Sluit zoeken
BLACK FRIDAY TIJDELIJKE SUPERKORTING 15% - CODE 2022BF15

Planten en Bloemen Encyclopedie

Sempervivum - Winterhard Vetplantje

De Sempervivum - Winterhard Vetplantje is een prachtige plant die door haar unieke vorm elke ruimte of tuin omtovert tot een stukje paradijs.
In dit artikel gaan wij u bijna alles uitleggen over de verzorging van de Sempervivum: waar u de Sempervivum het beste kunt plaatsen en hoe water te geven, en natuurlijk ook alle andere nuttige informatie erover.

Index

Hoofdpunten

  • sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje

De Sempervivum lust wel een slokje water

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel om te overleven en te groeien. De Sempervivum is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw Sempervivum - Winterhard Vetplantje op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

Sempervivum is een vetplant. Dit betekent dat hij niet veel water nodig heeft. Hij komt oorspronkelijk ook uit een droog klimaat. Daarom heeft hij geen problemen met wat Nederlandse zon. Enkel wordt het wel afgeraden om de Sempervivum water te geven in de zon. Als u dit wel doet is het mogelijk dat de bladeren verbranden en lelijk bruin worden. Door zijn korte wortels neemt hij snel water op en slaat het op in zijn bladeren en takken. Daarom heeft hij weinig water nodig. Lekker makkelijk in onderhoud dus.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Sempervivum buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Sempervivum ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtig aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Sempervivum wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Sempervivum. Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Sempervivum - Winterhard Vetplantje het beste plaatsen

Voor veel planten is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Sempervivum - Winterhard Vetplantje.

Licht

De Sempervivum - Winterhard Vetplantje is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Sempervivum - Winterhard Vetplantje eist minimaal 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Sempervivum - Winterhard Vetplantje zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Zoals er in de titel van dit hoofdstuk staat is de Sempervivum winterhard. Maar ook winterharde planten hebben hun grenzen. Daarom wordt het aangeraden om de Sempervivum naar binnen te halen als het onder -15 ℃ wordt. Ook wordt het aangeraden als het vriest de plant zo droog mogelijk te houden.

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Sempervivum - Winterhard Vetplantje waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de plant sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben. Ook kan de plant beter tegen lage temperaturen met een grotere kluit. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Sempervivum - Winterhard Vetplantje doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Sempervivum - Winterhard Vetplantje te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Sempervivum - Winterhard Vetplantje optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Sempervivum - Winterhard Vetplantje van goede voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Sempervivum - Winterhard Vetplantje goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de bladeren mooi diep groen en sterk te houden raden wij aan om de voeding aan te vullen met het gespecialiseerde voedingsmiddel [florentus]. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze af, omdat …. Florentus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten, Het is dé perfecte ‘meststof’ voor planten. Uw plant is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.
Mocht u uw plant nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan florentus aan te vullen met [Plant Ultra]. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Sempervivum - Winterhard Vetplantje van houdt. Ze zijn niet essentieel, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Sempervivum - Winterhard Vetplantje van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe moet je de Sempervivum - Winterhard Vetplantje snoeien en wanneer?

De bladeren van de Sempervivum - Winterhard Vetplantje zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Sempervivum - Winterhard Vetplantje vermeerderen?

De Sempervivum verspreidt zichzelf met loten die naar de grond toe groeien en nieuwe Sempervivums aanmaken.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message