Sluit zoeken
Wegens omstandigheden in de import/export: onze actie artikelen kunnen nog maar tijdelijk zo goedkoop. Wees er dus snel bij!
19 May t/m 24 May
19 May t/m 24 May

Planten en Bloemen Encyclopedie

Binnen wordt de palmboom bruin!

Het kan voorkomen dat u een palmboom in uw kamer hebt staan en dat deze op een gegeven moment niet meer zo mooi wordt! De palm begint bruin te kleuren.. Hoe kan dat? Dit artikel legt uit wat de mogelijke oorzaken zijn en wat u eraan kunt doen.

Index

Hoofdpunten

  • Verschillende oorzaken zoals
  • Te weinig / Teveel water
  • Te weinig zonlicht
  • Ondervoeding
  • Ziekte

Wat zijn de oorzaken van dat mijn palmboom bruin wordt binnen?

voor een palmboom is het normaal dat de onderste bladeren dor worden en afsterven. Maar de rest van de palm dient gezond te blijven. Als dit niet het geval is, dan zullen wij in dit hoofdstuk de eventuele oorzaken bij langs, waarom uw palmboom bruine bladeren heeft gekregen.

Te weinig water

De meest voorkomende oorzaak van dat een palmboom dor wordt is dat de eigenaar te weinig water geeft aan de palm. De palmboom gaat dan zijn blaadjes opdrinken, wat ervoor zorgt dat ze lelijk worden en kapot gaan. Dan kunnen ze niet meer effectief energie opnemen uit zonlicht, en dat veroorzaakt weer verdere schade.
Wanneer dit gebeurd is, dient u de dorre bladeren te verwijderen. Als de bladeren niet te dor zijn geworden kunt u ze laten zitten, anders is het beter om ze af te snoeien. De palm dient extra voorzichtig behandeld te worden. Hij mag niet te koud staan, en hij moet genoeg vocht en voedingsstoffen krijgen vanaf nu. Dan zal hij er langzaam uit herstellen.

Teveel water is ook een oorzaak van schade bij palmbomen. Dan kunnen de wortels gaan rotten en schade krijgen en teweegbrengen. Bij teveel water geldt dat wanneer mogelijk, overtollig water verwijderd moet worden. Binnen, of tijdens herfst/winter periodes mag de grond niet meer dan lichtvochtig zijn. Met hele warme dagen mag de grond wel heel nat zijn.

Te weinig zonlicht

Het is mogelijk dat uw palmboom te weinig zonlicht krijgt. Dit is vooral het geval wanneer hij op een donkere plek staat. Palmbomen zijn tropische planten en houden van zonlicht. Ze kunnen wel overleven op een plek waar de zon wat minder schijnt, maar ze hebben wel een miniem beetje direct zonlicht nodig. Als dit niet het geval is geweest kan de palm doodgaan.

Wanneer de palm schade heeft geleden aan te weinig zonlicht, dan dient u de dorre bladeren te verwijderen, en de bladeren die nog kans hebben bij te knippen dat ze zo gezond mogelijk zijn. Verder moet de palm op een zonlichtrijke plek geplaatst worden, en vanaf dan goed en voorzichtig behandeld worden. Dus niet te koude temperaturen, omdat de palm moet herstellen.

Ondervoeding

Palmbomen zijn complexe planten en hebben daarom ook allerlei voedingsstoffen nodig, die niet standaard in de bodem zitten, en ook niet in water. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de palm mooi blijft, sterk blijft en gezond. Mocht de palm een voedingstekort hebben dan kunt u daar wat aan doen:

Verwijder de dorste bladeren die geen kans op leven meer hebben. Knip de gezondere bladeren bij tot het gezonde overblijft. Geef uw palm vanaf nu goede bijvoeding (bacteriële voedingstabletten). En zorg dat de palm voorzichtig behandeld wordt omdat hij nog in een herstelproces zit.

Ziektes

Om vast te stellen of uw palm ziek is of ongedierte heeft, kunt u het beste dit artikel lezen: https://www.teeningapalmen.nl/verzorging/ziekte-verschijning-bij-palmen

Hierin wordt ook uitgelegd wat u eraan kunt doen.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message