Openingstijden
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
13:00–17:00
10:00–17:00
Gesloten
10:00–17:00
10:00–17:00
12:00–17:00
Gesloten
0
Winkelwagen
Sluit zoeken

Alles wat u moet weten over De Olijfboom

Introductie

De olijfboom is een populaire decoratieve boom die veel voorkomt in de Nederlandse tuin. Hij is winterhard, dit houdt in dat hij ook in de winter buiten kan staan. Echter heeft hij er bij onze koude Nederlandse winters wel wat hulp bij nodig, daarover kunt u verderop lezen.

Deze boom draagt jaarlijks eetbare vruchten, namelijk de olijf. Olijven staan bekend om hun bijzondere smaak, en worden wereldwijd verhandeld om olijfolie van te maken. Zowel olijf als olijfolie worden veel gebruikt voor gerechten en salades. U kunt een rijpe olijf herkennen aan de kleur. Een groene olijf is onrijp, maar een rijpe olijf is zwart, diepbruin of paars.

Olijfbomen zijn echte sfeermakers voor in de tuin of kamer. Ze hebben kleine stevige blaadjes. Deze boom wordt ook veel genoemd in de bijbel, het is een echte bijbelse boom.
Als een blaadje geel kleurt kan deze gemakkelijk verwijderd worden. Schudden aan de boom zorgt er ook voor dat veel gele blaadjes loslaten.

Olijfbomen komen in veel vormen en maten, afhankelijk van hoe ze gekweekt of opgegroeid zijn. U kunt olijfbomen vinden met dunne gave stammen die heel hoog zijn, maar ook olijfbomen met hele dikke oude kronkelige stammen die kort zijn.

 

Voorbeelden van olijfbomen

 

Jong, lang en dun met een compacte kruin

Oud, lang en dun

Volwassen, breed, gesplitste stam en relatief kort met een brede kruin

 

 

Eisen en verzorging van de olijfboom

 

Aankoop

Let er goed op bij de aankoop van een olijfboom dat deze goed geworteld is. Ook dienen de bladeren van de boom groen te zijn. Er mogen wel wat gele blaadjes tussen zitten, maar er is iets mis als de hele boom bruin/geel gekleurd is. Ook mag er geen schimmelziekte (Phytophthora) aanwezig zijn. Deze is te herkennen aan een zwarte ronde vlek op het blad van de boom. Dat blad zal geleidelijk geel worden.

Zonlicht / Plaatsing

Plaatsing van de olijfboom kan lastig zijn, want aan de ene kant wenst deze boom veel zon, maar in de winter wenst deze boom bescherming tegen de tocht van koude lucht. Dus enerzijds moet hij geplaatst worden op een open plek met zo weinig mogelijk schaduw, maar in de winter verdient een plek de voorkeur met beschutting tegen de wind.

Om dit probleem op te lossen kan de olijfboom gewoon op een open plekje geplaatst worden om alle zon op te vangen, en ’s winters kan er een speciaal vliesdoek gekocht worden om over de olijfboom heen te trekken. Dan heeft hij geen last van de koude wind.

Het heeft weinig zin om de olijf ’s winters binnen te plaatsen, omdat de boom koude periodes nodig heeft. Tijdens deze periodes neemt hij rust en legt hij reserves aan om later gebruik van te maken. Ook weet de boom door deze periodes wanneer het tijd is om te gaan bloeien, dus zal hij ook pas vrucht gaan dragen na het hebben gehad van een koude periode.

Bevochtiging

Omdat de olijfboom veel zonlicht vangt met zijn bladerkruin drinkt hij ook veel vocht. De olijfboom dient elke dag genoeg water te ontvangen. Maar, de grond om de olijfboom heen moet het water goed kunnen doorvoeren. De olijfboom heeft namelijk een grote hekel aan natte wortels. Vochtige grond is goed, maar natte grond is slecht, dit veroorzaakt zelfs meer schade dan vorst.

 

Snoeien

In principe hoeft de olijfboom nooit gesnoeid te worden. Daarentegen wensen sommige mensen vorm aan te brengen. De ronde knot is erg populair voor de olijfboom. Dit kan jaarlijks bijgehouden worden tijdens het voorjaar. Een olijfboom draagt nooit tweemaal vruchten aan dezelfde tak, dus dienen de takken gemarkeerd te worden zodat het opvolgende jaar deze takken korter gemaakt kunnen worden, zodat de verse aangroei weer vruchten zal voortbrengen.


Bescherming

In de wintermaanden kan de olijfboom het beste beschermd worden tegen de koude wind met behulp van een speciaal daarvoor gemaakt vliesdoek, die wij ook te koop aanbieden. Het gebruik van bubbeltjesplastic wordt afgeraden omdat dit voor condensvorming zorgt, met als effect dat de vorst sterker aankomt.

Bemesting

Het kan zijn dat de grond waar de olijfboom in is geplaatst te weinig nodige voedingsstoffen bevat. Dan kan het helpen om de grond bij te mesten. De beste meststof die hiervoor gebruikt kan worden is organische meststof. Deze soort meststof bestaat uit heel veel verschillende meststof bronnen, tot wel 50 verschillende! Hierdoor worden de voedingsstoffen geleidelijk over een langere periode afgegeven.

Heeft de boom problemen?

Mocht de olijfboom ziekteverschijnselen  hebben, of problemen hebben met groeien, veel bladeren verliezen of geen gezonde groene bladeren dragen, dan ontvangt deze meestal te weinig licht, of het ontvangt het teveel of te weinig vocht. Ook kan er gebrek zijn aan voeding in de bodem. Als u de olijf eerder al heeft bijgemest, dan zal extra bemesting niet helpen. Sterker nog, het zou schade aan kunnen richten. Maar heeft u dit niet gedaan, dan zou extra bemesting kunnen helpen. Ook is het verstandig te kijken naar de standplaats van de boom, of de grond een goede vocht doorlating heeft, en of de boom genoeg en niet teveel water krijgt.


Wij nodigen u uit om rond te kijken in onze webwinkel! Klik hier om de homepagina te bekijken.
Message
Het artikel is toegevoegd aan uw verlanglijstje
Cactus woestijnplant - Cactussen 3-6cm - Mini cactus
Log in of maak een nieuw account aan bij teeningapalmen.nl om uw verlanglijstje langer dan een bezoek te kunnen bewaren
of Bekijk uw verlanglijstje