Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

Vind de perfecte hovenier voor uw tuin
De ultieme gids voor het vinden van de perfecte match

Bent u van plan een hovenier in dienst te nemen? Wacht dan even met uw beslissing en lees eerst deze gids!

Een hovenier kiezen voor uw tuin is niet een keuze die met een natte vinger gemaakt zou moeten worden. Het kan veel baten of schaden om de juiste of verkeerde hovenier uit te zoeken, omdat het meestal een langdurige relatie betreft en het uiterlijk en de kwaliteit van uw tuin, en de tijdsduur tot realisatie ervan er afhankelijk van is. Daarom hebben wij deze gids gemaakt, zodat u het allerbeste voor uzelf kunt realiseren m.b.t. de tuin, en ook om het financieel leuk en haalbaar te houden.

U vindt in deze gids een aantal uitvoerbare stappen die elk gedetailleerd uitgelegd zijn, zodat de meeste vragen die u erover zou kunnen hebben beantwoord zijn, en u de tips dan ook echt kunt toepassen. Wij wensen u veel leesplezier en hopen u hiermee goed te hebben kunnen helpen.

1 De juiste is belangrijk
2 Een paar adviezen
3 De eerste stap
4 Vind alle hoveniers
5 Recensies Onderzoek
6 Eerste indrukken via telefoon
7 Hoveniers op de koffie
8 Laatste stap
9 Conclusie
1. De juiste is belangrijk
2. Een paar adviezen
3. De eerste stap
4. Vind alle hoveniers
5. Recensies Onderzoek
6. Eerste indrukken via telefoon
7. Hoveniers op de koffie
8. Laatste stap
9. Conclusie
HOOFDSTUK 1

De juiste hovenier kiezen kan u veel helpen

Een hovenier kiest u het beste niet alleen op basis van succeservaringen en prijs, maar ook of de persoon een goeie match is voor u en uw tuin. Het kan veel baten of schaden om de juiste of een verkeerde hovenier in dienst te nemen. Een paar negatieve dingen die kunnen gebeuren door de verkeerde keus te maken zijn:

 • de grondkwaliteit wordt verlaagd waardoor planten niet willen wortelen en groeien
 • Planten krijgen verkeerde voeding waardoor ze niet overleven
 • Een plan wordt gemaakt voor een tuininrichting maar blijkt compleet niet uit te komen qua afmetingen en afwerking
 • Er ontstaat een meningsverschil en de tuinman wil niet onder redelijke omstandigheden meer samenwerken, u achterlatend met een halfgemaakte tuin
 • Enz.

 

Wat er allemaal bij komt kijken

Een prettige persoonlijkheid waarmee het klikt helpt beide partijen te motiveren voor elkaar. Als de tuinman een koude kikker is die weinig geïnteresseerd is, zal hij zijn werk misschien wel doen, maar hij zal meestal niet veel moeite steken in het meedenken en visualiseren van een betere tuin. Het wordt dan meer commando-werk, iets wat wel zou kunnen werken, maar er kan meer uitgehaald worden. Ook is het beter als de persoon een goede match is met de tuin, want dan kan hij/zij er gepassioneerder mee omgaan. Stel de persoon houdt van mediterrane tuinen en u wilt graag een mediterrane tuin, dan is dat heel mooi, want die persoon kan dan vol enthousiasme meedenken en advies bieden. Ook is het voor beiden dan ook leuker om de tuin onderhouden te houden, en later eventueel uit te breiden of te veranderen.

Ook belangrijk bij het kiezen van de tuinman of tuinvrouw is het aanzien / aanvoelen van de werkinstelling. Heeft de desbetreffende persoon passie voor het werk, of wil diegene niet meer doen dan is afgesproken, en dat ook nog met wat tegenzin. Een persoon die met plezier en passie het werk doet zal er voor zorgen dat het er kwalitatief goed uit komt of zelfs beter dan verwacht. Dat is dus ook zeer wenselijk.

