoia is afgekoeld (helemaal) kunt u de olijven in een afgesloten fles zoals die van augurken zetten samen met de afgekoelde salamoia, dit bewaard u vervolgens zoon 2 maanden in een afgesloten wekfles daarna ververst u de salamoia in de fles (door nieuwe te maken ),
Daarna zijn de olijven na een maand eetbaar als er niks mis is gegaan.

Als u zeker wilt weten dat de olijven eetbaar zijn kunt u dit proeven als de bittere smaak er namelijk af is kunt u de olijven gewoon eten.

Het inmaken van olijven even kort samengevat:

- Gebruik de olijven die niet te zacht zijn geworden,
- Laat ze in het water staan tussen de 5 en 14 dagen.
- Het water dient elke dag ververst te worden.
- Maak de salamoia klaar volgens genoemde recept.
- Gebruik een goed afsluitbare augurkfles (wokfles).
- Bewaar de olijven ongeveer 1 tot 2 maanden.
- Maak daarna weer nieuwe salamoia.
- Zorg ervoor dat de olijven goed zijn uitgedrupt.
- Herhaal het proces met de nieuw gemaakt salamoia.
- Na een maand kunt u de olijven eten en zijn ze eetbaar.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message

Afhalen in Opeinde / Route