Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum en dé Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

De Trachycarpus fortunei
Alles over deze geweldige winterharde palmboom

De Trachycarpus fortunei is een palmboom die echt een tropische look geeft waar hij ook maar staat. Deze palmboom is zo geweldig, omdat hij geschikt is voor toepassing in Nederland! In dit artikel leggen wij alles uit over deze palmboom, van z'n oorsprong tot aan de verzorging, zodat u goed geïnformeerd bent om een goede keuze te kunnen maken.

Overzicht
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.
Index
1 Geschiedenis
2 Verzorging
3 Ziektes
4 Soorten
5 Aanschaf
Index
1. Geschiedenis
2. Verzorging
3. Ziektes
4. Soorten
5. Aanschaf
Geschiedenis

De geschiedenis van de Trachycarpus fortunei

Wij leggen in grote lijnen alles uit over de geschiedenis van de Trachycarpus fortunei. Hoe deze palm bekend is geworden in Europa, hoe die gebruikt werd, en hoe geschikt deze palm is voor Nederland.

De Trachycarpus fortunei ontdekt

De roots van de Trachycarpus fortunei zijn behoorlijk onbekend. Al duizenden jaren worden ze door de Chinezen gecultiveerd.. Hoe hij is ontdekt en wanneer is vrijwel onbekend. In 1830 is deze bijzondere palmboom ontdekt door Europa, geïntroduceerd door Japan. Sindsdien begon de handel.. Natuurlijk is Europa haar eigen gaan kweken na verloop van tijd.

Het begin van het telen van de fortunei

Duizenden jaren geleden werd de 'Chusan palm', oftewel de fortunei, allereerst door ons ontdekt in het Chinese 'Chusan'. Daar teelden ze deze palm vanwege de ontzettend nuttige eigenschappen die die heeft. De beschermhuid van de palm en de vezels van de takken werden bijv. gebruikt om matten te maken, borstels te maken, bezems, hoeden en andere producten die van vezels gemaakt werden. Nadat Europa geïntroduceerd werd aan deze palmboom, wilde Europa ook gebruik maken van deze eigenschappen. Ook was het een mooie palmboom om te zien, omdat hij een tropische indruk geeft waar hij geplant wordt.

Het Nederlandse klimaat

De Waaierpalm is niet altijd zo sterk geweest als dat hij nu is. Dit is hij geworden door duizenden jaren cultiveren in klimaten waar het koud werd. Eerst had deze palm dus geen keuze kunnen zijn om de Nederlandse tuin tropisch te maken. Maar de laatste tijd is het Nederlandse klimaat gestegen in de gemiddelde temperatuur, vooral te merken tijdens de winters, en door het cultiveren is de Fortunei palm steeds sterker en winterharder geworden. Zodanig ontmoet de winterhardheid de mildheid van het Nederlandse klimaat, en is hij zeer geschikt geworden voor in de Nederlandse tuin! Met een winterhardheid van -17 graden, kan hij mits beschermd wanneer de temperatuur onder -10 komt, het gewoon overleven! En met wat extra hulp blijft hij ook heel mooi. En zo kan hij gebruikt worden om elke Nederlandse tuin om te toveren tot een mediterrane tropische vakantietuin.

De meest populaire palmboom voor Nederland

Er zijn veel soorten palmbomen en andere tropische planten. Veel van die tropische planten zijn ook winterhard en geweldige mogelijkheden om de tuin mee tropisch te maken. En zodoende zijn er ook meerdere soorten winterharde palmbomen die allemaal op hun eigen manier een leuke sfeer geven aan de tuin. Maar de Trachycarpus fortunei is het meest populair van allen! Dat komt omdat hij zowel heel sterk is, tegen de winters, sterker dan 90% van de andere soorten, én omdat hij de echte palmen look heeft en geeft. Hij heeft een typische Hawaii uitstraling, perfect voor bij zwembaden en andere vakantiegelegenheden. Maar natuurlijk ook perfect om dat gevoel te creëren in uw eigen tuin!