Het is ook belangrijk om een idee te hebben wat een tuinspecialist allemaal moet kunnen. Gemiddeld genomen kan een hovenier de volgende dingen:

 • Maken van een inschatting voor de hoeveelheid werk vereist voor een plan en maken kostenplaatje
 • Maken van een plan om de doelstellingen te behalen die vooraf overeengekomen worden
 • Het kiezen van de juiste planten voor uw doelstelling, uw tuin en het klimaat en locatie
 • Helpen met kiezen van de juiste verkoper(s) van zaden, planten en materialen, voor de juiste prijs en kwaliteit, en het inkopen ervan
 • Zaaien en planten op de beste manier
 • Kiezen van de juiste voeding, weten wanneer welke plant hoeveel water en voeding nodig heeft, voeden en wateren
 • Voorkomen van en behandelen van plantziektes en ongedierte / insecten
 • De voedingsbodem gezond maken (bijv. met compost en bodembedekking) en houden
 • Voorbereiding en onderhoudstaken (verschilt nogal per persoon)
  • Wieden
  • Heg vormsnoeien
  • Planten/bomen snoeien
  • Borders aanleggen
  • Tegelen / Steentjes / Grid leggen
  • Vijver aanleggen
  • Tuinhuisje bouwen, enz.
  • Installeren van sprinklers of water-systemen

Nu wij een indruk hebben gegeven over hoe belangrijk het is om de juiste tuinman/vrouw te vinden, gaan wij over op de adviezen!

HOOFDSTUK 2

Adviezen voor het zoeken van uw hovenier

Voordat u aan de slag gaat om ons uitgebreide stappenplan uit te voeren willen wij u eerst wijzen op een paar dingetjes, zodat alles zo goed mogelijk zal verlopen.

U hoeft u niet te schamen of bang te zijn om een hovenier af te wijzen, zelfs al was er een goede klik wanneer jullie elkaar spraken

Heel veel mensen hebben veel moeite om 'Nee' te zeggen wanneer ze eigenlijk niet in zee willen gaan met iemand. Dit is vooral het geval wanneer er een goed gesprek heeft plaatsgevonden tussen elkaar. U hoeft u hiervoor niet te schamen, of bang te zijn. Het is heel logisch dat u de juiste hovenier kiest waar u mee verder wilt gaan, en dat er dan anderen zullen afvallen. Er zijn heel veel hoveniers in Nederland, ieder met een unieke persoonlijkheid, werkinstelling en prijskaart. Het is dus zeer belangrijk dat u de juiste vindt.

Ik wil u dus aanmoedigen dat wanneer u gesprekken hebt gehad en toch voor een ander wilt gaan, om dan de afvaller(s) op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat u niet in zee met ze gaat. Wij raden echter wel aan om de introductie-gesprekken niet te gezellig en uitgebreid te maken, want dan kan de persoon hoge verwachtingen krijgen, en zult u zich meer schuldig voelen wanneer die persoon het niet blijkt te worden.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
HOOFDSTUK 3

Maak een realistische schatting van hoeveel tijd er nodig is om het resultaat te bereiken

De eerste stap is het maken van een gedetailleerde inschatting van de tijd en de kosten van de dingen die u in uw tuin gerealiseerd wilt zien worden. Natuurlijk is het belangrijk dat u geen onrealistische schatting heeft, dat u voor weinig geld een weelderige paleistuin krijgt.

Voor het geval dat u uw tuin niet heel makkelijk kunt inschatten, hebben wij dit hoofdstuk geschreven waarin wij uitleggen hoe u handig deze schatting kunt maken.

Dit advies is voor de meeste mensen, voor wie het belangrijk is om niet teveel geld kwijt te raken, of wie het simpelweg niet zo ruim heeft.

Doorloop de volgende stappen voor het maken van een werk/tijd schatting

 1. Pak een papier en pen, en loop door de tuin, langs elke plek waar iets dient te gebeuren.
 2. Bij elke plek splits wat er moet gebeuren op in losse onderdelen. Bijv.: rechtsvooraan: 4m2 onkruid wieden, 6 meter afbakenen met border
 3. Bij elk onderdeel, maak een schatting hoeveel uur het een professional zou kosten om voorelkaar te krijgen
  • Mocht u echt niet een idee hebben van hoe lang een professional nodig heeft kunt u het proberen een kennis te vragen
  • Maak ook een schatting van de materiaalkosten voor het resultaat. Eventueel belt u na de wandel een tuincentrum om te achterhalen wat het allemaal ongeveer zou kosten.
 4. Wanneer u alle plekken van de tuin hebt gehad, tel dan alle onderdelen op tot een urentotaal en een materiaalkostentotaal
 5. Reken 10% erbovenop om veilig uit te komen

Als u het moeilijk vindt/niet durft om een schatting te maken, omdat u er te weinig verstand van heeft, probeer het dan eens in uw kennissenkring. Er is vast wel iemand die er wel genoeg oog voor heeft om een schatting te maken, en anders weet iemand binnen uw kennissenkring wel iemand die dat kan.

