Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe

De Fargesia robusta 'Pingwu' is een unieke wintergroene bamboe die opvalt door zijn bossige en opgaande groeiwijze. Met diepgroene stengels en opvallende witgele schutbladeren is deze bamboe een prachtige toevoeging aan elke tuin. Met een maximale hoogte van 4 meter en een pol van ongeveer 1,5 meter in doorsnee, vormt de 'Pingwu' een indrukwekkende aanblik. Deze snelgroeiende bamboe gedijt zowel in de zon als in de schaduw en is eenvoudig te onderhouden. Of je hem nou gebruikt als eyecatcher, groenblijvende haag of in een pot op je terras, de 'Pingwu' zorgt het hele jaar door voor een prachtige groene aanblik. Met zijn niet woekerende karakter en winterhardheid tot -23ºC is deze bamboe een duurzame en stijlvolle keuze voor elke tuinliefhebber.

Index

Hoofdpunten

  • Sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe lust wel een slokje water

De Fargesia robusta 'Pingwu' heeft matig tot regelmatig water nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om na het aanplanten de plant direct veel water te geven, zodat de grond goed rond de wortels kan sluiten. Zorg ervoor dat de grond daarna licht vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Eenmaal gevestigd, kan de bamboe nog steeds profiteren van regelmatige watergift, vooral tijdens warme zomers. Het is raadzaam om de grond te controleren voordat je water geeft, en ervoor te zorgen dat deze niet te nat of te droog is. Als richtlijn kun je denken aan ongeveer één tot twee keer per week water geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. In de wintermaanden kan de plant met normale regenval doorgaans voldoende water krijgen, maar het is altijd goed om dit in de gaten te houden en indien nodig bij te bewateren. Het is hierbij belangrijk om te voorkomen dat de grond langdurig doorweekt raakt, want bamboe houdt niet van wateroverlast. Door de juiste waterbehandeling te geven, zal de Fargesia robusta 'Pingwu' gedijen en een prachtige toevoeging zijn aan je tuin of terras.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe het beste plaatsen

De Wintergroene Fargesia 'Pingwu' is een prachtige en bijzondere bamboe die goed tot zijn recht komt als eyecatcher in je tuin, als groenblijvende haag of zelfs op je terras of balkon in een grote pot. Deze bamboe gedijt zowel in de zon als in de schaduw, waardoor je flexibel bent in de plaatsing ervan. Met zijn diepgroene stengels en opvallende witgele schutbladeren vormt de 'Pingwu' een aantrekkelijke aanvulling op elke tuin. De plant is winterhard tot -23ºC en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor je onbezorgd kunt genieten van zijn opgaande groei en decoratieve uitstraling. Kortom, een ideale keuze voor liefhebbers van groenblijvende planten die op zoek zijn naar een sfeervolle toevoeging aan hun buitenruimte.

Licht

De Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -23 ℃
's Nachts minimaal -23 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van de Fargesia robusta 'Pingwu' kan nodig zijn als de plant te groot wordt voor zijn huidige pot of als je merkt dat de wortels de bodem van de pot bereiken. Dit kan resulteren in belemmerde groei en kan de gezondheid van de plant beïnvloeden. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te verpotten, wanneer de groei actief is.

Controleer bij het verpotten of de wortels de pot volledig hebben doorgeworteld en of er weinig ruimte over is voor nieuwe groei. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om verder te groeien. Zorg voor goede kwaliteit potgrond die goed waterdoorlatend is. Na het verpotten is het belangrijk om de plant goed water te geven en te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zo kan de Fargesia robusta 'Pingwu' blijven gedijen en mooi groeien.

Algemene regels

Wanneer de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe van goede voeding

De Fargesia robusta 'Pingwu' is een prachtige bamboeplant die goed gedijt met de juiste voeding. Deze bamboe is een sterke groeier en heeft daarom voldoende voeding nodig om gezond te blijven. Om te zorgen dat de bamboe voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is het aan te raden om in het voorjaar een snelwerkende stikstofrijke meststof te gebruiken. Dit kan zowel een organische als een anorganische meststof zijn.

