Openingstijden
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
13:00–17:00
10:00–17:00
Gesloten
10:00–17:00
10:00–17:00
12:00–17:00
Gesloten
0
Winkelwagen
Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Verzorging van uw palmboom

Dit artikel is geschreven om u alle belangrijke informatie te bieden over het verzorgen van uw palmboom.

Index

Hoofdpunten

  • De standplaats van uw palm is belangrijk
  • De voedingsbodem soort is belangrijk
  • Extra voeding toevoegen helpt ook veel
  • Op tijd bewateren en genoeg en niet teveel is ook belangrijk
  • Meeste ziektes kunnen bestreden worden

Introductie

De palm is echt een geweldige tropische plant en geeft de sfeer van tropische gebieden in uw huis of tuin.

Alleen, bij de verzorging van de palmbomen is helaas nog veel onduidelijkheid.

Wist u bijvoorbeeld dat palmen in de meeste gevallen grote drinkers zijn, en dat als u bijv. de palm te lang droog laat staan dat de sierwaarde snel daalt.. (behalve bij de Europese Dwergpalm)

'Hè, maar palmbomen staan toch in de woestijn ?'

Dat klopt inderdaad. Maar wat boven de grond is, is ook onder de grond, meestal nog veel verder dan wat boven de grond is. De wortels van de palm gaan namelijk rechtstreeks naar onderen en staan (in de meeste gevallen) constant aan het water.

De palm zorgt op deze manier ervoor dat hij nooit watergebrek heeft. Zo is het ook erg belangrijk dat de palm niet als een cactus gezien wordt.

Achtergrondinformatie

De Palmenfamilie vormt een bijzondere groep bomen.
Een andere bijzonderheid van de palm is zijn groeiwijze. Hij heeft bijvoorbeeld geen zijtakken, en alleen een rechte stam.

Wat heel mooi is aan de palm, is dat de waaiervormige bladeren alleen bovenaan de stam komen. Zo pakt de palmboom niet meteen alle zon af van uw tuin. Wist u dat het grootste deel van de ongeveer 4000 palmensoorten, voor komt in de tropen en de subtropen? De palmbomen zijn het meeste te vinden in het Amazonegebied en het Indo- Maleisische gebied.

Palmbomen hebben verschillende soorten bladeren, zoals waaierbladeren. Deze soort bladeren komt het vaakst voor bij de winterharde palm soorten, maar ook zijn er vederpalmen zoals de canarische dadelpalm. Dit soort blad komt het vaakst voor bij kamerplanten, ook hieronder te zien op de foto.

Terug naar boven

Algemene informatie over de groei van palmbomen

De bladeren van de palmen verschijnen uit de kern (ook wel het hart of de kop genoemd) van de stam.

De bladeren groeien het hele jaar door uit de stam van de palmboom. Vooral in de groeiperiode komen er meer bladeren (lente/zomer). U kunt de verdroogde (dode) bladeren verwijderen. Zo stimuleert u de groei van de palmboom (dat is niet erg, zo is zijn groei wijze). Het stimuleert ook de groei van de nieuwe palmbladeren. Ook als de bladeren lelijk en geel geworden zijn (bijv. na de winter), kunt u ze rustig helemaal wegsnijden. De groeisnelheid van de stam is ongeveer 5 tot 30 centimeter per jaar, afhankelijk van zijn standplaats, zonneschijn en welke palmsoort u er heeft staan.

Terug naar boven

De beste voedingsbodem voor uw palmbomen

Palmen hebben als eis dat ze een voedingsrijke grond nodig hebben om in te groeien.

Wij hebben voor u speciale zakjes eigen merk voeding grond/potgrond gemaakt, wat u gewoon kunt mengen met bijv. goedkope potgrond van de Lidl of de Aldi.

Deze speciale voedingsgrond is van zeer hoge kwaliteit. Als u bijv. uw palmboom in de volle grond plant en 2 tot 4 zakjes Teeninga Palmen voedingsgrond mengt met de grond eromheen, dan hoeft u nooit meer wat aan de grond te doen (mits de wortels van de palmboom niet gehinderd worden).

Houdt u de palmboom in een pot, dan hoeft u de grond in de pot maar liefst 1x in de 2 jaar te vervangen.

Zonder gebruik van voeding grond voor uw palmboom zal de palm verschijnselen van voedingsgebrek kunnen krijgen.

