Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum en dé Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

Ziekte verschijnselen bij palmbomen
Dé gids die het allemaal uitlegt

In deze gids geven wij uitgebreide uitleg over allerlei symptomen van ziekte en ondervoeding die palmbomen kunnen krijgen. Wij leggen u uit wat u kunt doen om de palmboom te doen herstellen en hoe hij mooi en sterk blijft.

Teeninga Palmen heeft haar best gedaan om dit een zo uitgebreid mogelijke handleiding te maken, zodat u zo goed mogelijk geholpen bent.

Overzicht
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.
Index
1 Bladverkleuring
2 Beestjes
3 Andere plagen
4 Voorkomen is beter dan..
Index
1. Bladverkleuring
2. Beestjes
3. Andere plagen
4. Voorkomen is beter dan..
Bladverkleuring

De palmboom krijgt gele bladeren of rare vlekken

We zien het vaak dat palmen die eerst mooi donker groen zijn, later geel worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan: ondervoeding, overbemesting, te weinig water, teveel water tijdens koude dagen, te koud gestaan, te warm gestaan, enz.

In dit hoofdstuk leggen wij de per hoofdoorzaak uit wat u kunt doen om de palm weer te proberen te laten herstellen.

De onderste bladeren worden altijd geel

Zijn het de onderste bladeren die geel zijn geworden, dan is er niets aan de hand, dit gebeurt altijd uiteindelijk. U kunt deze bladeren gewoon bij de stam afknippen.

Na de winter kunnen bladeren ook geel worden

Is het net winter geweest, dan kan dat goed de oorzaak zijn van de gele bladeren. Wij raden aan deze bladeren af te knippen bij de stam met een snoeischaar en daarna de palm bij te voeden met Palm Focus, voor beter herstel na de zwaardere winterperiode.

Een mogelijke oorzaak is dat de palm te weinig vocht heeft gehad

Zelfs tijdens de winterperiode dient een palm met regelmaat water te krijgen. Tijdens hele warme periodes zoals met de hittegolven van de Nederlandse zomers, dient een palm elke dag of soms zelfs 2x per dag water te krijgen. Mocht dit niet zijn gebeurd, dan is dit waarschijnlijk de reden dat de palmboom gele bladeren heeft.

Helaas wanneer dit het geval is kan er niets aan gedaan worden. Wij raden aan de bladeren af te knippen bij de stam en vervolgens de palm goed te voorzien van voldoende water. Let op, tijdens de winterperiode dient de palm niet téveel water te krijgen, want dan kan de kluit bevriezen. Maar hij dient wel vochtig gehouden te blijven.

Een andere vaak voorkomende oorzaak is voedingstekort

Een palmboom krijgt voeding via de wortels binnen. Het is hierbij belangrijk dat de wortels goed hebben kunnen 'wortelen', wat goede grond vereist. Schiet uw grond tekort? Dan kan dit de reden zijn van de achteruitgang van het blad. Zorg voor goede mediterrane voedingsgrond rond de kluit van uw palmboom, zodat hij beter kan wortelen.

Ook is het belangrijk dat de palmboom allerlei voedingsstoffen binnenkrijgt. Als u de palm nooit heeft bijgevoed dan kan dit de reden zijn dat haar bladeren geel worden. Wij raden aan mediterraanse voedingstabletten te gebruiken die alles bevatten wat een palmboom nodig heeft aan extra voedingsstoffen. Hierdoor behoudt de palm zijn mooie diepe kleur en blijft hij sterk.

Het helpt de palm altijd om Palm Focus te gebruiken

Ookal doet uw palm het helemaal goed raden wij toch altijd aan om mediterraanse voedingstabletten toe te passen. Dit zorgt voor weerstand en dat de palm ook in de toekomst mooi blijft.

Bruine vlekken op het blad, roestvlekken

Wanneer dit is gebeurd kan er voor deze bladeren helaas geen herstel meer plaatsvinden, en raden wij aan de bladeren af te knippen tot aan de stam. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat de zon te lang en intens op de bladeren heeft geschenen.

Zorg dat een palmboom 'went' aan de zonuren waar u hem uiteindelijk aan bloot wilt stellen. Verander de omgeving niet van de ene op de andere dag, maar geef het 1 a 2 weken wentijd, door geleidelijk het aantal zonuren te laten toenemen.

Zwarte / zwartbruine vlekken op het blad

Deze vlekken wijzen op wortelschade. Het kan zijn dat de wortels te weinig water hebben gehad, of dat ze in de minder eisende maanden (winter) teveel water hebben gehad en zijn gaan bevriezen of rotten.

