Sluit zoeken

De Cycas revoluta - Vredespalm

De Cycas revoluta, bekend als de 'vredespalm' is eigenlijk helemaal geen palmboom! Hij behoort tot de cycassen en dus niet tot de palmaeae. Deze mooie plant is voor binnen bedoeld vanwege beperkte winterhardheid.

Vaak gestelde vragen, FAQ

De Cycas revoluta, hoe groot wordt hij?

De Cycas krijgt uiteindelijk een stam van maximaal 150cm hoog. Daaruit komt een grote bladerkruin van tot wel 4x de stamhoogte. Zo kan hij een totale hoogte bereiken van wel 8 meter.

Is de Cycas revoluta giftig?

De Cycas bevat veel 'Cycasin' en 'Beta-methylamino L-alanine', dit zijn giftige stoffen. De Cycas is bij inname zeer giftig voor zowel mens als dier. Inname van bladeren van de Cycas kan bij een dier zelfs dodend zijn.

Is de Cycas revoluta winterhard?

Helaas is deze palm vrij temperatuurgevoelig, en is dus niet winterhard. Tijdens de winters dient hij in een ruimte te verkeren waar het niet vriest. Mocht hij toch wat kou over zich heen krijgen, hij verdraagt tijdelijke temperaturen tot 1 graad.

De Cycas revoluta is waar te koop?

Bij ons, Teeninga Palmen, kunt u de Cycas revoluta kopen. Wij hebben verschillende maten in ons aanbod voor lage prijzen

De Cycas revoluta, welke grond gebruiken?

Wij raden aan voor alle palmbomen om Mediterrane voedingsgrond te gebruiken. Deze grond is speciaal afgestemd op tropische planten, wat deze palmen dus ook zijn, en het zorgt dat ze precies de voedingsbasis krijgen die ze nodig hebben, afgezien van bijvoeding die ook nodig is. Daarvoor raden wij Palm Focus aan.

Is de Cycas revoluta giftig voor katten?

Ja, de Cycas is zeer giftig voor katten. Het is aangeraden deze palm te zetten op een plek waar katten niet komen.

De Cycas revoluta als zomerplant

De Cycas revoluta kan prima als zomerplant gebruikt worden in de tuin. Zolang het niet vriest gedeit deze prachtige palm goed in de tuin. Zorg echter wel voor een pot rond de kluit, zodat hij met de winter binnengehaald kan worden.

Hoe snel groeit de Cycas revoluta?

Deze palm is een vrij langzame groeier. Hij wordt ook niet heel groot, met een stam van maximaal 150cm. Reken op een jaarlijkste groei van 5-10cm.

De Cycas revoluta, hoe vaak water?

De Cycas revoluta heeft op warme dagen elke dag water nodig. Op koudere dagen kan het een dag of 2 dagen wachten, en met vriestemperaturen kan het wel een week wachten.

De Cycas revoluta, wanneer snoeien?

De bladeren van deze vederpalm worden vanzelf dor, dit gebeurt elk jaar. Wanneer ze dor of lelijk worden, kunt u ze gewoon afknippen nabij de stam met een snoeischaar. Hiermee vormt de Cycas zijn stam.

Hoe de cycas revoluta te zaaien?

Reken erop dat hooguit 50% van de gezaaide zaden zullen ontkiemen.

1. Het zaad bevat een houtachtig uitsteeksel. Haal dit weg, want het gaat de ontkieming tegen.
2. Vijl het zaad, of maak een ondiepe snee aan een kant ervan. Dit zorgt ervoor dat water binnen kan dringen bij harde zaden.
3. Het zaad dient op dit punt 2 weken oud te zijn. Laat het 3 dagen wegen in lauw water.
4. Gebruik kokosgrond of Perliet, of een mengsel. Zaai elk zaadje los in een diepe pot, want de Cycas ontkiemt de diepte in met een penwortel. Leg het zaadje op de zaaigrond en bedek het met een dun laagje grond.
5. Zorg ervoor dat de zaden vochtig blijven en benevel regelmatig en op tijd. Hou hierbij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden celsius. Anders zullen ze niet ontkiemen.
6. Vanaf hier is het wachten. Ontkieming duurt normaal 4 maand voordat het begint, maar het kan wel 15 maanden duren. Concludeer dus niet te snel dat een zaadje niet zal ontkiemen. Hoe verser het zaad, hoe sneller de ontkieming.

De Cycas Revoluta wordt ook wel de 'vredespalm' genoemd. Hij heeft mooie donkergroene bladertakken die erg sterk zijn. Hij lijkt zowel op een palm als op een varen, maar hij behoort toe aan de cycassen.

Het is een langzame groeier, daarom is hij wel wat duurder. De Cycas geeft uw woonkamer het echte gevoel van de tropen, omdat hij veel lijkt op een oeroude boomvaren, die zich diep in de jungle bevindt.

Het is echt een plant die een heel leven mee kan gaan, omdat hij ouder kan worden dan 100 jaar.

Uiteindelijk kan de palm vrij groot worden, met een stam van max. 150 cm hoog.

Als de nieuwe bladeren uit de kern komen, lijkt dat precies op de manier van hoe een varen zich uitrolt. De nieuwe bladeren zijn eerst lichtgroen, waarna ze vanzelf veranderen tot hun uiteindelijke donkergroene kleur.
Message

Afhalen in Opeinde / Route