Verzorging

Verzorging van de fortunei

Voordat u een Trachycarpus fortunei aanneemt in uw tuin, vinden wij het belangrijk dat u op de hoogte bent van wat er nodig is om ervoor te zorgen dat hij goed groeit, gezond, sterk en mooi blijft/wordt. Dan heeft u er het meeste plezier van!

Standplaats

De Trachycarpus fortunei dient een standplaats te krijgen waar regelmatig de zon op schijnt. Een complete schaduwplek is dus niet geschikt, omdat het toch wel een tropische plant is die van zonlicht houdt. Hij heeft niet per se de hele dag zonlicht nodig, maar waardeert het wel, en dat stimuleert ook om te groeien. Hij kan zowel binnen als buiten (vanwege de winterhardheid). Let er wel op binnen dat de kluit niet te vochtig is. En buiten geldt dat ook wanneer het een koudere periode betreft, zoals de herfst of winter.

Voedingseisen

Deze palmboom houdt van goede kwaliteit voeding. Daardoor behoudt hij zijn mooie kleur, en wordt hij sterk om gezond te kunnen blijven. Wij raden aan voor extra goede worteling om Mediterrane voedingsgrond te gebruiken. Deze grond is luchtiger van structuur dan gewone potgrond, speciaal voor de Mediterrane plant. Dat is goed voor de toekomst van de plant, want hij zal altijd via de wortels voeding en vocht opnemen, en hij groeit zijn wortelgestel niet steeds opnieuw, dat is een blijvend iets. Ook raden wij aan om bijvoeding te gebruiken. Wat wij hiervoor aanraden zijn onze bacteriele voedingstabletten. Deze tabletten activeren de grond zodat het bacterieel tot leven komt, en het gaat zijn eigen voeding produceren een jaar lang.

Water geven

De fortunei houdt tijdens warme dagen, wanneer die buiten staat, van veel vocht. Tijdens deze zomerse dagen mag de kluit kletsnat gemaakt worden. Te nat is dan eigenlijk niet mogelijk. Tijdens wat koelere periodes en de koude periodes moet de kluit niet meer dan lichtvochtig zijn. Dit kunt u meten door uw vinger 4cm onder de grond te steken en te voelen. De kluit mag niet te nat staan omdat de wortels dan gaan rotten. Dit komt omdat tijdens de koude periodes de fortunei in een soort slaap gaat. Dan groeit hij bijna niet, en neemt hij bijna ook geen vocht op. Het is wel belangrijk dat de kluit niet te droog komt te staan. Wanneer de kluit droog is gaat de fortunei zijn blaadjes leegdrinken. Dan krijgt u gele droge bladeren die niet meer tot leven zullen komen. Zorg dus altijd dat de kluit minimaal lichtvochtig is.

Sproeien

Om de zoveel tijd, bijv. 1x per maand, kunt u buiten de zonneuren om de bladeren schoonmaken van stof e.d. door de bladeren te besproeien met water. Hierdoor kunnen ze beter zonlicht opnemen. Het is belangrijk dat dit niet tijdens de hitte uren plaatsvindt, omdat de zon dan door de waterdruppeltjes heen (die werken als een loeplens) de bladeren kunnen inbranden. Dan wordt het blad beschadigd.

Snoeien

De fortunei heeft een echte palmboom vorm, en heeft dus niet een wildgroeiende kruin zoals bij veel andere bomen. Dit betekent dat het niet echt mogelijk is om de fortunei in een vorm te snoeien. Wel daarentegen dient de fortunei gesnoeid te worden. De onderste bladeren van de fortunei worden vanzelf dor, dit gebeurt met een bepaalde regelmaat. Die dienen afgesnoeid te worden bij de stam. Dit is normaal, en daardoor produceert deze palm zijn stam van takstompjes. Hij krijgt vanuit zijn kern altijd weer nieuwe verse mooie bladertakken. Ook kan het voorkomen dat een blad lelijk wordt, om verschillende redenen. Die kunt u eventueel bijknippen of afsnoeien. Dit heeft geen nadelig effect op de palmboom.

