Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

De Phoenix roebelenii
Alles over de Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm

De Phoenix roebelenii is de bekende palmboom met het importverbod. Deze palm oogt zeer bijzonder met z'n slanke lange stam en de takkencirkel met hun dunne varenachtige blaadjes, en geeft een unieke tropische look in elke omgeving waar hij geplaatst wordt.

1 Geschiedenis
2 Algemeen
3 Verzorging
4 Waar kopen?
1. Geschiedenis
2. Algemeen
3. Verzorging
4. Waar kopen?
HOOFDSTUK 1

De Phoenix roebelenii geschiedenis

De roebelenii palm komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost-Azie en staat ook wel bekend als de dwergdadelpalm. De groep dadelpalmen hebben allemaal de naam 'Phoenix'. In dit hoofdstuk geven wij wat geschiedenisachtergrond van deze bijzondere palmboom.

Phoenix palmen zijn inheems in vele gebieden van de wereld. Phoenix roebelenii heeft echter zijn oorsprong in Azië, met name in Zuid-China. Laos en Vietnam. Misschien is de exacte oorsprong in Laos. In deze plaatsen groeien de dadels van de Pygmeeën in meer vochtige gebieden en zijn ze vaak te zien langs rivierbeddingen. In hun habitat is deze soort vaak een soort met dunnere stammen en spaarzame kronen. Het is vernoemd naar een 19e eeuwse botanicus van planten die in Laos zijn verzameld. Vijftig jaar geleden dacht men dat deze soort nooit boven 1.8m kwam. Ik vermoed dat dit komt omdat de exemplaren in de tuinen van het huis op dat moment nog niet de tijd hadden gehad om groter te worden. Op dit moment zijn er exemplaren te vinden die 3.5m of hoger zijn.

HOOFDSTUK 2

Algemene Informatie

Waarom heeft de Phoenix roebelenii een importverbod gekregen? Hoe kan het dat wij nog steeds deze palmboom verkopen? Wat zijn de eigenschappen van deze palmboom? Dit en meer beantwoorden we in dit hoofdstuk.

Het importverbod

Sinds 2015 is het verboden om deze palmboom te importeren vanuit bepaalde landen, vanwege een bacteriele ziekte. Daarom is deze palmboom zo zeldzaam geworden, en zijn diegenen die nog te bemachtigen zijn erg prijzig. Wij hebben echter een manier gevonden om deze legaal te bemachtigen, en daardoor zijn wij exclusieve leverancier geworden van deze vroeger erg populaire palmboom. Wij kunnen helaas niet prijsgeven hoe wij dit legaal hebben opgelost, echter kunnen wij u garanderen dat het volledig wettig is en de palmen ook geen bacteriele ziekte hebben.

De roebelenii, een echte eye-catcher

Wanneer oud en volwassen, zijn de Dwergdadelpalmen typisch tussen 1.8m en 3.5m in de totale hoogte. De stammen zijn vrij dun, gemiddeld drie tot acht centimeter in diameter. Ze zijn meestal dik met vezels vlak onder de kroon van de bladeren. Met het ouder worden en wanneer oude bladbasisresten worden verwijderd, krijgen de stammen een beetje een "knobbelig" uiterlijk. De boomstammen kunnen recht of enigszins gebogen zijn. Als de ze onder een hoek worden geplant, zullen ze uiteindelijk naar boven gaan in de richting van de zon. Dit geeft ze een curve in de steel. De bovenstam onder de kroon vertoont veel behouden bladvoeten. Het is verderop in de stam dat het knobbelige uiterlijk te zien is als het wordt schoongemaakt.

De bladeren van de Dwerg Dadelpalm zijn meestal 1 tot 1.5m meter lang. De kleur van de bladeren is typisch glanzend groen, zilvergroen of donkerder groen wanneer deze in gefilterd licht wordt gekweekt. De kroon wordt vaak beschreven als "delicaat", "zacht" of "weelderig". De totale kroon is afgerond met maar liefst dertig tot vijftig bladeren. De bladstelen zijn gewapend in de buurt van hun basis met scherpe stekels die tot 8 centimeter lang kunnen zijn. Bij het snoeien of schoonmaken van deze soort moeten beschermende brillen worden gebruikt.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
HOOFDSTUK 3

Verzorging van de Phoenix roebelenii

In dit hoofdstuk gaan wij uitleggen hoe u het beste een Phoenix roebelenii dient te verzorgen. Het is een echte tropische palm, wat betekent, dat 'ie niet van een erg koude omgeving houdt. Nabij het vriespunt krijgt deze palm het moeilijk om te kunnen overleven, dus houd hem in Nederland 's winters binnen!

Water geven

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de bladeren mooi diep groen en sterk te houden raden wij aan om de voeding aan te vullen met de voedingsstoffen producerende bacterien, via onze voedingstabletten. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze af, omdat deze op de lange termijn schadelijk is. Uw plant is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.
Mocht u uw plant nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan florentus aan te vullen met [Plant Ultra]. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm van houdt. Ze zijn niet essentieel, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Snoeien

De bladeren van de Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

HOOFDSTUK 4

Waar kunt u deze kopen

Het is vrij simpel te beantwoorden waar u deze palmboom kunt krijgen, want wij zijn op dit moment nog maar de enige leverancier in Nederland hiervan! Dus wij nodigen u uit om ons aanbod van vele maten te bekijken via deze link: https://www.teeningapalmen.nl/phoenix-roebelenii-dwergdadelpalm

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen