Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

De Musa basjoo - Japanse vezelbanaan
Alles over deze geweldige bananenplant

De Musa basjoo is de bananenplant bij uitstek die u tegenkomt in de Nederlandse tuin. In dit artikel leggen wij uit waarom dit is en wat de eigenschappen zijn van deze plant.

1 Geschiedenis
2 Verzorging
3 Ziekteverschijnselen
4 Soorten en maten
5 Aankoopadvies en tips
1. Geschiedenis
2. Verzorging
3. Ziekteverschijnselen
4. Soorten en maten
5. Aankoopadvies en tips
HOOFDSTUK 1

Geschiedenis

De Musa basjoo heeft op zich wel een leuke en interessante geschiedenis. In dit hoofdstuk delen wij daar een beetje van.

Algemeen

Het cultiveren van de Musa basjoo buiten zijn natuurlijke zones begon in Japan, en bleef bij Japan tot aan het einde van de 19e eeuw. Vandaar dat de bijnaam Japanse vezelbanaan is. Dat komt ook omdat hij gecultiveerd werd om gebruikt te worden voor z'n vezel (niet voor de banaan, die is niet eetbaar). Daarna verspreidde de banaansoort zich door verschillende warmere gedeeltes van Europa, ten noorden van Engeland. Ook verspreidde de Musa basjoo zich naar de Verenigde Staten en Zuid-Canada. Deze bananenplant werd veelvuldig toegepast als decoratieplant, voor tropische tuinen. Dit was vooral mogelijk omdat het wortelgestel winterhard is, en de basis van de stam blijft overleven. Vooral wanneer er mulch toegepast wordt. Het werd een populaire plant omdat het een tropische indruk geeft met grote bananenbladeren, en toch kan overleven na een winter.

Het gebruik van de vezels

De vezels van de Japanse vezelbanaan werden gebruikt om textiel mee te maken in Japan. Dat textiel had de naam 'banaan kleding'. De 'pseudostammen' van 3 meter werden in lengte gesneden, geslagen, gebleekt, en gedroogd om rauw materiaal te creeren. Daaruit kon textiel vervaardigd worden zoals geknoopte matten, vloerbedekking, tafelkleding, kimono's en ook papier.

Het werd ook gebruikt als medicijn

De stam, de bloem, de bladeren en rhizoom, werden bruikbaar geacht voor 'hitte-ontgifting', dorst te lessen en te helpen met beter urineren.

Grappig weetje

In de 17e eeuw, was er een Japanse poeet die zijn alias-naam Matsuo Basho had gemaakt. Hij vernoemde zich dus naar de Musa basjoo bananenplant.

HOOFDSTUK 2

Verzorging

De Musa basjoo heeft net als elke plant verzorging nodig. In dit hoofdstuk vertellen wij alles hierover.

Algemeen

De Musa basjoo is op zich een heel gemakkelijke plant. Hij bestaat wel voornamelijk uit vocht, dus hij is wel wat gevoelig en een goede vochthuishouding is belangrijk. Te droog kan hem snel doen aftakelen, en ook mag hij niet te nat staan. Verder is hij niet moeilijk, qua voeding heeft hij niet veel nodig. Het kan wel bijdragen aan voorspoedige groei om tabletten of Florentus voeding toe te passen, maar is niet noodzakelijk. Wel raden we mediterrane grond aan als basis voor de wortels. Daarin vindt hij de juiste voeding om te groeien.

Stekken

Het kan voorkomen dat er aan de voet van een volwassen Musa basjoo nieuwe jongelingen uitgroeien. Als deze een bepaalde grootte bereikt hebben, vanaf ongeveer 20cm-50cm hoog, kunnen ze afgestoken worden van de moederplant. Dit is heel makkelijk. U kunt dan de stek inpotten in een potje vanaf 20cm doorsnede. De meeste stekken zullen uitgroeien tot mooie grote planten die op hun beurt ook weer jongelingen krijgen.

Winterhardheid

De Musa basjoo is winterhard.. In zekere zin. De bladeren kunnen niet over vorst, en het grootste deel van de stam ook niet. Maar de basis van de stam kan een deel vorst verdragen, en de wortels onder de grond kunnen verder goed tegen vorst. Dus de kans is heel groot dat de Musa basjoo buiten in de winter helemaal lelijk wordt en afgeknipt dient te worden tot op het onderste deel van de stam. Maar hij overleeft de winters wel, en komt in het warmteseizoen na de winter weer heel mooi op, nog groter dan het jaar ervoor.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
HOOFDSTUK 3

Ziekteverschijnselen

Er zijn allerlei soorten plagen die een Musa basjoo kan overkomen. Wij hebben de voornaamste hier benoemd.

Gele bladeren

De bladeren van een musa basjoo kunnen om verschillende redenen geel kleuren en lelijk worden. De meest voorkomende reden is vocht tekort. De Musa basjoo krijgt te weinig water, of te onregelmatig. Maar let op, het kan ook komen door teveel water. Dan komt er schade aan het wortelgestel. Eventueel kan het ook komen doordat de plant in een voedingsarme bodem zit. Niet vaak voorkomend, maar kan de reden zijn, is dat de luchtvochtigheid te laag is. En als laatste reden kan het komen door een plaag.

Plagen

De meest voorkomende plaag is dat de Musa basjoo luis kan krijgen. Vaak heeft dit te maken met dat de plant wat zwakker is, en luizen maken daar gebruik van. Dit kan herkend worden aan een doorzichtige plakkerige dunne laag op plekken van de plant. Eventueel valt dit ook te herkennen aan dat mieren de plant beklimmen, want mieren eten de luis op. Als u constateert dat uw plant luis heeft, kunt u daarvoor bij de plantenspecialist een chemisch bestrijdingsmiddel kopen. Dan wordt de plant vrij van luis en kan de plant weer gaan herstellen. Wij raden dan ook aan om wat bij te voeden en extra goed te letten op de vochthuishouding.

Spint

Een andere veelvoorkomende plaag bij bananenplanten is Spint. Spint (spinmijt), zijn eigenlijk minuscule spinnetjes die gezamenlijk de plant beschadigen. Vaak komt dit voor bij te droge lucht, meestal in de zomer. Deze plaag kunt u herkennen aan de aanwezigheid van fijnmazige witte webjes op de plant. Ook kunt u eventueel zwarte kleine stipjes ontdekken. U kunt de webjes sowieso verwijderen van de plant door ze eraf te wrijven, met bijv. de hand, of met een doek. Wij raden aan om de spint te bestrijden met of een officieel middel uit de winkel, of door water te mengen met spiritus, 1/4 deel spiritus of 3/4 deel water, met daarbij een scheut groene afwaszeep. Dit is een effectief middel tegen een aantal ongedierte op planten, inclusief spint.

HOOFDSTUK 4

Soorten en maten

De Musa basjoo zelf is natuurlijk al een subsoort van de Musa's, dus daarin zijn niet nog weer verschillende soorten. Maar de Musa basjoo is wel in veel maten te verkrijgen.

De maten

Ze zijn verkrijgbaar van 'zaaiplugs' met een hoogte van 5cm, tot grote volwassen exemplaren van 2 - 4 meter hoog. Heel simpel geldt, hoe groter hoe duurder de plant. Maar mocht u een plant tegenkomen van formaat en toch een heel erg lage prijs, kijk dan goed naar de kwaliteit van de plant, de worteling, de grondsoort en eventuele voedingsverleden. U wilt natuurlijk een sterk kwaliteitsexemplaar!

HOOFDSTUK 5

Aankoopadvies en tips

Er zijn veel leveranciers van Musa basjoo's en andere bananenplanten in Nederland, en ze verschillen allemaal van elkaar. De een is klantvriendelijker dan de ander, de ander koopt ondervoede exemplaren uit china.. De een haalt top kwaliteit en bombardeert de markt met te lage prijzen.. De ander geeft er verzorgingsadvies bij naderhand en blijft de klant ondersteunen.. De een kan net die ene exotische bananenplant leveren, en de ander kan er heel veel tegelijk leveren..
Oftewel, er is veel verschil tussen alle handelaren. Dus de vraag is, wat biedt Teeninga Palmen?
Wij van Teeninga Palmen doen ons best om een geweldige balans te treffen tussen alle verkoopsaspecten. Wij proberen zoveel mogelijk soorten in ons aanbod te hebben, altijd hoge kwaliteit, wij kunnen ze aanbieden voor een zeer redelijke prijs. Ook doen wij ons best om zoveel mogelijk informatie te bieden over de verzorging en problemen te verhelpen, en zijn wij ingesteld op klantvriendelijkheid, en geven eerlijk duidelijk advies. En mochten wij eens een fout maken bij inpakken of anderzijds, dan laten wij ons corrigeren en doen wij ons best u te compenseren.
Oftewel (natuurlijk) vinden wij onszelf, Teeninga Palmen, de beste keus voor het aanschaffen van een bananenplant!
Ook hebben wij geen hoge lonen e.d., zelfs de eigenaar niet, want wij zijn missiegericht om arme landen te ondersteunen met voedsel uit te delen en verdere projectondersteuning. Dus als u ons steunt met de aanschaf van uw palmboom, ondersteunt u ons goede doel! U kunt meer hierover lezen in onze blog.

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen