Sluit zoeken
12 Oct t/m 17 Oct
12 October t/m 17 October

Planten en Bloemen Encyclopedie

Kokospalm (Cocos nucifera)

De Kokospalm is een zeer unieke palm hij is niet winterhard.
De oorsprong waar de palm vandaan komt is in Zuid-Amerika.
Deze palm is heel bekent omdat hij echte kokosnoten geeft.
Deze palm is niet geschikt voor in de tuin want hij eist een tropische klimaat.

Index

Hoofdpunten

  • Word tot 30m hoog
  • Geeft kokosnoten
  • Eist tropische klimaat
  • Komt uit Zuid-Amerika
  • Is zeer bekend

De Cocos nucifera lust wel een slokje water

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De Kokospalm is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw Kokospalm op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Algemene info

De kokos palm mag niet te nat worden en er mag niet een laag water in de pot blijven. De water behoefte verschild per klimaat. In een droog klimaat zal hij regelmatig water nodig hebben. Geef hem water wanneer de grond droog is.

Sproeien

Geef regelmatig de bladeren van de palm een sproeibeurt. Dat voorkomt dat er stof op de bladeren blijft zitten en ongedierte. Ook heeft dit het effect van de vochtigheid van de tropen.

Terug naar boven

Waar de kokospalm te plaatsen

De kokospalm houdt van een tropische klimaat en staat het liefst in een tropische kas.
Daarom raden wij u niet aan om hem in de tuin te plaatsen.
De palm staat het liefst op zonnige plek.

Licht

De Cocos nucifera is een palm die veel van zonlicht houdt. Daarom staat de kokospalm het liefst ook in de volle zon. Cocos nucifera heeft voldoende volle zon licht nodig om goed te groeien.

Warmte

De kokospalm is alleen geschikt voor de in kassen of in de woonkamer. Ook in de winter mogen de kokospalm niet op een koude plek staan. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het liefst staat de kokos palm continu tussen de 25 -35 graden Celsius. Onder de 15 graden krijgt de kokos palm het erg lastig.

Wind

De Cocos nucifera kan prima in de wind staan.
De Cocos nucifera kan juist tegen de wind in de tropische gebieden staan normaal ook wind waar ze prima tegen kunnen.

Temperatuurvereisten

Altijd minimaal 25 -35 graden Celsius

Terug naar boven

Wanneer de kokospalm verpotten en waarom?

De Kokospalm is een snelle groeier en is daarom aan te raden om hem zeker wel om de twee jaar in een ruimere pot te verpotten als je wilt dat die door blijft groeien. Voor een goeie en stimulerende voedingsgrond raden wij de mediterrane potgrond aan die zeker uw palm hierdoor gezond blijft.

Algemene regels

Het verpotten van een kokospalm stimuleert de groei. Wanneer u de palm aanschaft raden wij aan om hem gelijk over te potten in een grotere pot. Daarmee behoudt u de palm en blijft de palm gezond.

Terug naar boven

Voeding voor de Kokospalm

Een goeie grondsoort is er bij niet alleen voldoende om de palm gezond te houden. Daarom raden wij aan in het voorjaar en de zomer om de paar weken wat palm focus te geven aan de kokospalm zodat die voldoende voeding krijgt voor zijn bladeren en zijn wortels, daarmee betekent het niet dat u ze op de bladeren moet gieten de palmfocus maar door wij de kluit in de pot.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren van de Kokospalm kunnen bruine putten krijgen. Dat kan op verschillende manieren gekomen zijn of te weinig water of te veel water gehad of gebrek aan voedingstoffen. Door dat u palm er niet meer zo mooi uit is gaan zien door de puntjes raden wij ze aan om ze er af te knippen.

Terug naar boven

Hoe snoeien en wanneer?

Op een begeven moment gaan de bladeren wat geler en bruiner uit zien. dat kunt u ook gewoon verhelpen om de bladeren af te knippen bij de de stam van de kokospalm.Door dat u de bladeren af worden geknipt komen er op de zelfde plek weer geheel nieuwe bladeren aan. Zo houdt u ook de kokospalm gezond en in leven.

Terug naar boven

kan ik de kokospalm vermeerderen?

De kokos palm vermeerderen is vrij simpel als u een kokosnoot hebt laat hem dan minstens een week in een emmer staan met water weken. Als je er wel voor zorgt dat alle drie de gaten onderwater staan is dat het beste. Als u dat heeft gedaan zet u de kokosnoot in een gat van 2 centimeter diep. Zet daarna wel de pot op een warme maar niet droge plek.
De temperatuur van 25 tot 29°C is perfect voor de kokosnoot.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message