Nu u een schatting heeft gemaakt, kunt u ook een schatting maken van wat een realistisch budget is voor deze taak en eventuele toekomstige nodigheden. Vermenigvuldig simpelweg het aantal uren x een ruim genomen gemiddelde hoveniersprijs: € 35 / uur.

HOOFDSTUK 4

Vind alle hoveniers die bij u in de buurt wonen

De oude manier van het vinden van een kluspartner was dat u in een telefoonboek keek of in de Gouden Gids of via een kennis iemand opdeed, een afspraak maakte, en keek of het wat was. Maar dat is veruit niet de beste manier om de juiste persoon te krijgen. De beste manier is om gewoon bijna ALLE hoveniers rondom uw plek bijelkaar te brengen in een lijst, samen met hun tarieven. Het lijkt veel werk, maar dat valt allemaal best wel mee.

Hoe u de hoveniers vindt

In deze moderne tijd zijn er superhandige manieren om dit te doen, met behulp van het internet. Wie heeft er nou niet internet tegenwoordig? Desnoods is er vast wel een kennis die hiermee wil helpen, of anders bij een bibliotheek of internetcafe.

Voer de volgende stappen uit:

 1. Vraag al uw kennissen of ze een tuinprof. kennen die in de buurt woont, noteer hun naam+adres+tel. nr.
 2. Open een kladblok applicatie op een computer
 3. Ga naar Google, en zoek naar 'hoveniers [plaatsnaam]'. Als het goed is verschijnt er ergens onder advertenties een plaatskaart. Klik op die kaart.
 4. Noteer alle hoveniers die tevoorschijn komen (zonder recensies of met goede recensies) in de kladblok (naam + eventueel afwijkende plaatsnaam + tel. nr + (wanneer aanwezig) het aantal sterren en recensies). Rechtermuisklik op de hoveniers, en open hun website in een nieuw tabblad.
 5. Ga naar de hoveniers websites. Vanuit hun contactgegevens, noteer hun naam, plaats en tel. nr. en wanneer aanwezig hun tarief (kan ook op een andere pagina staan). Vaak laten ze het tarief niet zien omdat ze via offerte werken. Laat u hierdoor niet van de wijs brengen.
 6. Vul vervolgens 'hovenier [plaatsnaam]' in (zonder 's'). De lijst zal vrijwel hetzelfde lijken, maar er kunnen een paar bijgekomen zijn die er eerder niet in zaten. Herhaal stap 3. Probeer eventuele variaties, bijv.: 'tuinman [plaats]', 'tuinier [plaats]', 'tuinspecialist [plaats]', 'tuinonderhoud [plaats]'.
 7. Ga weer naar Google, en zoek weer naar 'hovenier [plaatsnaam]' (en later ook alle variaties van stap 6). In plaats van naar de kaart te gaan, kijk nu gewoon bij de website resultaten. Voor de eerste 40 zoekresultaten die op hoveniers lijken, voer stap 4 uit.
 8. Ga naar 'https://www.werkspot.nl/hovenier/vakmannen' en vul uw postcode in
 9. Als er resultaten zijn, vis diegenen eruit die u niet al hebt genoteerd en die niet te slechte recensies hebben. Noteer ze in de kladblok en achter hun gegevens ook het aantal sterren + aantal recensies.
 10. Probeer als laatste te kijken op 'https://www.marktplaats.nl', en zoek daar op 'hovenier', 'tuinman', 'tuinspecialist', enz. en vul daarbij je postcode in en 15km max. afstand. Noteer de laatste hoveniers die u nog niet in uw lijst had.