Terug naar boven

De plaats van de palmboom bepalen

Een goede plek voor een palm verschilt per soort. Wij leggen dat op onze website ook per soort uit waar de palm het beste geplaatst kan worden.

De meeste winterharde palmbomen kunnen op de meeste plekken in de tuin worden geplaatst.

Palmen houden het liefst van een plaats beschut tegen veel wind. Ook qua zon houden de palmen het liefst van zon/halfscahduw.

Wat belangrijk is, is dat de palm niet meteen in de felle zon wordt geplaatst, omdat te felle zonneschijn tot verbranding van bepaalde plekken van de bladeren tot gevolg kan hebben, afhankelijk van de soort palmboom.

Terug naar boven

De Bewatering van uw palmboom

Palmen in de vrije natuur (in de volle grond) kunnen natuurlijk makkelijker aan water komen dan bijvoorbeeld palmen in potten of kuipen.

Daarom is het belangrijk dat de palmbomen die in potten of in kuipen zitten genoeg water krijgen (niet teveel, maar zeker ook niet te weinig). Om te zorgen dat de palmen in potten niet teveel water krijgen, kunt u, als ze bijv. buiten zijn geplaatst, gaten aan de onderkant van de pot maken. Palmen in hun natuurlijke leefomgeving krijgen 1x in de zoveel tijd echt een stortregen over zich heen (in bijv. de tropen). Dit zou u ook kunnen nabootsen door 1x in de 3 dagen rijkelijk water te geven.

Wat heel belangrijk is bij het water geven van palmbomen is:

Dat het overtollige water goed kan weglopen
Dat de kluit nooit uitdroogt, dat valt snel te zien als de bladeren van een palm gaan hangen
Dat er niet teveel maar ook niet te weinig water wordt gegeven
Het beste is om de palm 1x in de 3 dagen rijkelijk water te geven (zoals in de tropen)
Heeft u de palm net geplant? Geef hem dan het eerste jaar 2-3 x per week rijkelijk water

Terug naar boven

De bemesting van uw palmboom

Bemesten van uw palm is erg belangrijk, vooral bij palmen in een pot. Daar raden wij bij aan goede grond te gebruiken, bijv. ons eigen merk, of Pokon palmgrond, en daarbij weekelijks in het hoogseizoen Palm Focus toe te dienen.

Palm Focus is speciaal voor palmen en zorgt voor een donkergroen blad. In de volle grond raden wij u aan om het eerste paar jaar Palm Focus te gebruiken. Na 2 jaar hoeft dit niet meer, omdat de wortels dan diep genoeg zitten om zelf voeding uit de grond te halen, of de palm moet voedingstekort aangeven. In de volle grond wordt het snel een grote palm.

Terug naar boven

Ziet u ziekten of een gebreksverschijning op uw winterharde palmboom?

Wij leggen u hier uit wat u daar aan kunt doen en waar u op kan letten om uw palmboom ziektevrij te houden.

De kern (ook wel groeipunt genoemd) van de palm is de gevoeligste plek voor bacterie- en schimmelaantastingen. Schimmels krijgen hun kans als het groeipunt beschadigd raakt. Daarom is beschermen en droog houden van het groeipunt gedurende de winter van groot belang. Het is aan te raden, uit voorzorg, in de maanden Oktober/November en aan het begin van de lente het groeipunt te bespuiten met een middel tegen schimmel, zoals Sulphon of Baycor en Rosacur. De bladeren van de palm die tijdens de winter afsterven kunt u het beste in het voorjaar verwijderen. Zelfs al bevriezen de bladeren van de palmboom, dan nog hoeft u uw palm niet af te schrijven. Zolang het groeipunt niet beschadigd is, kan een palm weer uitlopen en nieuwe bladeren maken.

Bladkleur

Palmbladeren kunnen in de winter een andere kleur krijgen (lichtgeel), terwijl de stengels na de bladeren gewoon nog groei gebleven zijn. Dit komt doordat de winterharde palmboom ijzergebrek heeft. Dat treedt vooral op als de grond kalkrijk is of een hoge PH waarde (ookwel zuurtegraad genoemd) heeft. Het is nu zeker verijst om ijzer te geven aan uw palmboom. Als de palm dan niet opknapt is het een gevolg van een te lage PH waarde. Dan is de juiste beslissing om magnesium toe te voegen aan uw palmboom. Ook in dit geval worden de palm bladeren lichtgroen (gelig) van kleur.

