Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

Hoe leg je een tuin aan op kleigrond?
Wij geven handige tips en tricks

Wilt u graag uw tuin mooi maken en heeft u een grote hoeveelheid kleigrond in uw tuin? Dan bieden wij de gids om hiermee om te gaan boordevol tips en truucs.

1 Kleigrond Info
2 Kleigrond Voorbereiden
3 Afronding en bemesting
1. Kleigrond Info
2. Kleigrond Voorbereiden
3. Afronding en bemesting
HOOFDSTUK 1

Kleigrond, wat is het en is het van toepassing?

Kleigrond is een kleverige vochtige grondsoort die u kunt samenkneden tot kleine balletjes. Als u dat hebt, dan hebt u kleigrond en is dit artikel wellicht zeer interessant voor u. In dit hoofdstuk leggen wij wat dingen uit over wat klei is en welke eigenschappen het heeft.

Hoe ontstaat kleigrond?

Klei is een samenkomst van hele kleine zanddeeltjes, lutum genaamd Deze zanddeeltjes ontstaan door de waterstroming en komt daarom bijna alleen voor in de lage stroomgebieden van rivieren en aan de kusten. In deze gebieden is de stroming minder sterk en krijgt het de kans om af te zinken naar de bodem. Door het bewegende water, worden grote rotsen afgesleten en afgebrokkeld. Daaruit komen brokjes, kiezels, die weer afslijten naar zand, wat weer verder afslijt tot kleideeltjes, waardoor klei gevormd wordt.

 

Dit proces heeft plaatsgevonden zolang de aarde bestaat, en zodoende is er over de hele planeet allemaal kleivorming geweest.

Eigenschappen van kleigrond

Vocht

Kleigrond is slecht vochtdoorlatend, en houdt heel goed vocht vast. Dit heeft voordelen en nadelen. Bij regenbuien kan er enorme waterophoping ontstaan. Maar bij droogte kan het langduriger vocht afgeven en langer zonder water. Het is aan te raden de vochtdoorlatendheid van de kleigrond aan te passen (later uitgelegd), zodat er een gulden middenweg wordt gevonden tussen afgifte aan de planten en afvoer van overtollig water.

Voeding

Kleigrond is van zichzelf niet voedzaam, maar het neemt wel goed voedingsstoffen op om af te geven aan de plant. Zorg dus voor voldoende bijvoeding in een kleigrond wanneer u dit gebruikt voor planten die extra voeding nodig hebben. Deze voeding hoeft niet zwaar verdund te zijn. Een lichte verdunning is voldoende, afhankelijk van hoe snel u wilt dat het wordt afgegeven aan de wortels.

Wortelen

Kleigrond is stugge dichte grond. Voor heel veel planten wortelt dit te moeilijk. Er zijn echter een aantal plantensoorten die zelfs voorkeur hebben voor kleigrond. Let dus goed op welke planten u wilt, en wat voor voorkeur die hebben of hoe tolerant ze zijn naar kleigrond. Eventueel is het nodig dat u aanpassingen maakt in de grond (later uitgelegd).

HOOFDSTUK 2

De kleigrond voorbereiden voor uw planten

Het is belangrijk dat uw planten de grond krijgen waarop ze kunnen gedijen. Mocht het zo zijn dat u planten hebt die graag zuurdere humusgrond willen, dan kunt u het beste de grond bewerken met veen, gras en potgrond. In dit hoofdstuk leggen wij alles uit over mogelijkheden van het bijwerken van kleigrond naar andere gewenste grond.

Kleigrond behouden - betere doorworteling

Kleigrond is vaak te basisch voor heel veel planten. Daarom raden wij aan de zuurgraad te herstellen naar neutraal. Kalk is hiervoor goed geschikt. Ook werkt kalk goed als bodemverbetereaar. Door de toevoeging van kalk wordt de grond losser en daardoor luchtiger. Dan kan de plant ook gemakkelijker wortelen. Tevens wordt water beter afgevoerd.

Meng een grote hoeveelheid kalk goed door de bodem, wees niet te zuinig, en hark het mooi aan.

Kleigrond vermengen

U kunt ook een deel van de tuin verwijderen, zonder alles te verwijderen. Dan kunt u een middenweg creeeren bijv. tussen kleigrond en humusgrond, waar de meeste planten wel op zullen gedijen, zonder dat het een vermogen aan werk en investering kost.

 

U kunt dit doen door minimaal 2/5 deel van de kleigrond te verwijderen en dat te vervangen met potgrond/voedingsaarde. De klein dient dan gebrokkeld te worden zo fijn mogelijk en vermengd met de aarde. Let wel dat de zuurgraad nog basisch kan zijn, dus het kan helpen om er ook nog wat veengrond of gemaaid gras doorheen te mengen, om de pH waarde te herstellen.

Kleigrond vervangen

U kunt er ook voor kiezen de grond volledig te vervangen. Dat is het beste als het budget het toestaat. Dan moet de grond uitgegraven worden met bijv. een kraantje, om nieuwe grond te storten. Let wel dat u wel een mate van kwaliteitsgrond zou willen in dit geval, omdat dat cruciaal is voor een mooi bloeiende groeiende tuin. Immers, het zou vervelend zijn als om de haverklap planten ziek werden, verzwakt door een onjuiste bodem.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
HOOFDSTUK 3

Afronding en bemesting

Vanaf dit punt kunt u de kleigrond verder opbrokkelen en er een goede lading kalk in vermengen. Ook raden wij aan zoveel mogelijk compost en humus in de grond te vermengen. Verder raden wij aan om bodemverbeteraars toe te passen zoals silicium, vaak verkocht als lavameel of lavakorrels. Ook is dat goed voor de planten.

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen