Sluit zoeken
BLACK FRIDAY TIJDELIJKE SUPERKORTING 15% - CODE 2022BF15

Planten en Bloemen Encyclopedie

Musa basjoo - Japanse Vezelbanaan

De Musa basjoo, bekend als de Japanse Vezelbanaan komt uit de familie Musaceae. Andere namen voor deze plant zijn 'bananenplant', 'bananenboom', 'dwergbanaan' of 'Musa'. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost-Azië en Australië. Het mooie van de Musa basjoo is dat hij ons Nederlandse klimaat kan verdragen, en dus geschikt is voor in de tuin. En het is ook een hele snelle groeier. Dus met deze plant haalt u zomaar een stuk tropen in uw tuin of kamer! Echter vereist deze plant wel veel zonlicht en water, dus als hij in een kamer staat, dient hij op een plek te staan waar de zon veel en vol schijnt. De Musa basjoo krijgt hele grote mooie bladeren, wat een echt tropisch effect geeft.

Index

Hoofdpunten

  • Verdraagt Nederlands klimaat
  • Snelle groeier
  • Grote tropische plant
  • Echte banaantjes

De Musa basjoo is een stevige drinker

Planten bestaan uit het algemeen vooral uit water, en de Japanse Vezelbanaan bestaat maar liefst voor 80% uit water! Dan is het ook niet vreemd dat hij onder zonnige omstandigheden ook graag een extra slokje lust.. Hij wil in de zomer veel meer water dan in de winter, en hij wil dat dan ook graag elke dag, terwijl hij 's winters maar 1x in de week water hoeft. Maar het is belangrijk dat hij niet teveel water krijgt, want dat kan schadelijk zijn voor de wortels. Zorg er dus voor dat hij zoveel water krijgt als dat de grond kan opnemen. En natuurlijk hangt dat ook af van de grootte van de pot en de hoeveelheid grond om de wortels. Het is een teken van ontvangen van te weinig water wanneer de bladeren slap hangen. Dan wordt het dus tijd om weer water te geven, en zoveel mogelijk binnen het opnamevermogen van de grond.

Sproeien

Oorspronkelijk groeit de Musa basjoo in de tropen, waar het erg vochtig is. De plant is dat gewend en wordt daar gezond van. Wij raden dan ook aan om regelmatig de Musa basjoo te besproeien. Dan waant hij zich thuis in de tropen, en wordt hij extra sterk. Besproei ook de onderkanten van de bladeren. Dit voorkomt ongedierte. Ook houdt deze plant van een tropische regenbui. Dus geef hem regelmatig eens een 'regenbui' met de sproeikop. Dit voorkomt ook dat er stof vast gaat zitten aan de bladeren, en het verhelpt ook ongedierte.

Terug naar boven

Waar de Musa basjoo te plaatsen

De Musa basjoo kan zowel in de tuin als in een kamer, maar hij eist wel veel zonlicht. Zorg dus dat hij een plek krijgt waar de zon volop kan komen, wat zowel geldt voor de tuin als de kamer. Het beste is een plek waar geen tocht is, en weinig wind. Een broeikas is ook een goede plek voor deze plant, omdat hij de warme vochtige tropen gewend is. Als u de Musa basjoo verplaatst overdag van binnen naar buiten, of van donker naar licht, laat hem dan eerst een poos wennen aan een omgeving met iets minder zonlicht. De directe overgang van donker naar licht kan de plant beschadigen.

Terug naar boven

De Musa basjoo verpotten

Verpotten van de Musa basjoo dient direct na aanschaf te gebeuren, en daarna voornamelijk in de lentes. De lente krijgt de voorkeur omdat de wortels dan het beste herstellen, en dan is de plant klaar voor de groei tijdens de zomer. Deze plant groeit zeer snel, en daarom is het goed deze elk jaar opnieuw te verpotten. Binnen enkele jaren groeit hij zomaar uit tot meer dan 6 meter hoog! De Musa basjoo doet het goed met universele potgrond, en ook met mediterrane potgrond. U dient geen hydrokorrels te gebruiken, omdat die voor een overdaad aan vochtverzameling zorgen waar de gevoelige wortels door kunnen gaan rotten. Enkel grond is genoeg. Wij raden voor de Musa basjoo aan een grote plantenbak te gebruiken. Hoe groter hoe beter, voor zowel de gezondheid, de waterbuffer en het groeivermogen.

Terug naar boven

Heeft de Musa basjoo ook extra voeding nodig?

