Ziekte verschijning van palmen

Ziekte verschijning van palmen

In deze handleiding leggen wij u uit hoe u ziektes van palmen kunt bestrijden en hoe u uw bladeren mooi donker groen kunt houden.

Ook leggen wij hierin uit hoe u u het beste uw winterharde palmen kan verzorgen in de winter periode.

 

Palmen verzorgen in de winterperiode

In ons Nederlandse klimaat groeien van oorsprong geen palmen. Wel is het steeds makkelijker om palmen te houden in Nederland.

Wij hebben in ons assortiment winterharde palm soorten zoals de Trachycarpus Fortunei of de Trachycarpus Wagnerianus.

Deze palmen kunnen lage temperaturen verdragen van maximaal -18. Wist u dat palmen gevoelsplanten zijn ?

Dat houdt in dat als de gevoelstemperatuur -18 is (dus bijv. -12 met sterke wind), dat de palm dan al op zijn maximum is!

Ook is het belangrijk om te weten of de palm uit Spanje komt of extra gehard is. Een geharde palm is dan wel wat duurder dan een palm die vers uit Spanje komt, maar is wel sterker om de winter te kunnen overleven. Dat komt omdat het wel de zelfde soort is, maar de palm die in Spanje opgekweekt is, is natuurlijk geen koude Nederlandse winters gewend. Een geharde palm of een palm uit Noord-Frankrijk is natuurlijk veel sterker dan een palm die altijd lekker warm heeft gestaan.

Ook houden palmen niet van langdurige vorst van min 10-13 graden. Daarom raden wij u ook aan bij langere koude periodes (minimaal een week) de palmen in te pakken met een vorst bescherminghoes.

Ook is het belangrijk om te weten dat een palm veel sterker is in de volle grond dan bijv. in een pot. Dat komt omdat de wortels in een pot kunnen bevriezen, maar in de volle grond eigenlijk niet, omdat een meter onder de grond de temperatuur nooit onder de nul graden komt. Daarom is het belangrijk om met palmen in een pot hier goed rekening mee te houden.Hoe kunt u winterschade bij palmen herkennen?

Palmbomen die geleden hebben onder te koude temperaturen, kunnen 'vorst' vertonen: donker groene vlekken in het blad of compleet verdroogde bladeren.

Dit zijn tekenen van bladschade.

Als de bladeren kapotgevroren zijn, worden deze plekken bruin/geel van kleur.

In de meeste gevallen is de palm dan nog te redden. U kunt de lelijke bladeren verwijderen en de palm zal in het voorjaar weer een nieuwe bladerkroon krijgen.

Controleren of de palm nog leeft? Dat kan door aan de speer (ook wel kern genoemd) van de palm te trekken. Als u de bladeren uit de kern er zo uit kan trekken dan is de palm helaas overleden. Zitten ze nog stevig vast, dan zal de palm het in bijna alle gevallen wel overleven. 

Als u de speer eruit kan trekken, duidt dit op speerrot, en kunt u als laatste redmiddel de palm onder een afdak zetten, zodat er geen water meer in het hart van de palm kan komen. In sommige gevallen komt er nog een nieuw blad uit, en komt de palm weer tot leven. Als er na een maand nog geen blad uitgekomen is, kunt u als laatste redmiddel dan de stam afzagen tot het harde gedeelte, zodat het rotte gedeelte eraf is.

 

Help, de bladeren van mijn palmboom worden geelWe zien het vaak dat palmen die eerst mooi donker groen zijn, later geel worden. Dat is in de meeste gevallen te verhelpen door de onderste dingen te doen:

- Gebeurt het alleen bij de onderste bladeren? Dan is het geen probleem, en kunt u deze bladeren afknippen. Dat is normaal, zo is zijn groeiwijze, 

- Het kan ook zijn dat de palm dat doet net na de winterperiode. U kunt de gele bladeren eraf knippen en goed bijvoeden met Palm Focus, zodat hij zijn groei gaat herstellen.