Terug naar boven

De palmboom snoeien

U kunt de bladeren verwijderen wanneer het blad helemaal bruin/geel of lelijk geworden is. Het stimuleert ook nog de groei van de palmboom.

Als een Trachycarpus fortunei allemaal kapotte bladeren heeft, kunt u alle bladeren eraf knippen (in het groei-seizoen). Dan groeien alle palmbladeren sneller weer aan de palmboom.

Terug naar boven

Het Potten en verpotten van uw palmboom

De palm hoeft niet vaak verpot te worden (gemiddeld 1x in de 5 jaar). Het is wel erg belangrijk dat het water in de pot kan weglopen.

De wortels van de palmen houden er namelijk niet van om constant in het water te staan. Wij raden u ook aan om gaten te maken onderaan de pot, of om palmen in huis de nooit teveel water te geven (de grond mag wel vochtig aan voelen).

Wij hebben een groot assortiment van potten die u speciaal voor de palmbomen kunt gebruiken. Wilt u bijv. uw palmboom in een pot buiten laten staan, raden wij u aan om om de randen van de pot (aan de binnenkant) bubbeltjesplastic toe te voegen, zodat de wortels een extra bescherming hebben tegen de vorst.

Voor het verplanten van palmbomen hebben wij hoogwaardige huismerk potgrond (Teeninga Palmen voedingsgrond) ontwikkeld, welke uitermate geschikt is om te gebruiken voor het planten van palmbomen en exoten in de volle grond of in een plantenbak.

De beste tijd van het verpotten van de palmen is in het voorjaar (eind april, begin mei), zodat de wortels gedurende de complete zomer weer aan kunnen groeien. Het is erg belangrijk dat u de palm na het verpotten een paar weken rust en bescherming tegen zon en wind geeft. Verplanten betekent namelijk altijd een aanslag op de gezondheid en vitaliteit van een plant. U doet er ook goed aan om hem rijkelijk te bewateren en regelmatig te besproeien bijv. met een tuinslang.

Als u de palm in dezelfde pot terug wilt zetten is dat ook mogelijk. U kunt dan 1/5 deel onder de wortels in schijven eraf snijden, en de palm dan weer terug zetten in de pot.

Zorg er altijd voor dat de pot nooit kletsnat is, omdat de wortels dan kunnen gaan rotten.

Terug naar boven

Palmboom verzorgen in de winter

Al onze palmen die wij inkopen en importeren zijn stuk voor stuk geschikt voor het Nederlandse klimaat en zijn dan ook behoorlijk winterhard (de winterharde palmbomen). Dit houdt in dat ze allemaal temperaturen rond het vriespunt kunnen overleven, omdat ze de kou gewend zijn. De voorwaarde is wel dat de palm goed droog moet staan en de vorst natuurlijk niet te lang moet gaan aanhouden. Het is aan te bevelen om uw palm van eind oktober tot half april op een koele droge plek met voldoende licht te plaatsen, of de palm bij een langdurige vorstperiode van -6 graden of kouder in te pakken met bijvoorbeeld een vliesdoek, jute, lichtslang, of warmtelint. U kunt ook oude lakens of dennentakken gebruiken om de palm te beschermen. Ook hebben wij verschillende rietmatten die u om de stam kan doen in de winter.

Terug naar boven

Hoe ziet een palmboom er van de binnenkant uit

Een veel voorkomende vraag is,
hoe ziet de binnen kant van de stam van een palmboom er eigenlijk uit?
De binnenkant van de palm stam, heeft geen jaar ringen zoals andere bomen maar kleine draadjes,
Deze zorgen ervoor dat het water naar de bladeren word getransporteerd.
Wist je dat de palm bijvoorbeeld in Indonesie voor meerdere doelen word gebruikt?
Ze maken daar namelijk van de kokos noten instrumenten van en worden de stammen vaak gebruikt
Om bij Palmen kwekers de grotere palmbomen te stukken zodat ze niet kunnen om waaien.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

VOOR 12:00 BESTELD, MORGEN BEZORGD
VANAF € 100 GRATIS BEZORGD*
VASTE LAGE PRIJZEN
Message
Het artikel is toegevoegd aan uw verlanglijstje
Cactus woestijnplant - Cactussen 3-6cm - Mini cactus
of Bekijk uw verlanglijstje