Sluit zoeken
Koningsdag zijn wij Open! Vanaf 12 uur bent u van harte welkom om te shoppen in onze tropische showroom!

Phoenix dactylifera - Dadelpalm

Deze plant bekend als de Dadelpalm, latijns Phoenix dactylifera, is een geweldig mooie palmboom die ook geschikt is voor onze Nederlandse tuin klimaat! Jazeker de Dadelpalm heeft geen moeite met kou, vooral de grote volwassen maten niet. In een warmer klimaat krijgt hij echte eetbare dadels. Kijk gerust rond tussen onze maten.

Phoenix dactylifera - Dadelpalm

Deze dadelpalm is een echte eye-catcher. Hij lijkt wel wat op de Phoenix canariensis maar is toch duidelijk anders. De canariensis heeft een wat voller blad, en de bladeren van de dadelpalm zijn wat dunner.

Vaak gestelde vragen, FAQ

Hoe snel groeit de Phoenix dactylifera?

Een grote dactylifera groeit sneller dan een jonge, wat vooral in de zomerperiode gebeurt. 's Winters met kou gaan de dactyliferaen in slaap, dan groeien ze vrijwel niet, tenzij ze warm gehouden worden. Een kleinere dactylifera van bijv. 140cm, waarvan de stam ongeveer 40-50cm is, groeit met ongeveer 10cm per jaar. En nog kleinere dactylifera's nog minder. Het komt dus neer op de grootte van de dactylifera en de omgeving, hoe snel hij groeit.

Hoe hoog wordt de Phoenix dactylifera Dadelpalm?

Een dactylifera wordt tot wel 10 meter hoog, in de tropen, maar in Nederland worden ze soms niet hoger dan 2 meter, tenzij ze geimporteerd worden en een bijzonder traject zijn ondergaan om aan ons klimaat te wennen. Let wel, in de jonge jaren groeit een dactylifera heel langzaam. Pas na een aantal jaar begint hij op gang te komen.

Dadelpalm Phoenix dactylifera, hoe vaak water?

In de winterperiode in de kou kan een dactylifera wel een week zonder water, en dan moet hij niet teveel krijgen zelfs. Maar hoe warmer het weer en hoe meer zonlicht, hoe meer water hij nodig heeft. Tijdens de heetste dagen kan een dactylifera het wel 2x op een dag nodig hebben kletsnat te worden gemaakt.

Phoenix dactylifera, wanneer snoeien?

Het hele jaar door kunnen de bladeren van de dactylifera dor worden. Zodra ze te dor zijn om de palm nog mooi te laten lijken, kunnen ze bij de stam afgeknipt worden met een snoeischaar. Op deze manier vorms de dactylifera zijn stam.

Phoenix dactylifera, wanneer zaaien?

Wij raden aan om de dactylifera buiten te zaaien rond het voorjaar. Binnenshuis maakt de periode niet uit.

Zoekt u een palm die uw tropische tuin echt naar de Next Level tilt? Dan raden wij 2 soorten aan. Deze, de Phoenix dactylifera, of z'n neef de Phoenix canariensis.

In Nederland is deze palm iets minder bijzonder dan in het warme buitenland. Waarom? De eetbare dadels groeien in het Nederlandse klimaat minder goed. Maar verder.. wow! Wat een geweldenaar is hij. Dit is de familierivaal van de Phoenix canariensis. Hij is iets minder vol van blad, maar het blijft een imposante indrukmaker die meer winterhard is. Met minder onderhoud en toch een geweldige indruk is dit voor veel mensen een voorkeurspalm t.o.v. de canariensis.

Dus, wilt u minder onderhoud en wel een geweldige look, dan is dit zeker een mooie keus. Is onderhoud geen probleem, dan raden wij ook aan om even de Phoenix canariensis te bekijken. Die vinden wij net een slag mooier, maar dat komt dus met extra eisen.

Feitjes:
⦁ Deze palm wordt veel geteeld in warme gebieden vanwege de eetbare
zoete dadels die veel geexporteerd worden
⦁ In een warm gebied wordt een dactylifera na genoeg jaren wel 15-25
meter hoog. De bladeren kunnen dan wel 3 meter lang zijn.
Message

Afhalen in Opeinde / Route