Zorg dat de palm op de juiste manier voorzien wordt van vocht, niet teveel, niet te weinig. Wij raden u aan om bij palmen die in de volle grond staan, onder de wortels een laag grof grind te leggen, zodat overtollig water weg kan lopen.

Wanneer de bladeren verdrogen

Wanneer het blad verdroogt zonder dat het komt door winterschade, zonneschade of een plaag, moet de oorzaak gezocht worden bij de wortels. Wij raden u dan ook aan de wortels goed te controleren. Het kan zijn dat de kluit te vochtig is, of dat de kleikluit slecht is, of een schimmelinfectie (fusarium) heeft.

De wortels horen er fris uit te zien van kleur, en moeten niet papperig aanvoelen of stinken. Is dat niet het geval, dan moeten de lelijke en stinkende stukken worden verwijderd.

Wanneer dit niet het geval is, zet de palm in droge potgrond en beperk de hoeveelheid water die de kluit krijgt.
Als de wortels zwart zijn, duidt dat op een schimmelinfectie. Dit gebeurt eigenlijk alleen in Noord-Afrika. Maar mocht dit toch het geval zijn dan zit er weinig anders op dan de palm te vernietigen, om verspreiding te voorkomen.

Beestjes

Vlinders, vliegen en kevers: plagen die voor kunnen komen

Er zijn allerlei soorten plagen die voor kunnen komen bij palmbomen. Verschillende soorten beestjes vormen verschillende dreigingen voor palmbomen. Van vlinders tot kevers, ze zijn er in allerlei vormen. Deze vormen en wat u eraan kunt doen worden hier beschreven.

Bladluis / Schildluis (Dopluis)

Op de foto kunt u zien hoe bladluis eruitziet. Bladluis en dopluis wordt vaak gezien bij palmbomen en is makkelijk te behandelen. Dit doet u door een mix van Spiritus, groene zeep en water te maken: 2 lepels groene zeep op 3 dopjes Spiritus, verdunnen met het water.

Ook zijn er veel middeltjes te koop bij bouwmarkten, maar tot op heden werkt grootmoeders middeltje het allerbeste.

Herhaaldelijk alles besproeien, ook de pot en de potgrond zodat er geen overlevenden overblijven.

Spintmijt

Deze kleine rode (soms ook witte) spinnetjes zijn erg klein en moeilijk te zien met het blote oog. Echter kunt u het wel zien aan de palmboom zelf. Meestal toont de palm zilverachtige spikkels op de bovenzijde van het blad.

Uiteindelijk gaat het blad lelijk worden en afsterven. Ook ontstaan er aan de onderkant van het blad kleine wolachtige bolletjes.

Dit komt in de meeste gevallen door een te droge standplaats en komt vaak voor bij kamerpalmen en een te lage luchtvochtigheid. Ook komt het voor bij olijfbomen.

Dit is te verwijderen door de plant te besproeien met het bovengenoemde Spiritus-mengsel, en door een teentje knoflook in de potgrond te doen. De besmette bladeren dienen te worden verwijderd.

De Palmmot

Deze mot, ook wel Paysandisia Archon genoemd, werd in Europa geïntroduceerd door de import van Zuid-Amerikaanse palmen. Hij komt van oorsprong voor in Argentinië.

In Europa werd hij vooralsnog enkel gesignaleerd in Zuid-Frankrijk. Gelukkig is het geen grote reiziger, maar palmen die in de buurt van de besmette palm zijn, vormen zeker een potentiële gastheer. De eitjes ter grote van een rijstkorrel worden in de bladvoeten gelegd door de mot, die zo’n 11cm groot kan worden. Meestal zijn de slachtoffers de Trachycarpus-soorten of de Chamaeropsen. Gelukkig zijn er nog geen bewijzen dat de palmmot in Nederland is gekomen.

Heeft uw palm last van de palmmot, dan zit er helaas niets anders op dan de boom te verbranden, om verspreiding van de Palmmot te voorkomen.

De Rode Palmkever

De rode palmkever is de ergste plaag die een palmeigenaar kan overkomen. Hij vreet met zijn larven van binnenuit de hele palmboom op. De rode palmkever legt zo'n 300 eieren per dag en kan een volwassen palmboom volledig vernietigen binnen 3 maanden. In het middeloosten heeft deze kever veel schade aangebracht. Hij komt oorspronkelijk uit India en is gelukkig nog niet in Nederland gesignaleerd.