In de winter

De Winter is de meest moeilijke periode voor de Trachycarpus fortunei. Dit komt omdat het een tropische plant is, en van de zon houdt. En tijdens de winter is de aanwezigheid van zonlicht vaak beperkt, en krijgt de palm vrieskou te verduren.

Gelukkig is deze palmboom doorgecultiveerd om temperaturen tot -17 graden te weerstaan. Dit zal hij dus overleven mits het niet te lang aanhoudt. Maar dat betekent niet dat hij heel mooi blijft als er niet een handje wordt meegeholpen.

Mocht het onder de -16 graden komen, dan raden wij aan de boom verwarming te bieden of binnen te halen. Jongere fortuneis met kleine stam zijn minder sterk, en kunnen de -17 vaak nog niet aan. Ook sneeuw is een probleem, omdat dat vrieswater kan lekken naar de kern van de palm, die heel gevoelig is. Bescherm dus uw palmboom dat de sneeuw niet naar de kern toe kan komen!


Hoe kunt u helpen de fortunei mooi te houden ondanks de koude winderige periodes? Mocht de temperatuur dalen onder de -10 graden, of mocht het heel winderig worden vanaf -6 graden? Ga dan uw Trachycarpus fortunei beschermen! Dit doet u door een ademende stof rond de bladeren/takken te wikkelen, zodat de wind niet meer erdoorheen waait. Deze stof verkopen wij onder de naam 'vliesdoek', maar bijv. lichte jutestof zou ook werken, of andere katoenen stoffen. Zolang het maar ademt, en de luchtstromen weert.

De pot dient u ook te beschermen (in de vollegrond hoeft de kluit niet beschermd te worden. Wel raden wij aan dat de grond goed de regen draineert, en niet stil komt te staan bij de kluit). Dit doet u door er een isolerend materiaal omheen te wikkelen, zoals bubbeltjesplastic.

Als laatste, in extreme omstandigheden, kunt u helpen de palm wat warmer te blijven. Dit doet u door een lichtslang om de stam heen te wikkelen. Die lichtslang zorgt voor warmte. U kunt daarna ervoor zorgen dat die warmte rond de stam blijft, door een isolatiemateriaal om de lichtslang heen te wikkelen. Dit dient ook lichtademend te zijn, zodat de palm niet gaat zweten en schimmelen. Dit laatste raden wij alleen aan bij de meest extreme situaties, bijv. koudere dagen dan -13, of windstorm bij -9.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
Ziektes

Ziekteverschijnselen bij de Trachycarpus fortunei

Meestal wanneer u een palmboom aanschaft blijft hij voor een lange tijd heel mooi, en lijkt er niks aan de hand te zijn. Toch wil het wel eens voorkomen, door weersomstandigheden of andere plagen, dat de palm lelijker kan worden. Hij vertoont bruine vlekken, gele bladeren of anderzijds. In dit gedeelte leggen wij uit wat er zich allemaal kan voordoen, de oorzaak en hoe u dat kunt behelpen of voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Dus wij raden aan de richtlijnen goed te volgen en uw Trachycarpus fortunei ook goed te voeden!

Winterschade

Door kou en niet beschermd te zijn geweest kunnen de bladeren van de fortunei beschadigd raken. Dat laten ze zien door een gele kleur of bruine puntjes. In het geval van bruine puntjes, kunt u die scheef afknippen, zodat het groene overblijft. Hier heeft de palm geen hinder aan. Als het blad geel gekleurd is en lelijk is geworden, dan kunt u de tak afsnoeien bij de stam. Hij is wat minder vol dan, maar hij krijgt vanzelf weer nieuwe takken.

Gele bladeren

Er zijn verschillende redenen waardoor de fortunei gele bladeren kan krijgen. Een reden is dat hij teveel vocht heeft gehad waardoor het wortelgestel schade heeft opgelopen. Een andere reden is dat hij te weinig vocht heeft gehad en z'n blaadjes is gaan opdrinken. Weer een andere reden is dat de palm niet genoeg voeding heeft gehad om zichzelf goed te ondersteunen. Als het blad geel gekleurd is en lelijk is geworden, dan kunt u de tak afsnoeien bij de stam. Hij is wat minder vol dan, maar hij krijgt vanzelf weer nieuwe takken.

Bruine vlekken / Roestvlekken

Wanneer dit is gebeurd kan er voor deze bladeren helaas geen herstel meer plaatsvinden, en raden wij aan de bladeren af te knippen tot aan de stam. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat de zon te lang en intens op de bladeren heeft geschenen.
Zorg dat uw fortunei 'went' aan de zonuren waar u hem uiteindelijk aan bloot wilt stellen. Verander de omgeving niet van de ene op de andere dag, maar geef het 1 á 2 weken tijd om te wennen, door geleidelijk het aantal zonuren te laten toenemen.

Zwarte vlekjes

Zwarte vlekjes komen vaak op de bladeren wanneer de fortunei wortelschade heeft opgelopen. Het is belangrijk dat de wortels ontdaan worden van teveel vocht. Zorg voor een droge tot lichtvochtige grond voor de wortels om in te herstellen. Onder de wortels kunt u grind leggen, zodat overtollig water niet blijft hangen, maar weg kan stromen.

Verdroogde bladeren

Wanneer dit voorkomt, betekent het meestal dat de palm te weinig vocht heeft gehad. Hij is zijn eigen bladeren gaan opdrinken! Deze bladeren zijn helaas niet te herstellen. Knip van de bladeren wat er droog is, of snoei de hele tak af tot op de stam. Zorg ervoor dat de kluit altijd op z'n minst lichtvochtig is en blijft. Dat zal voorkomen dat de bladeren droog worden.

Dopluis / Bladluis / Schildluis

U kunt zien op de foto hoe dit eruit ziet. Deze beestjes kunnen nogal woekeren over uw planten, en wij raden aan om ze te bestrijden. Er zijn verschillende middeltjes voor te krijgen bij de tuincentra e.d., maar wij raden aan een mengeling toe te passen van groene zeep, water en Spiritus! Sproeien, even laten wachten, en daarna erafwrijven. Nasproeien en extra schoonwrijven.

Spintmijt

Spintmijt zijn spinnetjes! Hele kleine spinnetjes, die bijna niet te zien zijn met het blote oog. Wanneer u last heeft van spintmijt dan vertoont de palm vaak zilverachtige spikkeltjes op de bovenzijde van de bladeren. Uiteindelijk wordt het blad lelijk en sterft het af. Ook kunnen door spintmijt aan de onderkant van de bladeren een soort van wolachtige bolletjes ontstaan. De oorzaak van spintmijt is vaak een te droge standplaats. Het komt vooral voor bij kamerpalmen, maar ook wel bij olijfbomen.

Met het Spiritus/groenezeep mengsel van hierboven kunt u deze spintmijt bestrijden. Ook zou het helpen om een teentje knoflook in de potgrond te doen. Als u spintmijt besmette bladeren heeft, raden wij aan die te verwijderen, door ze bij de stam af te snoeien.

De Palmmot

De palmmot lijkt een mooie vlinder (te zien op de foto), maar hij is alles behalve onschuldig! Hij legt z'n eitjes in de kern van de palm, en wanneer die uitkomen, gaan de rupsjes de palm van binnenuit opeten! De palmmot is zeer schadelijk voor de fortunei, en wanneer u deze aantreft kunt u deze het beste doodmaken. Mocht de palm besmet zijn met de rupsen, dan raden wij aan de palm geheel te vernietigen, om besmetting te voorkomen. De beste manier hiervoor is de palm te verbranden. Dus, kijk niet achterom, en verbrand de palm! Anders kan het verspreiden en andere palmen en planten aantasten. Maar u hoeft zich niet bang te maken, de palmmot wordt bijna niet gezien in Nederland.

Rode Palmkever

De Rode Palmkever is niet in Nederland nog gesignaleerd. Maar in andere werelddelen zoals India en het Midden-Oosten heeft hij zeer veel schade aangericht. Deze legt zijn eitjes in de kern en de jonkies vreten de palm van binnenuit op. Mocht u deze kever ooit tegenkomen, vernietig de kever en de palmboom waar hij is gevonden!

De Rups

In de meeste gevallen hebben palmen niet zo vaak te kampen met vraat van een rups, doordat het blad stug is, waar de rups eigenlijk niet doorheen kan happen. Dus eigenlijk komt het alleen soms voor bij jonge zaailingen. Dit kan makkelijk verholpen worden door de rupsen te verwijderen met de hand.

De Varenrouwmug

Dit kleine vliegje lijkt sterk op het fruitvliegje, maar is nog net iets kleiner. Hij legt zijn eitjes in vochtige grond. De vliegjes zijn niet echt schadelijk voor de plant. Ze planten zich wel zeer snel voort waardoor het in de woonkamer al snel wemelt van de vliegjes. De larven kunnen echter wel schadelijk zijn voor zwakkere planten.

Ter bestrijding kunt u de stofzuiger gebruiken, door hem boven de pot te houden en tegen de pot aan te kloppen zodat ze worden opgezogen. Maak hiervan gebruik om er zoveel mogelijk te vangen. Wanneer dit gedurende een week dagelijks wordt herhaald zal het probleem grotendeels verholpen zijn. Ook kan de potgrond begoten worden met een aftreksel van tabak. Dit is onschadelijk voor de plant, maar doodt de larven. Als chemische bestrijding is Admire van BayerGarden zeer effectief.

Soorten

Soorten en maten

De Trachycarpus fortunei kunt u krijgen in alle maten. Ook zijn er verschillende soorten van deze palmboom. Wij leggen hier alles over uit in dit hoofdstuk.

Trachycarpus fortunei Zaailing

Een zaailing is een fortunei die nog niet lang heeft gegroeid nadat hij is ontkiemd uit zaad. Meestal zijn zaailingen 1-2 jaar oud, en hebben een lengte van ongeveer 15-30cm. Deze hebben nog geen enkele stamontwikkeling, en zijn heel kwetsbaar. U dient deze boven vriestemperaturen te houden, omdat ze te kwetsbaar zijn voor de kou.

De jonge fortunei

Deze maat fortunei's hebben al een stammetje, maar die is nog klein. Hij groeit nog niet zo snel in deze periode. Wel kan hij al over de vrieskou, en is hij sterker aan het worden. Dit is een populaire maat om als cadeau aan iemand te geven. Als u deze cadeau geeft, geeft u eigenlijk het hele groeiproces cadeau van klein palmpje tot grote reus!

Tussenmaat

Deze Trachycarpus fortunei begint al flink sterk te worden en zijn stam begint ook al ergens op te lijken. Volledig winterhard, is dit een prima instapper. Met genoeg geduld wordt deze vanzelf een grote tropische palm!

Tropische Palm Formaat

Hier begint de fortunei echt op een palmboom te lijken. Met inmiddels een stam van hoger dan een meter, geeft deze een echte tropische look aan een tuin of bijv. een zwembad. Dit is een hele populaire maat vanwege dat het de instapper is van de grote maten.

Reuzen

Ja dit zijn ze! De echte grote volgroeide Trachycarpussen. Deze maat kan gebruikt worden om echt indruk te maken bij bijv. cafe's, restaurants, maar ook de buren. Dit is een echte blikvanger!

Meerstammige

Dit zijn echte blikvangers! Een stuk zeldzamer en duurder, maken ze echt een geweldige mediterrane indruk op iedereen die ze ziet. Zeer bijzonder zijn deze voor zowel de tuin als bijv. een dierentuin.

Scheefgroeiende

Waarom zouden wij scheefgroeiende palmbomen groeien? Omdat dat geweldig mooi is boven het wateroppervlak! Bij subtropische zwembaden bijv. geven ze een exclusieve tropische sfeer. Heel bijzonder en moeilijk te krijgen, zijn dit echte blikvangers.