Het is belangrijk om te letten op de bodemkwaliteit, aangezien bamboe houdt van een goed doorlaatbare en voedselrijke bodem met een licht zure pH. Zorg ervoor dat de bodem humus- en voedselrijk is. Het bemesten van de bamboe zal de groei stimuleren en ervoor zorgen dat de plant gezond blijft.

Naast de voeding is het ook belangrijk om regelmatig de dode stengels in het midden van de plant te verwijderen. Dit helpt niet alleen de sierwaarde van de bamboe hoog te houden, maar bevordert ook de uitgroei van nieuwe scheuten. Door de juiste voeding en onderhoud zal de Fargesia robusta 'Pingwu' uitgroeien tot een prachtige en gezonde bamboeplant in je tuin.

Terug naar boven

Ziektes en ongedierte

Bamboe staat bekend om zijn kracht en schoonheid, en de Wintergroene Fargesia ‘Pingwu’ is daar geen uitzondering op. Deze bijzondere bamboe voegt een stijlvolle touch toe aan elke tuin of terras, met zijn opgaande groei en diepgroene stengels die een pol vormen van ongeveer 1,5 meter in diameter. Een opvallend kenmerk van de 'Pingwu' zijn de witgele schutbladeren die een uniek contrast bieden en in de winter afvallen, waardoor de bamboe zijn groene pracht behoudt.

De Fargesia 'Pingwu' gedijt goed in zowel zonnige als schaduwrijke omgevingen en vereist een goed doorlatende bodem. Met minimale inspanning kan deze bamboe uitgroeien tot een hoogte van maximaal 4 meter en groeit gemiddeld 40-60 cm per jaar. Een van de voordelen van deze bamboe is dat het niet woekerend is, dus er zijn geen extra maatregelen nodig om het in bedwang te houden.

Als het gaat om ziektes en ongedierte, kan de Wintergroene Fargesia ‘Pingwu’ gelukkig over het algemeen goed bestand zijn tegen veel voorkomende problemen. Echter, zoals bij alle planten, is preventief handelen en regelmatige controle essentieel om eventuele problemen te voorkomen of te behandelen.

Een veelvoorkomende ziekte bij bamboe is roestschimmel, die optreedt als er vochtige omstandigheden zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende luchtcirculatie krijgt en dat de bladeren niet langdurig vochtig blijven. Als roestschimmel optreedt, kunnen aangetaste bladeren worden verwijderd en kan een fungicide worden gebruikt volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Een ander probleem waarmee bamboe te maken kan krijgen, is bladluizen. Deze kleine beestjes voeden zich met de sappen van de plant en kunnen bladschade veroorzaken. Het bestrijden van bladluizen kan op verschillende manieren, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, het besproeien van de plant met een milde zeepoplossing, of het gebruik van insecticiden indien nodig.

Het is ook belangrijk om regelmatig de bamboe te inspecteren op tekenen van andere ziektes of plagen, zoals spint of schimmelinfecties. Door proactief te zijn en snel te handelen als er problemen worden opgemerkt, kun je de gezondheid en schoonheid van je Wintergroene Fargesia ‘Pingwu’ behouden. Met de juiste zorg en aandacht zal deze prachtige bamboe blijven gedijen en je tuin verrijken met zijn elegante uitstraling en wintergroene bladeren.

Terug naar boven

Hoe moet je de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe snoeien en wanneer?

De bladeren van de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe vermeerderen?

De Fargesia robusta 'Pingwu' kan worden vermeerderd door middel van scheuren. Dit houdt in dat je de plant in meerdere delen kunt verdelen, waarbij elk deel een deel van de wortels en stengels bevat om een nieuw exemplaar te vormen. Dit proces kan het beste worden uitgevoerd in het voorjaar, wanneer de plant actief begint te groeien. Zorg ervoor dat elk nieuw geplant deel voldoende ruimte en voedingsstoffen krijgt om goed te kunnen wortelen en groeien. Het vermeerderen van deze bamboeplant op deze manier zorgt voor gezonde en sterke nieuwe exemplaren die dezelfde prachtige eigenschappen zullen vertonen als de oorspronkelijke plant.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message

Afhalen in Opeinde / Route