Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Ferocactus glaucescens

De Ferocactus Glaucescens is een prachtige bolcactus met een unieke grijsblauwe kleur. Deze cactus is afkomstig uit Mexico, waar hij groeit in droge bos- en heuvelgebieden. Met zijn opvallende gele stekels die bovenop de ribben groeien, is de Ferocactus Glaucescens een echte eyecatcher in elk interieur. Deze cactus kan uitgroeien tot een flinke bol van wel 55 cm hoog en 50 cm breed, wat hem tot een imposante verschijning maakt.

Hij bloeit in de zomer met felgele bloemen die verschijnen vanuit de kop van de cactus. Deze bloeiperiode voegt nog meer charme toe aan deze al prachtige plant. Met de juiste verzorging, waaronder voldoende zonlicht en matig water geven, kan de hij uitgroeien tot een gezonde en weelderige cactus. Deze cactus is niet alleen geschikt als kamerplant, maar kan ook prachtig staan op een zonnig terras in de zomermaanden.

Al met al is de Ferocactus Glaucescens een gemakkelijk te verzorgen cactus die met zijn unieke uiterlijk en opvallende bloemen een echte blikvanger is. Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of al jarenlang ervaring hebt met het verzorgen van cactussen, de Ferocactus Glaucescens is een aanwinst voor elke plantencollectie. Met zijn robuuste uitstraling en prachtige kleuren is deze cactus een ware aanwinst voor elk interieur of tuin.

Index

Hoofdpunten

  • sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Ferocactus glaucescens lust wel een slokje water

De Ferocactus Glaucescens heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Het is belangrijk om de plant pas water te geven wanneer de grond volledig is opgedroogd. In het voorjaar en de zomer heeft de cactus wat meer water nodig, ongeveer eens in de twee weken. Tijdens de herfst en winterperiode is één keer per maand voldoende. Het is verstandig om de planten met mate water te geven om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Het is van groot belang dat de Ferocactus Glaucescens goed gedraineerde grond heeft, zodat het water goed kan weglopen en de wortels niet te langdurig nat blijven. Als de cactus te veel water krijgt kan dit leiden tot wortelrot en uiteindelijk de dood van de plant. Zorg er daarnaast voor dat de pot waarin de cactus staat voldoende gaten heeft zodat overtollig water goed kan weglopen.

Over het algemeen is het beter om de Ferocactus Glaucescens wat minder water te geven dan te veel. Geef pas weer water wanneer de grond volledig is opgedroogd en voel altijd even aan de grond om te checken voordat je water geeft. Het in de winter helemaal geen water geven aan de cactus is van groot belang, aangezien deze in deze periode in rust is en nauwelijks vocht nodig heeft. Met de juiste waterverzorging kan de Ferocactus Glaucescens goed gedijen en prachtige bloemen produceren tijdens haar bloeiperiode.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Ferocactus glaucescens buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Ferocactus glaucescens ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Ferocactus glaucescens wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Ferocactus glaucescens . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Ferocactus glaucescens het beste plaatsen

De Ferocactus Glaucescens heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Deze cactus houdt van veel licht en kan ook direct zonlicht verdragen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de cactus voldoende licht krijgt, zodat de doorns intens rood kunnen kleuren en de plant gezond blijft. Daarnaast heeft de Ferocactus Glaucescens een gematigde behoefte aan warmte. Deze cactus gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. In koudere klimaten is het aan te raden om de Ferocactus Glaucescens in de winter binnen te houden.

Wat betreft luchtvochtigheid heeft de Ferocactus Glaucescens niet veel eisen. Deze cactus kan goed gedijen in een normale luchtvochtigheid en heeft geen specifieke behoefte aan extra vochtige lucht. Het is belangrijk om de Ferocactus Glaucescens in goed doorlatende grond te plaatsen, zodat overtollig water goed kan weglopen en de wortels niet te lang nat blijven. Op deze manier voorkom je dat de plant gaat rotten door teveel vocht. Door de juiste plaatsing en verzorging te bieden, kan de Ferocactus Glaucescens uitgroeien tot een prachtige en gezonde bolcactus.