Bereken de afvallers en de keepers

Vermenigvuldig de geschatte uren met de tarieven van de hoveniers. Zijn het veel uren, reken dan 20% - 30% korting. Houd de hoveniers over die binnen jouw budget (minus de materiaalonkosten) vallen

Als het goed is heb je voor op zijn minst een paar hoveniers een tarief gevonden. Zo niet, bel diegenen op waarvoor dit mist. Leg ze uit dat je een inschatting hebt opgemaakt van de tuin. Overleg de werkzaamheden en probeer erachter te komen wat hun tarief is per uur, of hoeveel het hele project je zou kosten. Wanneer je dit hebt ontvangen, eventueel in de vorm van een offerte, vertel ze dat je er later mogelijk op terug komt.

Voor elke Hovenier waarvan je het uurtarief hebt achterhaald, vermenigvuldig het gestelde tarief x het aantal bepaalde uren die je bepaald hebt voor de tuin.

Valt een hovenier ruim buiten het gestelde budget? Haal die dan maar uit de lijst, zodat de betaalbare opties overblijven. Let wel, toekomstig onderhoud moet vaak ook rekening mee gehouden worden, tenzij je zelf van plan bent onkruid te gaan wieden, plantenvoeding toe te passen en te wateren.

HOOFDSTUK 5

Onderzoek alle recensies van elke hovenier

Ga op recensie-onderzoek uit. Houd de hoveniers over die geen recensies hebben of alleen positieve recensies hebben, of waarbij de negatieve recensies niet opwegen tegen de positieve.

Als het goed is heeft u nu een lijstje over van hoveniers die binnen uw budget vallen, waarvan u de recensies niet weet of waarvan u weet dat ze een aantal goede recensies hebben. Van deze hoveniers proberen we eruit te filteren die niet goed werk hebben afgeleverd aan eerdere klanten of die misschien werkhoudingsproblemen hebben, of zich verkeerd hebben gedragen naar hun klanten toe.

 1. Ga weer naar Google, en zoek per hovenier naar hun naam en plaats, bijv.: 'hovenier Jaap de Jong Drachten'
 2. In de zoekresultaten komen voor veel hoveniers recensies van zowel Google, als van allerlei recensiesites, zoals Kiyoh, Feedbackcompany en anderen. Klik op elke recensiebron en bekijk de recensies goed of ze echt lijken, en welke scores het zijn. Noteer in de kladblok van alle recensies samen het gemiddelde cijfer en het aantal recensies.
 3. Houd ook uw ogen open voor eventuele klachtmeldingen of positieve meldingen in de zoekresultaten. Die helpen u om een indruk te krijgen om te beslissen of de betreffende hovenier een geschikte kandidaat is.
 4. Wegen de positieve ervaringen slecht op tegen de negatieve ervaringen? Verwijder dan de hovenier als kandidaat uit de lijst.

Nadat deze stappen zijn doorlopen voor alle hoveniers, heeft u een lijst over van goede en onbekende kandidaten waar nader contact mee opgenomen kan worden.

HOOFDSTUK 6

De eerste indruk opdoen d.m.v. telefoongesprekken

Nu u een lijst heeft van budgetgeschikte hoveniers waarvan de recensies op z'n minst neutraal of goed lijken, is het tijd om contact met hun op te nemen.

Dit doen we eerst via telefoon (of wanneer niet beschikbaar kunt u ze emailen en vragen om een telefoonnummer), omdat u via telefoon veel beter een persoonlijke indruk kunt opdoen van de persoon, en direct alle vragen kunt stellen die in u opkomen. Dit is veel handiger dan via email.

Tijd om een kladblok en de telefoon te pakken

Bel de hoveniers een voor een. Wanneer u belt, laat u zich niet overhalen om klant te worden van de hovenier. De meesten willen direct klanten werven, maar dat is niet de basis waarop u werkt. U wilt de allerbeste, en niet de eerste de beste. Als een hovenier toch drukt dat u klant wordt is dit een alarmsignaal. U merkt al vrij gauw hoe de persoonlijkheid is van de persoon. Als hij/zij kortaf is, of te sterk een eigen mening verkondigt, enz. neem de alarmsignalen op in uw achterhoofd, want u wilt wel dat de persoon zich aanpast aan uw wensen van de tuin, en niet bijv. een eigen mening gaat proberen te forceren. Teveel alarmsignalen kan ook betekenen dat de persoon niet betrouwbaar is. Hij/zij zou kunnen verkondigen een taak te kunnen, waarna achteraf blijkt dat dit niet waar was. Wees dus alert!