- Het kan komen door te weinig water in een warme periode, maar het kan ook zijn gebeurd in de winterperiode (de palm moet ook water in de winter krijgen). Dit is helaas niet meer te verhelpen. In de meeste gevallen moeten de lelijk geworden bladeren verwijderd worden. Geen nood, deze groeien gewoon weer terug uit de kern van de palm.

- Het kan ook een voedingstekort zijn. Wij raden u daarom ook altijd aan om Palm Focus te gebruiken, zodat uw palm mooi donkergroene bladeren houdt.

- Het kan ook komen doordat er geen voedingsgrond gebruikt is. Wij raden u dan aan een zakje Teeninga Palmen voedingsgrond te gebruiken.

- Het kan ook komen door vorstschade, wij raden u dan aan om de lelijke bladeren te verwijderen.

In eigenlijk alle gevallen is het beste om de lelijke bladeren na de winterperiode te verwijderen en daarbij ook palm focus te gaan gebruiken zodat u palm weer mooie donkergroene bladeren krijgt.


Bruine ook wel roestvlekken op uw blad

Uw palmbomen bladeren geven roestkleurige vlekken ook wel koper kleurige bladeren.

Dit komt omdat de palm waarschijnlijk te veel zon heeft gehad.

Wij raden u aan om de palmen gelijkmatig te laten wennen aan het aantal zonuren.

Helaas herstellen deze bladeren niet meer en dienen ze er afgeknipt te worden.

 

Zwarte ook wel bruine vlekken op uw palmblad

Deze vlekken wijzen op wortelschade.

Dit kan komen doordat de grond te nat of te droog is.

Dit gebeurt meestal in de wintermaanden omdat het dan eigenlijk te nat is voor de palmboom.

Wij raden u aan goed te controleren of de grond te vochtig is, of te droog, en zo nodig de palm juist te voorzien in zijn behoeftes.

Wij raden u aan om bij palmen die in de volle grond staan, onder de wortels een laag grof grind te leggen, zodat overtollig water weg kan lopen.

 

Verdroogde bladeren

Wanneer het blad verdroogt zonder dat het komt door winterschade, zonneschade of een plaag, moet de oorzaak gezocht worden bij de wortels. 

Wij raden u dan ook aan de wortels goed te controleren. 

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken: 

De kluit is te vochtig, er is een slechte kleikluit, of een schimmelinfectie (fusarium).

De wortels horen er fris uit te zien van kleur, en moeten niet papperig aanvoelen of stinken.

Is dat niet het geval, dan moeten de lelijke en stinkende stukken worden verwijderd.

Wat kunt u het beste doen? Zet de palm in droge potgrond en beperk het aantal watergiften.

Als de wortels zwart zijn, duidt dat op een schimmelinfectie. Dit gebeurt eigenlijk alleen in Noord-Afrika, en de palm dient dan vernietigd te worden.

 

PlagenBladluis / Schildluis (dopluis) 

Bladluis en dopluis zie je vaak bij palmen en is makkelijk te behandelen d.m.v. een mix van Spiritus, groene zeep en water: 2 lepels groene zeep en 3 dopjes Spiritus.

Ook zijn er veel middeltjes te koop bij bouwmarkten, maar tot op heden werkt grootmoeders middeltje het allerbeste.

Herhaaldelijk alles besproeien en ook de pot en de potgrond zodat er geen overlevenden overblijven.

 

Spintmijt

Deze kleine rode (soms ook witte) spinnetjes zijn erg klein en moeilijk te zien met het blote oog.

Maar u kunt het wel zien aan de palm. Meestal toont de palm zilverachtige spikkels op de bovenzijde van het blad.

Uiteindelijk gaat het blad lelijk worden en afsterven. Ook ontstaan er aan de onderkant van het blad kleine wolachtige bolletjes.

Dit komt in de meeste gevallen door een te droge standplaats en komt vaak voor bij kamerpalmen en een te lage luchtvochtigheid.

Dit is te verwijderen door de plant te besproeien en een teentje knoflook in de potgrond te doen. De besmette bladeren dienen te worden verwijderd.Vrede insectenpalmmotDeze mot, ook wel Paysandisia Archon genoemd, werd in Europa geïntroduceerd door de import van Zuid-Amerikaanse palmen.

Hij komt van oorsprong voor in Argentinië.

In Europa werd hij vooralsnog enkel gesignaleerd in Zuid-Frankrijk.

Gelukkig is het geen grote reiziger, maar palmen die in de buurt van de besmette palm zijn vormen zeker een potentiële gastheer. 

De eitjes ter grote van een rijstkorrel worden in de bladvoeten gelegd door de mot, die zo’n 11cm groot kan worden. 

Meestal zijn de slachtoffers de trachycarpus-soorten of de chamaeropsen. 

Gelukkig zijn er nog geen bewijzen dat de palmmot in Nederland is gekomen.

Heeft uw palm wel last van de palmmot dan is de enige oplossing verbranding van de boom.Rode palm kever

De rode palmkever is de ergste plaag die een palm liefhebber kan overkomen. Hij vreet met zijn larven van binnenuit de hele palmboom op.

De rode palmkever legt zo'n 300 eieren per dag en kan een volwassen palmboom volledig vernietigen binnen 3 maanden.

In het middeloosten heeft deze kever veel schade aangebracht. Hij komt oorspronkelijk uit India en is Gelukkig nog niet in Nederland gesignaleerd.

De enige methode is de palm te vernietigen om verdere verspreiding tegen te gaan.Rups

In de meeste gevallen hebben palmen niet zo vaak te kampen met vraat van een rups.

Dat komt doordat het blad stug is, waar de rups eigenlijk niet doorheen kan happen.

Het is alleen soms bij jonge zaailingen het geval.

Het kan makkelijk verholpen worden door de rupsen te verwijderen met de hand.De varenrouwmug

Dit kleine vliegje lijkt sterk op het fruitvliegje, maar is nog net iets kleiner.

Hij legt zijn eitjes in vochtige grond.

De vliegjes zijn niet zozeer schadelijk voor de plant. Ze planten zich wel zeer snel voort waardoor het in de woonkamer al snel wemelt van de vliegjes.

De larven kunnen echter wel schadelijk zijn voor zwakkere planten. Ter bestrijding kunt u de stofzuiger gebruiken, door hem boven de pot te houden en tegen de pot aan te kloppen zodat ze worden opgezogen. Maak hiervan gebruik om er zoveel mogelijk te vangen. Wanneer dit gedurende een week dagelijks wordt herhaald zal het probleem grotendeels verholpen zijn. Ook kan de potgrond begoten worden met een aftreksel van tabak. Dit is onschadelijk voor de plant, maar doodt de larven. Als chemische bestrijding is Admire van BayerGarden zeer effectief.Er zijn natuurlijk ook meer plagen die uw palmen kunnen krijgen. Wij hebben de meest voorkomende voor u op een rij gezet in dit artikel.

Heeft u verder nog vragen kunt u contact met ons opnemen of uw vraag hieronder stellen. 

Reacties

 1. Joukje Teeninga Joukje Teeninga

  Goedendag,

  Wat raar dit kan komen door vorst schade van afgelopen jaar tijdens de syberische kou.
  Als u de bladeren er niet zomaar uit kan trekken kunnen de nieuwere bladeren nog wel er goed uitkomen.
  Wij raden aan om hem goed in de gaten te houden en gewoon rustig afwachten.

 2. Joukje Teeninga Joukje Teeninga

  Dat is opzich geen probleem de palm laat zijn onderste bladeren afsterven om te groeien deze dienen afgeknipt te worden zo gaat de palm zijn stam vormen.

