Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Opuntia indica - Vijgcactus/Schijfcactus

De Opuntia ficus-indica, ook wel bekend als de vijgcactus, is een prachtige plant van oorsprong uit Mexico. Met haar ovale schijven die langwerpig omhoog groeien, kan deze cactus uitgroeien tot een flinke struik van 2-3 meter hoog. Hoewel ze geen echte stekels heeft, zijn de vele haarfijne kleine stekels toch beter om te vermijden. De Opuntia ficus-indica bloeit in de zomer met prachtige felle oranje bloemen die een licht zoete geur verspreiden. Daarnaast produceert ze ook eetbare cactusvijgen. Deze makkelijk te verzorgen plant houdt van veel zonlicht en heeft slechts af en toe water nodig. Met haar unieke vorm en toepassingsmogelijkheden is de Opuntia ficus-indica een aanwinst voor elk interieur of tuin.

Index

Hoofdpunten

  • Sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus lust wel een slokje water

De Opuntia ficus-indica, beter bekend als de vijgcactus, heeft een gemiddelde waterbehoefte en gedijt het beste in een droogtetolerante omgeving. Geef deze cactus in de zomer regelmatig water, maar laat de grond tussen de gietbeurten door goed opdrogen. In de winter heeft de plant minder water nodig en is het belangrijk om te voorkomen dat de grond te vochtig wordt. Bij het besproeien van de vijgcactus is het raadzaam om te vermijden dat er water op de stelen terechtkomt, om rotting te voorkomen. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedestilleerd water om de plant water te geven, aangezien leidingwater vaak mineralen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de wortels. Met de juiste waterverzorging zal de Opuntia ficus-indica gezond en gelukkig blijven gedijen.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus het beste plaatsen

De Opuntia ficus-indica, ook wel bekend als de vijgcactus, houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed bij warme temperaturen. Deze cactus gedijt het beste in een omgeving met veel zonlicht en heeft weinig water nodig. Zorg ervoor dat de plant in de zomer van half mei tot oktober buiten staat om haar groei en bloei te bevorderen. De Opuntia ficus-indica is niet winterhard, dus het is belangrijk om haar in de winter naar een koelere plek in huis te verplaatsen en minder water te geven. Daarnaast is het belangrijk om de luchtvochtigheid laag te houden en voor voldoende ventilatie te zorgen om de groei van de plant te bevorderen.

Licht

De Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -3 ℃
's Nachts minimaal -3 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

De Opuntia ficus-indica moet idealiter eens in de paar jaar worden verpot, afhankelijk van de doorworteling en groei van de plant. Wanneer de wortels de pot volledig hebben doordrongen of als de plant duidelijk stopt met groeien, is het tijd om te verpotten. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot om de wortels voldoende ruimte te geven om verder te groeien. Gebruik een goed drainerende potgrond en zorg ervoor dat de plant stevig staat in de nieuwe pot. Verpot de Opuntia ficus-indica bij voorkeur in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant in een periode van actieve groei is. Voorkom verwondingen aan de plant en geniet van het verpottenproces!

Algemene regels

Wanneer de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus van goede voeding

De Opuntia ficus-indica, ook wel bekend als de vijgcactus, heeft niet veel voeding nodig om te groeien en te bloeien. In de groeiseizoenen (lente, zomer en herfst) is het aan te raden om de plant één keer per maand te bemesten met vloeibare meststof. In de winter is bemesting niet nodig. Bij het verpotten kan een kleine hoeveelheid kunstmest met langzame afgifte worden toegevoegd aan de grond. Het is belangrijk om stikstofmeststof en fosfaat-kaliummeststof te gebruiken vóór en na de bloei, met een lage concentratie om wortelrot te voorkomen. Als de basis van de plant geel wordt en langzaam groeit, kan dit wijzen op overmatig gebruik van kunstmest en moet de bemesting worden gestopt. Door de Opuntia ficus-indica op de juiste manier te voeden, kan de plant optimaal groeien en eventueel bloeien in de zomer.

Terug naar boven

Ziektes en ongedierte

De Opuntia ficus-indica, ook wel bekend als de vijgcactus, is over het algemeen een sterke en weerbestendige plant. Echter, zoals bij alle planten, kan ook deze cactus last krijgen van ziektes en ongedierte. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze problemen aan te pakken en te voorkomen.

Een veelvoorkomend probleem bij de Opuntia ficus-indica is wortelrot. Dit kan ontstaan door te veel water geven, vooral in de wintermaanden wanneer de plant in rust is en minder water nodig heeft. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Als je toch merkt dat de wortels van de plant zacht en verkleurd zijn, is het verstandig om de aangetaste delen te verwijderen en de plant opnieuw te verpotten in droge, goed doorlatende grond.

Een ander probleem dat zich kan voordoen bij de vijgcactus is spint. Deze kleine insecten zuigen het sap uit de bladeren van de plant en kunnen ervoor zorgen dat de bladeren gaan verwelken en verkleuren. Om spint te bestrijden, kun je de plant besproeien met een mengsel van water en een beetje afwasmiddel. Ook kun je natuurlijke vijanden van spint, zoals lieveheersbeestjes, inzetten om de populatie onder controle te houden.

Een derde veelvoorkomend probleem bij de Opuntia ficus-indica is bladluizen. Deze kleine insecten voeden zich met het sap van de plant en kunnen voor misvormde bladeren en bloemen zorgen. Om bladluizen te bestrijden, kun je de plant besproeien met een mengsel van water en neemolie. Daarnaast kun je ook natuurlijke vijanden van bladluizen, zoals sluipwespen, aantrekken naar je tuin.

Tenslotte kan de vijgcactus ook last krijgen van schimmels, vooral wanneer de plant te veel water krijgt en de luchtvochtigheid hoog is. Om schimmels te voorkomen, is het belangrijk om de plant op een goed geventileerde plek te zetten en voorzichtig te zijn met water geven. Als je toch schimmel op de plant ontdekt, kun je de aangetaste delen verwijderen en de plant behandelen met een schimmeldodend middel.

Al met al is de Opuntia ficus-indica een prachtige en veelzijdige plant die met de juiste zorg en aandacht lang en gezond kan blijven. Door alert te zijn op mogelijke ziektes en ongedierte en tijdig in te grijpen, kun je ervoor zorgen dat je vijgcactus jarenlang van haar schoonheid en eetbare vruchten kunt genieten.

Terug naar boven

Hoe moet je de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus snoeien en wanneer?

De bladeren van de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Opuntia indica - Vijgcactus/schijfcactus vermeerderen?

De Opuntia ficus-indica plant kan vermeerderd worden door middel van stekken of zaad. Bij stekken wordt het uiteinde of zijtakken van de stengel afgesneden en in de grond geplant. Na verloop van tijd zullen er kleine scheuten ontstaan. Deze kunnen worden afgesneden en verplant om nieuwe planten te vormen. Bij zaaien is het belangrijk om in het lente- of herfstseizoen te zaaien bij een temperatuur van 15 tot 20 ℃. Houd de luchtvochtigheid hoog door de grond af te dekken met plastic folie tot de zaden ontkiemen. Vermeerderen kan het beste worden gedaan in doorlatende kleibloempotten voor potplanten of in een zonnige plek met goed doorlatende grond in de tuin.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message

Afhalen in Opeinde / Route