Sluit zoeken
Onze showroom in Drachten is gewoon geopend! Binnen onze openingstijden.

Planten en Bloemen Encyclopedie

Strelitzia - Paradijsvogelbloem

De Strelitzia is een prachtige tropische plant die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika.
Hij geeft bij veel soorten zoals de strelitzia reginae ook prachtige bloemen (paradijsvogelbloemen) die veel lijken op een paradijs vogel, zijn naam verraad het eigenlijk al.
Hij kan zowel binnen als buiten staan mits het niet kouder word dan 5 graden het blijft natuurlijk een tropische plant.

Index

Hoofdpunten

  • Zijn bloem lijkt op een paradijsvogel

Water geven aan de Strelitzia Nicolai - Regenae

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De Strelitzia is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw bloemriet op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

In de zomer moet de Strelitzia (reginae - nicolai) goed vochtig worden gehouden, vooral wanneer hij buiten staat in de warmte en in het zonlicht. De kluit dient tijdens de zomer echt goed nat gemaakt te worden, soms wel 2x per dag. Op minder warme dagen mag dit wel een dag overgeslagen worden. Het vochtig houden van de kluit is zo belangrijk omdat de Strelitzia anders vocht trekt uit zijn bladeren, wat hem dor maakt, en waardoor hij uiteindelijk zou afsterven. Natuurlijk moeten we dit voor zijn.

Winter

In de wintermaanden dient de strelitzia minder water te krijgen. dit kunt u het beste zien door uw vinger in de grond te steken is die nog vochtig dan heeft hij nog genoeg water, indien het te droog is kunt u het beste watergeven aan de strelitzia.
Voordat u een strelitzia koopt is het erg belangrijk dat u weet dat hij niet winterhard is en dus ook niet buiten kan overwinteren

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de palm een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien van de Strelitzia

Besproei de Strelitzia wekelijks in de lente/herfst, of 's zomers in de avonden, met water. Overdag zou de bladeren beschadigen vanwege het zonlicht. Dat komt doordat de druppels op het blad het licht bundelen tot een heet centrum, wat de bladeren doorbrandt.
Het besproeien heeft gunstige effecten voor de Strelitzia . Het haalt het stof van de bladeren af waardoor ze zonlicht beter op kunnen nemen. Daardoor worden ze mooier. Ook bestrijdt het ongedierte.

Watersysteem

Gebruikt u vulcastrat met een watermeter? Dan gelden er hele andere watergeef regels! Met dit systeem dient u eenmaal per week water te geven aan de palm totdat de watermeter beweegt. Ga voor een kleine meteruitslag, hoe kleiner hoe beter. Hij geeft namelijk aan wanneer er TEVEEL water in de pot is. Dus optimaal zou zijn op te houden met gieten vlak voordat hij uitslaat. 's Winters mag u zelfs 1x in de 2 weken water geven i.p.v. elke week. Vulcastrat is bijzonder in dat het voedingsstoffen bevat die de groei van de canna bevorderen.

Terug naar boven

Waar de Strelitzia Nicolai of de Regenae te plaatsen

Voor veel planten en bloemriet is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Strelitzia Nicolai of de Regenae.

Licht

De Strelitzia Nicolai of de Regenae houden wel van een beetje licht, ze blijven een tropische plant, echter zouden ze ook op een plek geplaatst kunnen worden waar minder licht aanwezig is, alleen is de groei dan natuurlijk wel minder snel.
U kunt de Strelitzia Nicolai of de Regenae ook kopen om hem buiten te plaatsen, dit kan alleen wel in de lente en zomermaanden.
Hij diend vorst vrij te overwinteren

Warmte

Strelitzia's houden wel van wat warmte, ze komen natuurlijk uit het regenwoud.
Een warmere plek zal daarom ook zorgen voor een snellere groei van de Strelitzia planten.
Deze plekken zijn lastig te vinden in Nederland daarom raden wij aan als u hem buiten plaats beschut te zetten, dit scheelt snel al een paar graden!

Wind

De Strelitzia 's kunnen wel in de windt geplaatst worden, alleen houden ze hier natuurlijk niet erg van en kunnen hun bladeren hierdoor scheuren. Ook moeten ze bij een plek in de wind sneller naar binnen.
Wij raden daarom ook aan de planten windt vrij te plaatsen bij een muur of een schutting.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal 8 ℃
's Nachts minimaal 2 ℃

Terug naar boven

Verpotten van de Strelitzia, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Canna - bloemriet waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de palm sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben, en ook kan de palm met een grotere kluit beter tegen lage temperaturen. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Canna bloemriet doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten, en dan in de lente. Wanneer hij altijd binnen staat, maakt het niet uit wanneer hij verpot wordt. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij wel af, omdat hij dan niet de kans krijgt om optimaal door te wortelen en goed te groeien. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Canna bloemriet te verpotten, kies dan een pot ter grootte van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onder in de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. De Canna bloemriet zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterraanse voedingsgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de canna optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Probeer een verschil te krijgen van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Verder is het geen probleem om de Canna in de volle grond te zetten, als hij maar op een goede plek komt, met genoeg zonlicht, weinig wind en de palm beschermd wordt bij extreem lage temperaturen (zie ‘Standplaats’). Ook raden wij aan een zak hydrokorrels onder de kluit uit te gieten.

Terug naar boven

Goed voeden van de Strelitzia is belangrijk

Voeding van de Strelitzia is belangrijk, vooral tijdens de lente en de zomer. Het is niet genoeg om de Strelitzia een goede grond te geven, ook dient hij bijgevoed te worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de hele gesteldheid van de Strelitzia bloemriet verbeterd, zowel de kern, de kluit als de bladeren. U kunt het vooral aflezen aan de bladeren, die zijn dan sterker en dieper groen van kleur. Maar het geldt dus niet alleen voor de bladeren. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze sterk af, omdat het juist schadelijk kan zijn op de lange termijn, vanwege slechte chemische stofjes die erin zitten.

Florentus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten van zeewier Het is dé perfecte ‘meststof’ voor planten. Uw Strelitzia is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.

Mocht u uw Strelitzia nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan Florentus aan te vullen met Ultra focus. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Strelitzia van houdt. Ze zijn niet superbroodnodig, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Wat voor Bloei heeft de strelitzia nou eigenlijk

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message
Het artikel is toegevoegd aan uw verlanglijstje
Cactus woestijnplant - Cactussen 3-6cm - Mini cactus
of Bekijk uw verlanglijstje