Licht

De Ferocactus glaucescens is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Ferocactus glaucescens eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Ferocactus glaucescens zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -1 ℃
's Nachts minimaal -1 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van de Ferocactus Glaucescens is iets dat niet heel vaak nodig is, aangezien deze cactus langzaam groeit. Over het algemeen kun je ervoor kiezen om de plant om de paar jaar te verpotten, bijvoorbeeld om de twee tot drie jaar. Dit kan nodig zijn wanneer de wortels van de cactus de pot beginnen te vullen en er weinig ruimte over is voor verdere groei.

Wanneer je de Ferocactus Glaucescens gaat verpotten, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan vanwege de stekels en ribben van de cactus. Gebruik een aantal dikke handschoenen en een tang om de cactus voorzichtig uit de pot te halen. Controleer bij het uitnemen van de cactus of er sprake is van doorworteling. Als de wortels helemaal de pot hebben gevuld en in elkaar gedraaid zijn, is het hoog tijd om de plant te verpotten.

Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de vorige pot, zodat de Ferocactus Glaucescens voldoende ruimte heeft om verder te groeien. Gebruik een goed doorlatende potgrond speciaal voor cactussen en vul de nieuwe pot voor de helft met deze grond. Zet de cactus voorzichtig in de nieuwe pot en vul de rest van de pot op met meer potgrond. Druk de grond voorzichtig aan en geef de cactus pas weer water na een paar dagen, zodat de wortels kunnen herstellen van het verpotten.

Het verpotten van de Ferocactus Glaucescens kan een goede gelegenheid zijn om de plant te inspecteren op eventuele tekenen van ziekten of plagen. Verwijder eventuele dode of beschadigde wortels en geef de cactus een beetje extra zorg en aandacht na het verpotten, zodat deze zich weer kan settelen in zijn nieuwe pot. Met de juiste verzorging en aandacht zal de Ferocactus Glaucescens blijven groeien en bloeien, en zal ze uitgroeien tot een prachtige en robuuste bolcactus.

Algemene regels

Wanneer de Ferocactus glaucescens doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Ferocactus glaucescens te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Ferocactus glaucescens optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Ferocactus glaucescens van goede voeding

De Ferocactus Glaucescens heeft weinig voedingsbehoeftes en heeft voornamelijk behoefte aan een lichte bemesting in de zomermaanden. Het is belangrijk om een lichte meststof te gebruiken die speciaal is samengesteld voor cactussen. Deze meststof moet worden verdund en kan eens in de maand worden toegediend tijdens het groeiseizoen. In de herfst en winter heeft de Ferocactus Glaucescens geen voedingsstoffen nodig, omdat de groei vertraagt en de plant weinig voedingsstoffen verbruikt.

Het is belangrijk om de bemesting voorzichtig en met mate toe te dienen, aangezien cactussen gevoelig zijn voor te veel voedingsstoffen. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de Ferocactus Glaucescens en kan leiden tot een slechte groei of zelfs tot verrotting van de wortels. Het is daarom aan te raden om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen en de cactus niet te vaak te bemesten. Het is beter om te weinig meststof te geven dan te veel.

Daarnaast is het belangrijk om de Ferocactus Glaucescens te voorzien van voldoende water na het bemesten. Het water helpt de meststof naar de wortels te transporteren, zodat de plant de voedingsstoffen kan opnemen. Zorg ervoor dat de grond goed is uitgedroogd voordat je de cactus water geeft, om te voorkomen dat de wortels gaan rotten door te veel vocht. Met de juiste verzorging en bemesting zal de Ferocactus Glaucescens gezond en prachtig blijven groeien.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Ferocactus glaucescens van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe moet je de Ferocactus glaucescens snoeien en wanneer?

De bladeren van de Ferocactus glaucescens zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Ferocactus glaucescens vermeerderen?

De Ferocactus Glaucescens kan vermeerderd worden door middel van zaad. Zaai de zaden in goed doorlatende cactusgrond en zet ze op een warme en zonnige plek. Houd de grond vochtig maar niet te nat. Het kan enige tijd duren voordat de zaden ontkiemen, dus geduld is vereist. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn, kunnen ze apart worden geplant in hun eigen potjes. Het is ook mogelijk om deze cactussoort te stekken, maar dit is wat lastiger en vereist wat meer ervaring.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route