Naast het bepalen of de persoonlijkheid in orde is, is het interessant om te kijken of het ook klikt tussen jullie. Een klik is zeker een pluspunt, en dat mag ook genoteerd worden bij de desbetreffende hovenier. Let ook op voor de volgende punten:

 • Of de persoon ook over veel kennis beschikt m.b.t. planten en ecologie. Heeft hij/zij gestudeerd hiervoor?
 • Of de beschikbaarheid van de persoon overeenkomt met de benodigdheid (3x per week, wekelijks, maandelijks...)
 • Of de persoon ook inderdaad de kunde heeft om aan uw specifieke tuineisen te voldoen. U kan er niet vanuitgaan dat elke Hovenier alles kan. Misschien kan de een wel ook nog dat tuinhuisje of die vijver bouwen die u zo graag wilde, maar de ander niet..
 • Of de persoon passie heeft voor tuinwerkzaamheden, of dat het lijkt alsof de persoon gewoon geld wil verdienen, enz. Ook belangrijk is om te kijken waar de kracht van de persoon ligt. Misschien is hij/zij heel goed in bijsnoeien, wieden, maar wil hij/zij geen gras maaien.
 • Of de persoon passie heeft voor uw specifieke tuinwensen. Dit is een leuk pluspunt, niet een vereiste, maar een heel leuk cadeau, want dan weet u dat u waar gaat krijgen voor uw geld, en dat het resultaat ernaar zal zijn.
 • Of hij/zij ook korting geeft bij hogere uren aantallen, en langere werkverbanden. Probeer hierin een beetje te handelen.
 • Of de persoon ook specialismes heeft in tuinieren wat het eventueel mogelijk maakt om wat wijzigingen in je plannen te maken voor nog leukere resultaten voor weinig geld (bijv. aanleg van een design vijver).

Als het goed is staat het kladblok nu vol met notities van welke hoveniers welke positieve / negatieve eigenschappen hebben. Laat alles even bezinken een aantal dagen (tenzij er nood is). Tijdens deze dagen kunnen er bedenksels komen of ideeën over bepaalde hoveniers. Dit helpt in het maken van afwegingen.

Ook afwegingen die mogelijk gemaakt moeten worden zijn of het okee is dat een hovenier bepaalde taken niet zo heel goed kan, maar andere taken juist weer extra goed. Die afweging zal u voor uzelf moeten maken, daar zijn geen formules voor.

Na het verstrijken van de bezinktijd, maak de laatste afwegingen tussen de hoveniers. Probeer te bepalen welke duidelijk minder goede partners zullen zijn, en welke een echt positieve indruk achterlieten. Denk hierbij aan:

 • Vriendelijkheid
 • Geduld
 • Vakkunde en ervaring
 • Andermans ervaringen
 • Behulpzaamheid
 • Hoe die persoon klikt
 • Passie voor tuinieren en uw tuin
 • De alarmsignalen

Verwijder de hoveniers uit het lijstje die de lat van de andere hoveniers niet hebben gehaald. Mogelijk houdt u een top 1 - 4 over. Als er helemaal niemand overblijft, kunt u overwegen om in te leveren op uw verwachtingen, en de beste match te nemen uit de vorige stappen. Als dit niet acceptabel is kunt u proberen het bereik te vergroten. Zoek dan hoveniers op van omringende plaatsen, en herhaal alle onderzoek en beoordelingsstappen.

Vragen die u kunt stellen bij het eerste interview:

 • Veranderen zijn/haar tarieven bij het aannemen voor een langere termijn?
 • Heeft de persoon relevante certificaten en/of diploma's?
 • Is de persoon verzekerd tegen risico's? Ongevallen, tuinschade, enz.
 • Kan de persoon ook referenties geven naar klanten die mij voorgegaan zijn?
 • Doet hij/zij al het werk zelf, of huurt de persoon ook weer iemand in?
 • Werkt hij/zij biologisch en denkt diegene aan de lange termijn van de tuin?
 • Heeft de persoon veel kennis en ervaring van insecten/ongedierte preventie en/of bestrijding?
 • Heeft hij/zij ze ervaring met de plantensoorten die u op het oog heeft?
 • Hebben ze zelf alle nodige apparatuur, of moet dat los gehuurd/aangeschaft worden?