 3. Lara Lara

  Beste, mijn palm heeft enkele bruine uitgedroogde bladeren, ik knip deze er aldoor weg maar er blijven nieuwe bruine bladeren bijkomen. Ik kan ze er echter niet uittrekken, ze zitten goed vast. Hoe weet ik of de bruine bladeren komen door te weinig water of door een te vochtige stronk? Als ik mijn vinger in de grond steek, voelt deze niet superdroog aan maar ook niet te vochtig

 4. Carla Van Den Berg Carla Van Den Berg

  Mijn palm buiten in pot lijkt niet groter te groeien.
  Wel komen er steeds nieuwe bladeren, en gaan de oude bladeren dood. Hij staan nu al 3 jaar in de pot buiten.

 5. Mike Mike

  Hallo.

  Ik heb een Chamaerops humilis Vulcano.
  Deze heb ik kort geleden gekocht en nou viel mij op dat de bladeren aan de onderkent wit zijn.
  Is dit normaal of is dit een ziekte.
  En wat is er aan te doen.

  Vriendelijke groet mike

 6. Gjalt-jan Teeninga Gjalt-jan Teeninga

  Goedendag zou u ons een foto kunnen sturen van de palmmot na ons email adres support@teeningapalmen.nl en waar woont u in Nederland ?

 7. Romy Romy

  Palmmot gespot bij mijn vader in de achtertuin. Hij heeft ook palmbomen, maar kunnen niets zien in de palmbomen zelf. Kan ik een foto achterlaten zodat jullie kunnen kijken of dit er ook echt een is?
  Groetjes Romy

 8. Joukje Teeninga Joukje Teeninga

  Goedendag.
  Palmen groeien niet heel erg snel het kan komen door winterschade dan zouden de bladeren bruiner worden en kunt u de speer er zo uitrekken het kan ook liggen aan water tekort dit kan het zelfde resultaat zijn.
  Als u de kern er niet zo uit kan trekken raden wij u aan de plant gewoon te laten staan er is dan nog grote kans dat hij gewoon terug komt.

 9. Joukje Teeninga Joukje Teeninga

  Dit kan duiden op winterschade.
  U kunt het beste de bladeren eraf knippen en voelen of hij nog vast zit door er voorzichtig aan te trekken.

 10. Joukje Teeninga Joukje Teeninga

  Goedendag,
  U kunt de palmen het beste in het voorjaar uitplanten.
  Natuurlijk zou het nu ook nog wel kunnen ze dienen dan wel goed beschermt te worden tijdens de koudere periodes.

 11. Stam Stam

  Goeden dag ik heb eeen vraag wij hebben twee henneppalmen in grote pot staan maar willen deze in de volle grond zetten wanneer kan ik dit het beste doen voorjaar of najaar BVD mevr stam .

 12. Joukje Teeninga Joukje Teeninga

  Goedendag,
  De palmen groeien per jaar.
  Heel snel zou u niet kunnen zien dat ze groeien als u ze in maart in de grond heeft gezet is er wel wat geduld nodig voordat het een grootte palm gaat worden dit omdat hij op dit moment onder de grond bezig is om verder te groeien.
  Bruine punten kan wijzen op water gebrek wij raden u aan goed water te geven tijdens de warme dagen.

 13. Gjalt-jan Teeninga Gjalt-jan Teeninga

  Goedendag.
  Het kan zijn dat de palm in de winter erge schade heeft ondervonden waardoor hij kern bladeren krijgt.
  Het zou ook meer mogelijkheden kunnen zijn zoals te weinig water in de warmte
  Kunt u het middelste blad er zo uittrekken ?

 14. Marian Ludmann Marian Ludmann

  mijn palm groeit niet verder.
  Heb er 2 in maart april in de vaste grond gezet toen kwam er 1 lange speer uit en nog een kleintje er naast.
  maar zijn nog steeds even groot en met punten bruin.
  waar kan dat aan liggen wat doe ik fout

 15. gerry gerry

  onze palmboom heeft al bruine bladeren als hij net uit de stam komt wat is er aan de hand

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden