Openingstijden
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
13:00–17:00
10:00–17:00
Gesloten
10:00–17:00
10:00–17:00
12:00–17:00
Gesloten
0
Winkelwagen
Sluit zoeken

Planten en Bloemen Encyclopedie

Bruine bladeren bij een palmboom na de winter

Het kan erop lijken dat een palmboom ernstige schade heeft geleden na een winter, als u naar de bladeren kijkt en ziet dat ze bruin zijn gekleurd geraakt. Maar zolang er nog gezonde blad delen aan de palm zitten en u de kern er niet uit kunt trekken, is de palm nog levend, en maakt hij een zeer goede kans op herstel!

Index

Hoofdpunten

  • Bruine bladeren zijn niet ongewoon
  • Dorre takken mogen gesnoeid worden
  • Weerschade is mogelijke oorzaak

Mijn palm heeft bruine bladeren gekregen na de winter, is dit normaal?

Als u de palm niet heel goed beschermd hebt tijdens erg koude dagen kan het voorkomen dat de palm winterschade lijdt. Als het niet kouder is geworden dan de winterhardheid van de palm, dan is de kans heel groot dat uw palm zal blijven leven, en weer mooi zal worden. Echter om dit een volgende keer te voorkomen raden wij aan om de palm te beschermen tegen de meest koude winterdagen. Dit doet u d.m.v. vliesdoek om de kruin heen te wikkelen wanneer de temperatuur richting de winterhardheidsgrens van de palm gaat. Ook als u de palm in een pot houdt, dient u de pot te beschermen tegen de koude wind. Dit doet u met behulp van bubbeltjesplastic, gewoon rond de pot wikkelen. Eventueel kunt u de stam ook nog beschermen met een lichtslang eromheen te wikkelen, die warme afgeeft, en daar ook vliesdoek omheen te wikkelen.

Terug naar boven

Wanneer uw bruine blad natuurlijk dor is geworden

Meestal is het blad dor aan het worden vanwege natuurlijke reden, dat weinig met weer of wind te maken heeft. Als dit het geval is, dan kunt u simpelweg de tak bij de stam afsnoeien. Zo vormt de palmboom zijn stam. Er komen gewoon weer mooie verse nieuwe bladeren uit de kern van de palm.

Terug naar boven

Wanneer het blad dor is geworden door weerschade

Koud weer en harde wind kan zeker impact hebben op de gezondheid van uw palmboom! Wij raden altijd aan om bij erg koud weer of bij harde wind maatregelen te treffen ter bescherming van uw palmboom. Mocht onverhoopt er toch schade zijn gekomen aan uw palmboom, dan dient u te kijken of de palm nog leeft. Dat doet u door aan de kern van de palm te trekken. Komt die makkelijk los, dan is de palmboom dood. Zit die stevig vast, dan is de palm nog levend en maakt een goede kans op herstel.

Wat u dient te doen

Om de palm het beste herstel te geven kunt u de volgende stappen ondernemen:

1. Snoei alles wat dor is van de palm, zodat het gezonde overblijft, en alle energie daar naartoe zal gaan

2. Verzeker de palm van temperaturen boven 10 graden Celsius. De palm kan het beste geen stress gebruiken, en wil graag dus een comfortabele temperatuur. Ook wil de palm graag een plek hebben met veel licht, dus bij het raam.

3. Voed de palmboom bij, zodat hij alles krijgt wat hij wil. Net zoals een mens die met griep en koorts ziek op bed ligt een beetje gepamperd moet worden, geldt dit ook voor de palmboom. Wij raden aan om voedingstabletten in hoeveelheid naar de grootte van de palm, toe te voegen aan de grond van de palm. En ook een beetje Florentus universele plantenvoeding. Dan gaat de bodemstructuur bacterieel herleven, en krijgt de palm de juiste voedingsstoffen voor een optimaal groeien.

4. Wachten totdat er nieuwe bladeren uitgegroeid zijn. Geef de palm regelmatig water, niet teveel en niet te weinig. De grond moet altijd lichtvochtig zijn. Wanneer de nieuwe bladeren zijn uitgegroeid en de palm weer redelijk richting het normale oogt, kan hij gaan wennen aan lagere temperaturen.

5. Indien het kouder weer is, zet de palm af en toe buiten, zodat het langzaam kan wennen aan buiten staan. Indien het volop zomer is, kan de palm direct naar buiten en daar blijven.

6. Blijf bijvoeden en vochtig houden. Nu zou de palm het moeten redden en mooi moeten blijven. Zorg er altijd voor dat de palm goed gevoed blijft!

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

VOOR 12:00 BESTELD, MORGEN BEZORGD
VANAF € 100 GRATIS BEZORGD*
VASTE LAGE PRIJZEN
Message
Het artikel is toegevoegd aan uw verlanglijstje
Cactus woestijnplant - Cactussen 3-6cm - Mini cactus
of Bekijk uw verlanglijstje