In pot of vollegrond?

Bij een Trachycarpus fortunei werkt het zo dat hoe meer de wortels wortelruimte hebben, hoe groter de kruin zal uitvallen. Een kleine pot zorgt voor een kleinere kruin en een grote pot of vollegrond voor een mooie volle grote brede kruin. De stamdikte is niet beinvloedbaar door de wortelruimte. Maar de kruin daarentegen kan weelderig mooi worden in de vollegrond.

Aanschaf

Aankoopadvies en tips voor de Waaierpalm

U overweegt om een of meer Fortunei's aan te schaffen? Wij leggen uit in dit hoofdstuk waar u op zou moeten letten tijdens het bepalen van uw keus, en waar u het beste deze palm kunt kopen.

Hoe gehard is de fortunei?

Het is interessant om bij het bepalen van de beste keus te kijken naar hoe gehard te palm is. Als de palm altijd in een warme kas gestaan heeft en nog nooit een winter heeft ervaren, zal deze eerst een aantal jaar moeten acclimatiseren aan onze winters voordat hij ze goed kan doorstaan. Als de palm al voorgehard is (bijv. in Noord Frankrijk) kan hij direct buiten geplant worden en zal hij onze winters overleven. Vraag dus naar de gehardheid van de palm.

Wat is zijn voedingsverleden?

De sterkte en gezondheid van de palm hangt ook af van het verleden dat hij heeft gehad. Is hij in een zandbodem geplant en bijna nooit bijgevoed? Hij zou er mooi uit kunnen zien, maar u hoeft niet te verwachten dat hij sterk is en lang blijft leven in de tuin. Het beste is om een palm te kopen die in een voedingsgrond of kleigrond is opgegroeid. Ook is het belangrijk dat ze zijn bijgevoed tijdens de groeiperiode. Dan weet u dat u een krachtige palm koopt!

Hoe ziet hij eruit?

Een paar bruine puntjes of gele bladeren zeggen weinig over de kwaliteit van de palm. Echter heel veel gele bladeren, of algeheel verkleurde bladeren, of bruine/zwarte vlekken op de bladeren vertellen er juist heel veel over! Raak bekend met de ziekteverschijnselen zodat u goed weet of er wel of niet iets aan de hand is met de palmboom. Ook hoort het blad stug en stevig te zijn, en niet week of slap.

Waar kopen?

Er zijn veel leveranciers van fortunei's in Nederland, en ze verschillen allemaal van elkaar. De een is klantvriendelijker dan de ander, de ander koopt ondervoede lage kwaliteitspalmen uit china.. De een haalt top kwaliteit en bombardeert de markt met te lage prijzen.. De ander geeft er verzorgingsadvies bij naderhand en blijft de klant ondersteunen.. De een kan net die ene exotische vorm leveren, en de ander kan er heel veel tegelijk leveren..

Oftewel, er is veel verschil tussen alle handelaren. Dus de vraag is, wat biedt Teeninga Palmen?

Wij van Teeninga Palmen doen ons best om een geweldige balans te treffen tussen alle verkoopsaspecten. Wij proberen zoveel mogelijk soorten in ons aanbod te hebben, altijd hoge kwaliteit, en door ze zelf met de hand uit te zoeken in de velden, kunnen wij ze aanbieden voor een lage prijs. Ook doen wij ons best om zoveel mogelijk informatie te bieden over de verzorging en problemen te verhelpen, en zijn wij zeer klantvriendelijk, en geven eerlijk duidelijk advies. En mochten wij eens een fout maken bij inpakken of anderzijds, dan laten wij ons corrigeren en doen wij ons best u te compenseren.

Oftewel, wij vinden onszelf, Teeninga Palmen, de beste keus voor het aanschaffen van de Trachycarpus fortunei!

Ook hebben wij geen hoge lonen e.d. Want wij reizen af naar arme landen om daar voedsel uit te delen. Dus als u ons steunt met de aanschaf van uw palmboom, ondersteunt u ons goede doel! U kunt meer hierover lezen in onze blog.

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen