Openingstijden
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
13:00–17:00
10:00–17:00
Gesloten
10:00–17:00
10:00–17:00
12:00–17:00
Gesloten
0
Winkelwagen
Sluit zoeken

Hoe en wanneer zijn palmen ontstaan en hoe groot is de palmen familie?

Palmen Familie

De palmenfamilie is erg groot en bestaat uit wel bijna 4000 bekende palmsoorten, en er komen nog steeds nieuwe soorten bij. De meeste palmsoorten zijn te vinden in de tropen of de subtropen.

Er zijn ook soorten bekend, zoals de trachycarpus fortunei,wagnerianus, die in Nederland (Europa) prima kunnen overleven, omdat deze palmen normaal te vinden zijn in koude berggebieden. Deze palmen die in ons land zijn te vinden zijn vaak winterhard zodat ze ook de koude winters kunnen doorstaan. Tegenwoordig zijn palmen ook steeds meer te vinden in onze woonkamer. Palmbomen geven een unieke uitstraling aan de ruimte waarin in deze worden geplaatst. Dit komt o.a. door de sierlijke bladeren (tropische look). Palmen beschikken over diepgroene bladeren die lang en dun zijn. De vorm van de bladeren kan ook worden omschreven als waaiervormig. Door palmen in Woonkamer te plaatsen zorgt u eenvoudig voor een zomerse en tropische sfeer in huis.

Geschiedenis

De palmboom is zo ongeveer 80 miljoen jaar geleden ontstaan. Dat is gevonden in fossiele opgravingen, waar de archeologen voor het eerst palm fossielen hebben ontdekt. Dit alles was tijdens de Kretenzische periode.

De palmsoorten die nu bij ons bekend zijn zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan.

Wij kwamen er zo'n 5000 jaar geleden achter hoe belangrijk en nuttig de palmboomsoort is. Wij begonnen rond deze tijd met het verbouwen van bijv. de Canarische Dadelpalm. Dit alles gebeurde in het Midden-Oosten.

Er zijn nu veel verschillende palmsoorten met verschillende nuttige vruchten zoals de welbekende kokosnoot of klappernoot. De palmen zorgen bijv. ook voor vruchten zoals: dadels, moriche, palmperzik, salak en awarra.

De kokosnoot is een van de bekendste vruchten van de palmenfamilie en die bevat ook echt alles om te kunnen overleven zoals: vocht (kokos melk) en voedsel (kokos).

De Kokospalm wordt daarom ook vaak levensboom genoemd, omdat de palm kan voorzien in alles wat wij nodig hebben om te kunnen overleven. Deze palm wordt sinds het begin van de mensheid al gebruikt voor voedsel.

Wij gebruiken palmbomen tegenwoordig voor veel meer dan alleen decoratie van onze tuin.

Voor bijv. brandstof onder de naam palmolie, maar ook voor huishoudelijke artikelen zoals: rotan voor mattenkloppers en kokosvezel voor een kokosmat. Maar er wordt ook suiker uit palmbomen gehaald, uit de suikerpalm. En van bijv. de Rattanpalm worden ook meubels gemaakt.

In de oudheid werden palmbladeren ook gebruikt om op te schrijven. Helaas zijn veel oude schriften hierdoor verloren gegaan, omdat bladeren gaan rotten.

Gelukkig schreven de Egyptenaren op steen. Hieronder zo'n afbeelding te zien met een palm.

Er zijn ook dieren die zich hebben aangepast op het leven in een palmboom, om op prooien te kunnen jagen zoals kokoskrab of de klapperdief.

De palmboom is dus een erg nuttige plant voor mensen.

In Isreal worden op dit moment veel dadelpalmen aangeplant, waardoor dorre woestijnen een ware oase worden. Dat is zo'n 2000+ jaar geleden al opgeschreven in de bijbel in het boek Jesaja.

Ook wordt in de bijbel veel verteld over de palmbomen. In het oude en nieuwe testament worden palmen vaak als vergelijking gebruikt.

Ook staat er in de bijbel dat we gaan wuiven met palmbladen naar de Koning der koningen. Uit deze woorden blijkt dus zelfs dat er in de hemel palmbomen zijn ! 


Wij nodigen u uit om rond te kijken in onze webwinkel! Klik hier om de homepagina te bekijken.
Message
Het artikel is toegevoegd aan uw verlanglijstje
Cactus woestijnplant - Cactussen 3-6cm - Mini cactus
Log in of maak een nieuw account aan bij teeningapalmen.nl om uw verlanglijstje langer dan een bezoek te kunnen bewaren
of Bekijk uw verlanglijstje