Sluit zoeken
GROTE NAJAARS LEEGVERKOOP! OP=OP! ALLES 15% KORTING - CODE 15NAJAAR22
26 Sep t/m 01 Oct
26 September t/m 01 October

Planten en Bloemen Encyclopedie

Chamaerops humilis - Europese palm

De Chamaerops humilis, de Europese palmboom, is de enige inheemse palmboomsoort die ook echt in Europa voorkomt. Het is een prachtige palmboom die vaak meerdere stammen vormt. echter is hij ook te vinden met enkele stam. Hij is beperkt winterhard en makkelijk te onderhouden.

Index

Hoofdpunten

  • Komt uit Europa
  • Is erg mooi en elegant
  • Is winterhard tot -13C

Water geven aan de Chamaerops humilis / Europese palm

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De humilis is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw humilis op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

In de zomer moet de humilis goed vochtig worden gehouden, vooral wanneer hij buiten staat in de warmte en in het zonlicht. De kluit dient tijdens de zomer echt kletsnat gemaakt te worden, soms 2x per dag. Op minder warme dagen mag dit wel een dag overgeslagen worden. Het vochtig houden van de kluit is zo belangrijk omdat de palm anders vocht trekt uit zijn bladeren, wat hem dor maakt, en waardoor hij uiteindelijk zou afsterven. Natuurlijk moeten we dit voor zijn.

Winter

Bij winters is het altijd omgekeerd. Als de palmboom buiten staat moet hij droog gehouden worden, anders bevriest het vocht wat schade aanricht aan de kluit. Omdat hij eigenlijk in een winterslaap verkeert heeft hij ook geen vocht nodig. Hij groeit dan ook niet.
Binnenshuis daarentegen moet hij wel licht vochtig blijven (niet kletsnat).

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de palm een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Besproei de humilis wekelijks in de lente/herfst, of 's zomers in de avonden, met water. Overdag zou de bladeren beschadigen vanwege het zonlicht. Dat komt doordat de druppels op het blad het licht bundelen tot een heet centrum, wat de bladeren doorbrandt.
Het besproeien heeft gunstige effecten voor de Chamaerops humilis. Het haalt het stof van de bladeren af waardoor ze zonlicht beter op kunnen nemen. Daardoor worden ze mooier. Ook bestrijdt het ongedierte.

Watersysteem

Gebruikt u vulcastrat met een watermeter? Dan gelden er hele andere watergeef regels! Met dit systeem dient u eenmaal per week water te geven aan de palm totdat de watermeter beweegt. Ga voor een kleine meteruitslag, hoe kleiner hoe beter. Hij geeft namelijk aan wanneer er TEVEEL water in de pot is. Dus optimaal zou zijn op te houden met gieten vlak voordat hij uitslaat. 's Winters mag u zelfs 1x in de 2 weken water geven i.p.v. elke week. Vulcastrat is bijzonder in dat het voedingsstoffen bevat die de groei van de humilis bevorderen.

Terug naar boven

Waar de Chamaerops humilis te plaatsen

Voor veel planten en palmen is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Chamaerops humilis.

Licht

De Chamaerops humilis houdt heel erg van zonlicht! Plaats hem dus op een plek waar de zon volop komt! Staat hij binnen, dan moet hij bij het raam waar de zon het meest op schijnt. De vereiste is een minimum van 3 uren direct zonlicht op een dag.

Warmte

Ook houden alle palmbomen wel van warmte, dus plaats hem op een zo warm mogelijke plek. Oververhitting kan ook, dus plaats de humilis niet tegen een kachel aan, maar tot aan 40-50 graden wil hij graag zo warm mogelijk staan. Des te harder zal hij groeien! Qua minimale vereiste is hij winterhard tot -13C gevoelstemperatuur. Wordt het kouder? Bescherm zijn bladeren dan met vliesdoek, en de kluit met bubbeltjesplastic, wanneer in pot.

Wind

Deze palm houdt niet erg van wind, al helemaal wanneer het erg koud is. Zorg dus voor een plek waar niet al teveel wind komt. tijdens de zomerdagen is wind geen probleem, maar wel wanneer het vriest. Want hoe meer wind tijdens de vriesdagen hoe lager de gevoelstemperatuur komt, waar hij beperkt is bij -13C.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -4 ℃
's Nachts minimaal -13 ℃

Terug naar boven

Verpotten van de humilis, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Chamaerops humilis waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de palm sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben, en ook kan de palm met een grotere kluit beter tegen lage temperaturen. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Chamaerops humilis doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten, en dan in de lente. Wanneer hij altijd binnen staat, maakt het niet uit wanneer hij verpot wordt. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij wel af, omdat hij dan niet de kans krijgt om optimaal door te wortelen en goed te groeien. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw humilis te verpotten, kies dan een pot ter grootte van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onder in de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. De humilis zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterraanse voedingsgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Trachycarpus optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Probeer een verschil te krijgen van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Verder is het geen probleem om de Chamaerops in de volle grond te zetten, als hij maar op een goede plek komt, met genoeg zonlicht, weinig wind en de palm beschermd wordt bij extreem lage temperaturen (zie ‘Standplaats’). Ook raden wij aan een zak hydrokorrels onder de kluit uit te gieten.

Terug naar boven

Goed voeden van de Europese palm is belangrijk

Voeding van de humilis is belangrijk, vooral tijdens de lente en de zomer. Het is niet genoeg om de palm een goede grond te geven, ook dient hij bijgevoed te worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de hele gesteldheid van de humilis verbeterd, zowel de kern, de kluit als de bladeren. U kunt het vooral aflezen aan de bladeren, die zijn dan sterker en dieper groen van kleur. Maar het geldt dus niet alleen voor de bladeren. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze sterk af, omdat het juist schadelijk kan zijn op de lange termijn, vanwege slechte chemische stofjes die erin zitten.

Palm Focus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten van zeewier Het is dé perfecte ‘meststof’ voor palmen. Uw palmboom is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.

Mocht u uw palmboom nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan Palm Focus aan te vullen met Ultra focus. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Chamaerops van houdt. Ze zijn niet superbroodnodig, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren geel kleuren

Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Het is ook mogelijk dat de palm van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.
Wij raden aan de vochtopname van de kluit regelmatig en stabiel te krijgen door de bewatering goed te doen, regelmatig, en de kluit te helpen met hydrokorrels.

Terug naar boven

Vermeerderen van de humilis is moeilijk

Het is moeilijk om zaad te verkrijgen uit de humilis, dus dit raden wij af. Wel kunt u zaden kopen in onze online winkel.

Terug naar boven

Bloeit de Chamaerops humilis ook?

De Chamaerops Humilis bloeit soms hier in Nederland. De mannelijke bloemen verspreiden dan een heerlijke geur. De bloemen worden groot en geel van kleur. Wij raden wel aan de bloemen eraf te halen zodat ze niet de energie van de humilis uit trekken, zodat hij beter blijft groeien.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message