Bananenplanten zijn snelle groeiers en hebben daardoor ook veel voeding nodig ten opzichte van langzamere groeiers. Zonder deze voeding kan de plant ook niet goed groeien. Wij raden aan de planmt bij te voeden met kamerplantenvoeding. Lees voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding. Wij raden aan nooit teveel te gebruiken, dat kan schadelijk zijn. Wij raden dit alleen aan tijdens de groeiperiodes. Winters komt de plant tot rust, dan is bijvoeden ook niet nodig.

Terug naar boven

Ziekteverschijnselen of verkeerde omstandigheden

Wanneer de bladeren lelijk worden kan dit veroorzaakt worden door allerlei redenen, of meerdere redenen samen.\n\nDe meest voorkomende redenen zijn:\n- De plant ontvangt teveel water, of juist te weinig water\n- De plant heeft een gebrek aan voedingsstoffen\n- De luchtvochtigheid is te laag (bijv. in een verwarmde kamer)

Teveel water, of juist te weinig water

Als u uw vinger een paar centimeter in de grond steekt kunt u voelen of de grond te droog of te nat is. Wanneer het te nat is raden wij u aan een oplossing te zoeken om de grond droger te maken. Dit kan door gaten in de pot zodat de grond kan lekken, of door een deel van de grond te vervangen met droge grond, als noodoplossing.

Gebrek aan voedingsstoffen

In een aantal gevallen kunt u aannemen dat de plant een tekort heeft aan voedingsstoffen. Dit geldt wanneer u oude grond gebruikt hebt voor de plant die al is gebruikt door andere planten, of wanneer u voedingsarme grond gebruikt heeft, zoals kokosgrond. Kokosgrond is niet geschikt voor de Musa basjoo. En als u nog nooit extra voeding hebt toegediend wordt het aannemelijk dat de plant ondervoed is, afhankelijk ook van de grootte van de plant. Een grote Musa basjoo heeft meer voeding nodig dan een kleine.

Te lage luchtvochtigheid

U kunt aannemen dat de luchtvochtigheid te maken heeft met de staat van uw Musa basjoo wanneer hij in een verwarmde kamer staat, of in een kamer met luchtzuivering/airconditioning. De Musa basjoo houdt van vochtige omgevingen, dus u zult de plant moeten verplaatsen, of de installatie uitschakelen.

Terug naar boven

De Musa basjoo vermeerderen, hoe?

Bananenplanten, dus ook de Musa basjoo, zijn 'rizoomvormend'. Dit betekent dat er kleine uitlopers komen boven de grond rondom de plant die hun eigen wortels aanmaken. Dit gebeurt meestal wanneer de 'moederplant' een bepaalde kluitgrootte heeft bereikt.Wanneer de uitloper een hoogte heeft bereikt van ongeveer 30cm kan deze 'afgestoken' worden en gepot worden in zijn eigen grond. Dit zal dan een volwaardige bananenplant gaan worden, onder goede omstandigheden.

Terug naar boven

Hoe kun je het beste de musa basjo beschermen in de winter?

In dit hoofdstuk leggen wij u uit hoe u de musa basjo het beste kan beschermen in de wintermaanden.
In de volgende 3 stappen leggen wij u uit hoe u de musa basjo veilig door de wintermaanden haalt

Stap 1

Hak alle bladeren af van de gewenste stam hoogte, bijvoorbeeld op 1 meter stam hoogte af.

Stap 2

Pak nu de stam van de musa basjo in.
Dit doet u door er gaas omheen te doen en dit op te vullen met hooi.
Ook is het erg belangrijk dat u de bodem goed beschermt dit kunt u het beste doen door om de musa basjo oude bladeren op de grond te zetten.

Stap 3

Pak nu de musa basjo stam in door over het gaas, vliesdoek te plaatsen.
Daarna doet u er een laag bubbelplastic bovenin op, zodat er geen water op de musa basjo kan vallen.
Dit is erg belangrijk omdat de musa basjo anders kan gaan rotten.

En klaar es kees.

Zodra het weer voorjaar is mag alles er af en kan indien de stam geen smurrie geworden is de musa basjo weer uit zijn stam terug komen.

*indien de stam van de musa basjo smurrie is geworden kunt u wachten tot eind mij dan komt de musa basjo gewoon als een knol weer omhoog.

Extra informatie over de winterhardheid van de musa basjo

Indien u de musa basjo in de volle grond heeft kan hij het ook redden zonder beschermen dit kunt u het beste pas gaan proberen als de stam een hand palm dik is geworden.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message