Sluit zoeken
Koningsdag zijn wij Open! Vanaf 12 uur bent u van harte welkom om te shoppen in onze tropische showroom!

Planten en Bloemen Encyclopedie

Dracaena magenta - Drakenbloedboom

De Dracaena Magenta is een prachtige kamerplant met opvallende, levendige magenta bladeren die een echte eyecatcher vormen in elk interieur. Deze plant is gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig eisen wat betreft de omgeving. De Dracaena Magenta, ook wel bekend als Drakenplant, is van nature afkomstig uit Afrika, Azië en Midden-Amerika en gedijt goed in de onderlaag van het woud. Met zijn stoere uitstraling en luchtzuiverende eigenschappen is de Dracaena Magenta een ideale kamerplant voor zowel thuis als op kantoor. Deze plant heeft een langzame groei en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en hoogtes, waardoor hij geschikt is voor diverse toepassingsmogelijkheden.

Index

Hoofdpunten

  • Sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Dracaena magenta - Drakenbloedboom lust wel een slokje water

De Dracaena Magenta heeft weinig water nodig en is een kamerplant die goed gedijt bij regelmatig water geven, maar niet te veel. In de zomer kan het voldoende zijn om eens per week water te geven, terwijl in de winter eens per twee weken voldoende kan zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond tussen de gietbeurten opdroogt, om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Het gebruik van een vochtmeter kan helpen om te bepalen wanneer de plant water nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk om de plant niet te sproeien, aangezien de Dracaena ook goed gedijt in een iets drogere omgeving. Het is dus vooral belangrijk om de watergift consistent te houden en te zorgen voor een goede balans tussen water geven en de droogte van de grond.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Dracaena magenta - Drakenbloedboom buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Dracaena magenta - Drakenbloedboom ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Dracaena magenta - Drakenbloedboom wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Dracaena magenta - Drakenbloedboom . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Dracaena magenta - Drakenbloedboom het beste plaatsen

De Dracaena Magenta gedijt het beste op een plek met indirect zonlicht. Hoewel deze plant weinig eisen stelt aan de omgeving, is het belangrijk om hem niet bloot te stellen aan direct zonlicht, vooral niet in de zomermaanden. De plant kan goed gedijen in verschillende ruimten, zoals woonkamers, slaapkamers, kantoren en wachtkamers. Zorg ervoor dat de temperatuur in de ruimte waar de plant staat niet onder de 15 graden Celsius komt, aangezien de Dracaena niet goed tegen kou kan. Daarnaast is het raadzaam om de luchtvochtigheid op peil te houden door af en toe de bladeren van de plant te besproeien met water. Het regelmatig afstoffen van de bladeren zorgt ervoor dat de plant optimaal kan blijven functioneren.

Licht

De Dracaena magenta - Drakenbloedboom is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Dracaena magenta - Drakenbloedboom eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Dracaena magenta - Drakenbloedboom zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal 15 ℃
's Nachts minimaal 15 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van de Dracaena Magenta is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Over het algemeen wordt aangeraden om de plant om de 2 jaar te verpotten. Dit kan nodig zijn als de plant te groot wordt voor zijn huidige pot of als de wortels beginnen te groeien door de afwateringsgaten. Je kunt ook controleren of de plant toe is aan een nieuwe pot door te kijken naar de wortels. Als de wortels de hele pot hebben doorworteld, is het tijd om de plant te verpotten. Het is belangrijk om een pot te kiezen die iets groter is dan de huidige pot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om verder te groeien en de plant gezond blijft. Verpot de Dracaena in verse potgrond en zorg ervoor dat de pot goede afwateringsgaten heeft. Zodoende zal de plant blijven gedijen en nog meer van zijn levendige magenta bladeren laten zien.

Algemene regels

Wanneer de Dracaena magenta - Drakenbloedboom doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Dracaena magenta - Drakenbloedboom te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Dracaena magenta - Drakenbloedboom optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Dracaena magenta - Drakenbloedboom van goede voeding

De Dracaena Magenta heeft voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen blijven groeien. Het is belangrijk om de plant universele plantenvoeding te geven tijdens het groeiseizoen, dat wil zeggen in de lente en zomer. De hoeveelheid voeding die je geeft is afhankelijk van de grootte van de plant, dus lees altijd de instructies op de verpakking om te bepalen welke hoeveelheid het meest geschikt is. Het is raadzaam om in de herfst en winter geen voeding te geven, aangezien de plant in rust is en de voeding dan niet kan opnemen.


Terug naar boven

Ziektes en ongedierte

Dracaena planten zijn over het algemeen redelijk robuust en hebben weinig last van ziektes en ongedierte. Toch kunnen ook zij soms worden getroffen door bepaalde problemen. Een veelvoorkomend probleem bij Dracaena planten is bladverkleuring. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals te veel of te weinig water, te weinig licht of droge lucht. Het is belangrijk om de oorzaak van de bladverkleuring te achterhalen en hier zo snel mogelijk iets aan te doen om verdere schade te voorkomen.

Een ander probleem dat kan optreden bij Dracaena planten is spint. Spint zijn kleine spinachtige insecten die zich aan de onderkant van de bladeren nestelen en zich voeden met het sap van de plant. Als je merkt dat je plant last heeft van spint, kun je proberen om ze te bestrijden door de bladeren regelmatig af te spoelen met water en eventueel een natuurlijke bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Een ander veelvoorkomend ongedierte dat Dracaena planten kan treffen is wolluis. Wolluis zijn kleine, pluizige insecten die zich op de bladeren en stengels van de plant nestelen. Ze zuigen het sap van de plant op en kunnen schade veroorzaken. Om wolluis te bestrijden, kun je de aangetaste delen van de plant afspoelen met water en eventueel een natuurlijke bestrijdingsmiddel gebruiken.

Naast ziektes en ongedierte kunnen Dracaena planten ook last krijgen van andere problemen, zoals wortelrot. Wortelrot wordt vaak veroorzaakt door te veel water geven en kan leiden tot verwelking en afsterven van de plant. Om wortelrot te voorkomen, is het belangrijk om de plant op de juiste manier te verzorgen en ervoor te zorgen dat de grond niet te nat wordt.

Als je merkt dat je Dracaena plant last heeft van ziektes of ongedierte, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Door de plant regelmatig te inspecteren en de juiste verzorging te geven, kun je ervoor zorgen dat je Dracaena plant gezond en mooi blijft. Mocht je twijfelen over de gezondheid van je plant, dan kun je altijd advies vragen aan een specialist of een tuincentrum. Met de juiste zorg en aandacht kun je nog jarenlang genieten van de prachtige Dracaena plant in je interieur.

Terug naar boven

Hoe moet je de Dracaena magenta - Drakenbloedboom snoeien en wanneer?

De bladeren van de Dracaena magenta - Drakenbloedboom zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Dracaena magenta - Drakenbloedboom vermeerderen?

De Dracaena kan eenvoudig worden vermeerderd door middel van stekken. Snijd een stuk van de stam af en plaats deze in water. Na verloop van tijd zullen er wortels groeien, waarna de stek kan worden overgeplant in verse potgrond. Met deze methode kun je gemakkelijk nieuwe planten maken en je collectie uitbreiden. Het vermeerderen van de Dracaena Magenta is een leuke en eenvoudige manier om meer van deze prachtige plant in huis te hebben.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route