De enige methode om de Palmkever te bestrijden is door de palm te vernietigen.

De Rups

In de meeste gevallen hebben palmen niet zo vaak te kampen met vraat van een rups, doordat het blad stug is, waar de rups eigenlijk niet doorheen kan happen. Dus eigenlijk komt het alleen soms voor bij jonge zaailingen. Dit kan makkelijk verholpen worden door de rupsen te verwijderen met de hand.

De Varenrouwmug

Dit kleine vliegje lijkt sterk op het fruitvliegje, maar is nog net iets kleiner. Hij legt zijn eitjes in vochtige grond. De vliegjes zijn niet echt schadelijk voor de plant. Ze planten zich wel zeer snel voort waardoor het in de woonkamer al snel wemelt van de vliegjes. De larven kunnen echter wel schadelijk zijn voor zwakkere planten.

Ter bestrijding kunt u de stofzuiger gebruiken, door hem boven de pot te houden en tegen de pot aan te kloppen zodat ze worden opgezogen. Maak hiervan gebruik om er zoveel mogelijk te vangen. Wanneer dit gedurende een week dagelijks wordt herhaald zal het probleem grotendeels verholpen zijn. Ook kan de potgrond begoten worden met een aftreksel van tabak. Dit is onschadelijk voor de plant, maar doodt de larven. Als chemische bestrijding is Admire van BayerGarden zeer effectief.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
Andere plagen

Paddestoelen, virussen en andere plagen

Er zijn nog andere soorten plagen die destructief zijn voor palmbomen. Onder deze groep vallen paddestoelen en andere virussen.

Verharde schubben als diamant

De Phaeochoropsis neowashingtoniae is een schimmel die kan optreden bij een lage weerstand van voornamelijk de Washingtonia robusta. Hij zorgt ervoor dat er donkere vlekjes onstaan die uitgroeien en hard worden wat lijkt op diamantschubben op de takken. Wanneer dit gebeurt raden wij aan de palm te vernietigen om verspreiding te voorkomen, en raden wij aan om de palm te vervangen met een sterke variant die weerstand kan bieden.

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte (Fusarium wilt) veroorzaakt door de schimmel Fusarium oxysporum f. sp. canariensis, komt vooral voor bij de Phoenix canariensis, de Canarische dadelpalm.

De bladeren in het onderste deel van de kruin gedragen zich net als de met diamantschubben geïnfecteerde bladeren, die bruin worden en aan de plant blijven hangen. De ziekte kan soms enkel één kant van de bladeren aantasten. Bladstelen kunnen verkleuren en bruine tot zwarte strepen kunnen zichtbaar worden. De ziekte zal de boom vroeg of laat doden.

De schimmel kan de palmboom binnendringen door wonden, dus pas op met gereedschap om de boom niet te verwonden.

Deze schimmelziekte kan ook de wortels aantasten tijdens periodes van hevige regenval of overmatig water geven. Genezing is onmogelijk.

Roze Verrotting Schimmel

Hoewel het elk deel van de palmboom kan aanvallen, wordt rozerot beschouwd als een secundaire ziekte. Rozerot veroorzaakt bladvlekken, rot en een belemmerde of vervormde groei. Zichtbare roze sporenmassa's zijn een veelbetekenend symptoom. Rozerot kan ook een bruin, siroopachtig slijm produceren.

Houd de palmen zo gezond mogelijk om deze ziekte te voorkomen. Zorg ervoor dat de bomen niet te diep worden geplant. Gebruik geen over- of onderwater, en gebruik een goede voedingsstof zoals mediterraanse voedingstabletten die geschikt zijn voor de boom. Vermijd verwondingen aan de palm met tuingereedschap of snoeiapparatuur. Schimmelwerende middelen kunnen helpen de boom na het snoeien te beschermen. Let wel goed op de instructies daarvan.

Palmpaddestoelen

De Ganoderma zonatum is een fungus/paddestoel die door verspreiding in uw palmboom kan komen. Hij nestelt zich in de stam en veroorzaakt verrotting van de binnenkant van de palmboom, bekend als kontrot, omdat het vaak gebeurt aan de onderkant van de stam. U herkent deze makkelijk aan dat het een paddestoelvorm krijgt aan de buitenrand van de stam.

De enige oplossing hiervoor is de palm te vernietigen, om verspreiding te voorkomen.

Voorkomen is beter dan..

Verzorging: Voorkomen is beter dan genezen

In dit hoofdstuk leggen wij uit hoe u het beste uw palmboom kunt verzorgen, ook in de winterperiode, zodat hij de grootste kans heeft om de groeien en te bloeien zonder deze nare plagen te krijgen. Niemand zit er op te wachten om een besmette palmboom te moeten vernietigen. Dus lees aandachtig dit hoofdstuk door zodat u goed weet wat uw palmboom nodig heeft om sterk te zijn en blijven.

Water geven - Niet teveel en niet te weinig

Een palmboom heeft het altijd nodig om de kluit vochtig te hebben. Maar, net als te weinig, kan ook teveel water schaden. Zorg dus dat de palm altijd de hoeveelheid water krijgt die bij z'n verbruik van dat moment past. Dat houdt in: stel de palm staat buiten en het is een warme dag, dan verbruikt de palm veel water. Hij mag in dat geval kletsnat gemaakt worden. Maar, is het winter, dan verbruikt de palm bijna niks. Controleer dan de vochtigheid van de grond en wanneer droog, geef maar een klein laagje water, niet te vaak. Staat de palm binnen in een verwarmde kamer, dan kan de palm wel wat meer water krijgen.

Goede voeding is belangrijk

Palmbomen hebben specifieke voedingsstoffen nodig om goed te wortelen, groeien en sterk te worden en blijven. Wij raden altijd aan om de kluit te voorzien van Mediterrane Voedingsgrond. Deze zorgt voor goede doorworteling en voorzien van basisvoedingsstoffen. Ook raden wij voedingstabletten (1x per jaar) aan. Dit zorgt voor extra levenskracht en daardoor blijft de palm ook mooi.

Het voorzien van deze voedingsstoffen helpt heel goed voor het weren van schimmels en andere vormen van infectie.

Bij verplaatsing naar een nieuwe plek, laat de palm langzaam wennen

Wanneer een palm een kamertemperatuur of kouder gewend is en hij wordt vervolgens verplaatst naar een plek vol in de zon, kan dat een te grote stap zijn. De zon kan de bladeren doen verdorren omdat de palm het niet gewend is, wat de palm ook algeheel zwakker kan maken. Zorg voor een geleidelijke overgang van enkele weken, door de tijdsduur op de nieuwe plek steeds wat te verlengen.

Palmen houden van zon

Voor snelle groei en levenskracht, geef een palmboom een zonnige plek waar hij niet te vaak veel kou hoeft te doorstaan. Dan groeit en bloeit hij optimaal. Zorg wel voor voldoende bevochtiging.

Winterbescherming

Wanneer de winterse kou eraan komt wordt de winterhardheid van een palmboom belangrijk. Let dus op dit gegeven bij de aankoop van uw palm voor de plek waar hij moet komen te staan, en wanneer de winter komt. Let wel, het gaat om 'gevoelstemperatuur'. Oftewel, stel het wordt -14 graden, maar er staat hevige wind, dan zou de gevoelstemperatuur nog veel lager kunnen zijn, bijv. -24. Geen palmboom kan zo'n temperatuur verdragen en dient dus direct geholpen te worden met bescherming en eventueel verwarming. Ook moet de maximale winterhardheid niet worden getest met lange periodes.

Ook is er verschil in kweekkwaliteit tussen palmen. Bijv. een Trachycarpus die alleen een warme kas gewend is, kan niet de temperaturen verdragen van de Trachycarpus die is opgekweekt en opgegroeid buiten de kas en winters heeft meegemaakt. Let dus op deze factoren, en zorg zo nodig voor bescherming: vliesdoek rond de bladeren en isolatiemateriaal/bubbeltjesplastic rond de pot.

Wat te doen bij schade na de winter

Het gebeurt dat de winter te streng is geweest voor een palmboom. Het kan ook zijn dat de palmboom dood is gegaan. U kunt dit testen door aan de nieuwe bladeren te trekken die uit de kern komen. Laten ze los, dan is de palm dood. Zijn ze sterk zonder los te komen, dan leeft hij nog.

Alles wat beschadigd/verdord is aan de palm kunt u eraf snoeien, door takken bij de stam af te knippen. Is de stam zwaar beschadigd, dan kunt u deze doorzagen tot aan het punt waar hij nog gezond is. De palm lijkt nu niet zo mooi meer, maar met de tijd zal hij herstellen en nieuwe bladeren laten groeien.

Wij raden zeker aan bij dit herstelproces bij te voeden met Palm Focus, om herstel te bevorderen.

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen