Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren

De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren is een prachtige plant die door haar unieke vorm elke ruimte of tuin om tovert tot een stukje paradijs.
In dit artikel gaan wij u bijna alles uit te leggen over de verzorging van de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren.
Waar u de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren het beste kan plaatsen en water geeft, en natuurlijk ook alle andere nuttige informatie over de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren.

De Dicksonia antarctica is een varen uit het geslacht Dicksonia, die tot wel 15 meter hoog wordt. Het is een echte jungle plant. Hij groeit een zachte stam die heel makkelijk deeltjes loslaat als je eraan trekt. Dit is ook de manier waarop hij zijn zaad verstuift door de jungle heen.

Hij krijgt lange sierlijke varentakken die uitrollen vanuit de kern van de stam. Hij groeit deze bladeren supersnel. Binnen enkele weken kunnen er 5 of meer takken langer dan een meter uit de kern komen.

Index

Hoofdpunten

  • Erg sierlijk
  • Tropische Jungle look
  • Tot wel 15 meter hoog
  • Eist veel vocht
  • Snelle groeier

De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren lust wel een slokje water

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat zowel de kluit als de stam goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Heeft het net geregend, dan hoeft de boomvaren niet extra vocht te krijgen, maar staat hij een paar dagen droog, dan wordt het hoog tijd om hem water te geven. Zorg dus regelmatig voor bevochtiging, maar het hoeft niet elke dag.

Sproeien

De Dicksonia heeft een bijzondere vereiste van water, namelijk dat het water zowel in de kern wordt gegoten als over de stam gesproeid. En als het goed is stroomt een deel van het water naar de kluit toe.

Terug naar boven

Waar kunt u de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren het beste plaatsen

Voor veel planten is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren.

Licht

De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -10 ℃
's Nachts minimaal -5 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de plant sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben. Ook kan de plant beter tegen lage temperaturen met een grotere kluit. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren van goede voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de bladeren mooi diep groen en sterk te houden raden wij aan om de voeding aan te vullen met het gespecialiseerde voedingsmiddel [florentus]. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze af, omdat …. Florentus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten, Het is dé perfecte ‘meststof’ voor planten. Uw plant is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.
Mocht u uw plant nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan florentus aan te vullen met [Plant Ultra]. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren van houdt. Ze zijn niet essentieel, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe moet je de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren snoeien en wanneer?

De bladeren van de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren vermeerderen?

Veel planten zijn makkelijk te vermeerderen door bijv. te stekken of de zaden te oogsten en te planten. De Dicksonia antarctica - Tasmaanse boomvaren vermeerdert zich alleen via zaad.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message
Het artikel is toegevoegd aan uw verlanglijstje
Cactus woestijnplant - Cactussen 3-6cm - Mini cactus
of Bekijk uw verlanglijstje