HOOFDSTUK 7

De tweede indruk, hoveniers op de koffie

U heeft nu als het goed is een kleine lijst van hoveniers die het dichtst in de buurt komen van uw wensen en benodigdheden. Dan gaat het nu weer een stukje spannender worden, want het is tijd om de mensen die u nog niet goed kent uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek!

Tijdens dit gesprek gaat u kijken welke persoon echt het best is voor u en uw tuin, of er een klik is, enz.

Tijd om de kandidaten weer te bellen

U mag nu de geselecteerde hovenier(s) opbellen en uitnodigen op de koffie. Natuurlijk is het belangrijk dat u uw afspraak niet verzuimt door bijv. niet thuis te zijn op afgesproken datum/tijd. Dit verwacht u natuurlijk ook van de hovenier.

Ik hoor dit niet te hoeven zeggen, maar ik doe het toch. Wees respectvol, vriendelijk en geduldig met de persoon die langskomt. Het is toch een onbekend persoon en u heeft geen idee wat voor ervaringsverleden hij/zij heeft. Soms kan het direct heel goed klikken, alsof jullie al jarenlang vrienden waren, en soms lijkt contact heel moeizaam te gaan en wordt er nauwelijks wat gesproken. Probeer te kijken waar de interesses van de persoon liggen, of er overeenkomst is, of de persoon kundig overkomt, enz. Wederom geldt: laat u niet overhalen om klant te worden. U gaat methodisch te werk wat het allerbeste is. U proberen over te halen op bepaalde manieren is manipulatie, en is een alarmsignaal.

Geef een rondleiding door de tuin, wijs op alles wat er moet gebeuren. Pak weer pen en papier en laat de persoon schatten hoeveel tijd alles kost.

Het kan zijn dat na alle afspraken te hebben gehad, blijkt dat er 1 of meer echt niet opmeten tegen de andere laatste(n). Dan kunnen die ook uit de lijst weggehaald worden.

Vragen die u kunt stellen bij het tweede interview

 • Wat ziet diegene zelf wat uw tuin nodig heeft? Wat stelt hij/zij zelf voor ter verbetering?
 • Hoe zou diegene het plan vormgeven om de doelstellingen/verbeteringen te realiseren?
 • Hoe wordt er contact gehouden, mochten er problemen opkomen?
 • Hoe kan er regelmatig gecommuniceerd worden, zodat uk alles weet wat er nodig is te weten over de tuin?

HOOFDSTUK 8

De laatste stap

Dan zijn we nu aangekomen bij de laatste stap. Laat alles even bezinken en maak daarna een afweging op papier, voordelen / nadelen van de hoveniers waarbij u de beste verwachtingen heeft.

Kies de winnaar

Ik hoef hierover weinig uit te leggen. U heeft inmiddels een goed idee over wat belangrijk is bij het beoordelen van de potentiële partners. Eventueel betrekt u nog een kennis bij uw beoordelingen om zeker te weten tot een juiste conclusie te komen. Na genoeg wikken en wegen, gaat het 'eenmaal', .... 'andermaal' ..... 'FINITO!'. De keus is gedaan, de tuinpartner is gekozen. Er is geen omkijken meer. Bel de verliezende hoveniers even kort op om vriendelijk te melden dat u toch voor iemand anders hebt gekozen, en dat als er toch een probleem mocht komen, de persoon zeker nog weer in overweging genomen zal worden, maar dat daar niet op gerekend hoeft te worden.

HOOFDSTUK 9

Conclusie

Wij hebben echt ons best gedaan om een zo goed mogelijke methode te maken en beschrijven om de perfecte hovenier voor u, uw tuin/wensen en tuintoekomst te vinden, en dat zo uitgebreid en goed mogelijk over te brengen. Wij hopen echt dat u hiermee geholpen bent!

Heeft u opmerkingen, aanmerkingen, of wilt u graag een compliment geven? Commentaar kunt u plaatsen hieronder!

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen