Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum en dé Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen

De Palmboom
Alles over deze unieke boomsoort

De palmboom is erg bekend op televisie wanneer u kijkt naar reisverslagen van Hawaï en andere tropische landen. Of u bent zelf in het buitenland geweest en hebt deze majestueuze bomen mogen meemaken. De Palmboom is een bijzondere boom die interessant is geworden doordat er soorten zijn die wij hier in Nederland kunnen laten groeien, en daarmee dus een tropische look kunnen geven aan onze tuin of kamer. U komt de palmboom dan ook steeds vaker tegen in Nederland, bij mensen in de tuin.

In dit artikel leest u alles over de Palmboom, van de geschiedenis tot aan de verzorging en tips voor de aanschaf van één of meer van deze plant.

Index
1 De Palmboom
2 Geschiedenis
3 Palmboom soorten
4 In Nederland
5 U wilt een palmboom
6 Verzorging
7 Verkopers
8 Teeninga Palmen
Index
1. De Palmboom
2. Geschiedenis
3. Palmboom soorten
4. In Nederland
5. U wilt een palmboom
6. Verzorging
7. Verkopers
8. Teeninga Palmen
De Palmboom

De Palmboom - Algemene informatie

In dit hoofdstuk leggen wij verschillende dingen uit over palmbomen. Hoe u ze kunt herkennen, hoe de bladeren eruitzien, de palmen familie, en over de groeigebieden.

Waaraan u een palmboom kunt herkennen

Palmbomen hebben een unieke vorm ten opzichte van andere planten en bomen. Een volwassen palmboom kan herkend worden aan het hebben van één of meer slanke stammen, die niet altijd glad zijn, maar vaak opgebouwd zijn uit lagen van oude afgesnoeide takgroeiïngen. Bij sommige soorten hebben mensen de stam bewerkt door de buitenste laag eraf te halen waardoor ze allerlei gladde lagen laten zien die elkaar gedeeltelijk overdekken. Aan de top van de lange slanke stam(men) vindt u de bladerkruin. In tegenstelling tot een gewone boom is dit niet zomaar een willekeurige vertakking. Maar bij palmbomen vindt u dat de takken uit de kern van de stam komen en languit naar buiten groeien in een cirkel. Sommige een smalle cirkel, en andere soorten een hele brede lange sluiercirkel. Aan deze takken zitten bladeren, maar het verschilt per palmboomsoort hoe deze eraan vastzitten en hoe ze eruitzien.

Waaierbladeren

Een aantal palmboomsoorten hebben aan het einde van de takken een aantal bladeren in de vorm van een waaier. De bekende fortunei palmboom valt onder deze soort. In dit plaatje kunt u zien hoe zo'n waaierblad eruitziet.

Varenachtige bladeren

Andere palmboomsoorten hebben bijv. bladeren die lijken op dat van een varen. Over de hele lengte van de tak steken er blaadjes uit de zijkanten. Dit geeft weer een heel ander effect dan dat van een waaierblad.

Andere bladsoorten

Zo laten wij hier nog 1 bladsoort zien dat nog weer anders is, namelijk dat van de Reiziger's Palmboom (Traveller's Palm). Deze heeft een ovaal groot blad aan het einde van de tak, met wat inkepingen.

De Palmen Familie

De palmenfamilie, Palmae of Arecaceae (beiden zijn goed), is erg groot en bestaat uit wel bijna 4000 palmsoorten die nu bekend zijn. Er komen nog steeds nieuwe soorten bij. De meeste palmsoorten groeien in de tropen of de subtropen. Een aantal uit deze erg grote familie komen in Nederland voor, waar we het later over zullen hebben. Ook worden tropische soorten soms in Nederlandse kassen gehouden, of gebruikt voor bijv. Tropische Zwembaden, om ze extra mooi te maken.

Waar de palmboom voorkomt

Eigenlijk komen palmbomen overal voor in de wereld, behalve in de ijsgebieden, waar het écht te koud is voor deze temperatuurgevoelige plantsoort. Maar voornamelijk komen ze voor in de Tropen, omdat de meeste palmboomsoorten temperaturen nodig hebben van boven de 5 graden Celsius of zelfs 20 graden Celsius.

Meer dan tweederde van palmbomen leeft in tropische wouden. Sommige soorten groeien lang genoeg om het bladerdak van het woud te vormen, en andere kortere soorten, de onderlaag. 

Sommige palmen verblijven graag in plekken waar overvloedig water is, terwijl andere soorten graag verblijven op bergen van 1000 meter hoog. Palmbomen kunnen ook in graslanden, vaak waar er water is, en ook in woestijnoases. Sommige palmbomen zijn aangepast aan extreem basische kleibodems, terwijl andere soorten aangepast zijn aan erg zure bodems.

Er is dus veel verschil tussen de soorten palmbomen, waar ze groeien, wat voor eisen ze hebben en hoe ze eruitzien.

Geschiedenis

De geschiedenis van de palmboom

De Pamboom bestaat al heel erg lang, maar wordt er niet super veel over geschreven, over de geschiedenis ervan. Wij hebben het belangrijkste van de geschiedenis van de palmboom bijelkaar gezocht, en samengebundeld in dit hoofdstuk, zodat wij u een goed inzicht kunnen bieden.

De oudst bekende palmbomen

De palmboom is zo ongeveer 80 miljoen jaar geleden ontstaan. Dat is zo bepaald door fossiele opgravingen, waar de archeologen palm fossielen hebben ontdekt. Deze palmbomen zijn gedateerd te hebben geleefd tijdens de Kretenzische periode. De palmsoorten die nu bij ons bekend zijn zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan.

Ook zeggen deze opgravingen iets over het klimaat van die tijd, omdat palmbomen niet kunnen leven onder extreme kou, en een aantal soorten ook niet onder extreme warmte.

Wanneer we ze begonnen te cultiveren

De oudst bekende gecultiveerde palmboom is de Dadelpalm. 4000 jaar voor Christus is deze palm tegengekomen te zijn gebruikt bij de bouw van een tempel voor een maangod, in het oude Ur, in Mesopotamië. Palmbomen worden dus al minstens 6000 jaar gecultiveerd!

In die tijd zijn palmbomen om verschillende redenen gecultiveerd, om extra bijzondere soorten te krijgen: het uiterlijk, statige grote gezonde sterke palmbomen maken een plek heel mooi, bijv. een strand, of een zwembad, of een paleis(tuin). Of vanwege de vruchten, de heerlijke dadels van de dadelpalm, of de lekkere voedzame kokosnoten van de kokospalm, en meer soorten met vruchten. En ook om beiden.

De bekendste palmboom

De allerbekendste palmboom, u raadt het al, is de Kokospalm. Deze statige mooie palmboom produceert echte grote harde kokosnoten, die gevuld zijn met kokos aan de binnenrand, en ook met het gezonde lekkere kokossap.

Hij was goed verspreid voor het tijdperk van de 'Europese verkenning', waardoor de oorsprong ervan moeilijk te traceren was. Terwijl de planten die het meest verwant zijn aan de kokosnoot werden gevonden in Noordwest Zuid-Amerika, was de kokosnoot voor Columbus slechts bekend op een klein deel van de Pacifische kust en helemaal niet op de Atlantische kust van Zuid- of Midden-Amerika. Het bewijs is gevariëerd en controversiëel, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de oorspronkelijke kokospalm zich ontwikkeld in het gebied van Zuidoost-Azië tot de eilanden in de Stille Oceaan, waar de kokosnootcultuur vergevorderd is. De kokosnoot had ook zonder de hulp van de mensheid verspreid kunnen worden, hoewel de rol van de mens bij de selectie en het transport van kokosnoten duidelijk is. Hoewel de kokosnoot vandaag de dag in de tropen wordt geproduceerd, zijn de belangrijkste productiegebieden nog steeds de eilanden van de zuidelijke Stille Oceaan, de Filippijnse eilanden, Maleisië, Indonesië en Sri Lanka. Deze concentratie van de productie in één regio doet niets af aan het feit dat de kokosnoot in alle delen van de tropen bekend en belangrijk is.

De kokosnoot is grotendeels aangepast aan de tropen, en wordt geassocieerd met de kust en dus met land in de buurt van de zeespiegel. Maar de kokosnoot komt in sommige landen ook voor op grote plantages in het binnenland, en wordt ook vaak gezien in de uitlopers van de bergen. Hij kan echter niet veel vorst verdragen, noch extremen van overstromingen of droogte. Kokosnoten komen meestal voor in zand, maar kunnen ook op een grote verscheidenheid aan bodems worden gekweekt.

De kokosnoot palm kent veel gebruiken!

De kruin van deze palm wordt gebruikt om schaduw te bieden naar andere planten en bomen. De stam wordt gebruikt voor houtwinning, voor zowel bouwplanken als kerfhout, en ook om er zetmeel uit te halen. De wortels worden gebruikt om medicijnstoffen eruit te extraheren, en ook om ze te roosteren en er een alternatief voor koffie van te maken. Ook worden tandenstokers van de wortels gemaakt. De bladertakken worden gebruikt als hout, en ook om palen van te maken. De bladeren worden daken van gemaakt, en ook weefsels (bijv. manden, en tassen). De bloemen en het stuifmeel wordt gebruik als toevoeging voor voedsel. Dan de kokosnoten zelf! De schaal wordt gebruikt om stevige materialen van te maken, en zelfs kokospotgrond! Het vruchtvlees en kokossap kent vele toepassingen in de keuken.

Dit artikel is opgezet door Teeninga Palmen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen in onze webwinkel van winterharde palmbomen en andere winterharde mediterrane planten.
Palmboom soorten

Verschillende soorten palmbomen

In dit hoofdstuk geven wij een hoofdselectie van de bekendste palmboomsoorten die gecultiveerd worden, en daarvan een selectie met korte uitleg.

Uit de wel 4000 bekende soorten palmbomen is er een kleinere selectie die gecultiveerd worden door de mens. Deze zijn extra interessant vanwege hun sterkte, hun verdraagzaamheid van temperatuur, hun uiterlijk, hun vrucht, en de nuttige eigenschappen die ze hebben.

Archontophoenix alexandrae - De Alexander Palm

Deze geweldige palm is eigenlijk de koning onder de palmbomen. De grotere volwassene versies geven in de ochtend een lucht af die die doet denken aan de tropen.

Hij komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Australië en kan gevonden worden in menig nat tropisch gebied.

Met zijn prachtige vedervormige bladeren en zijn imposante stam die aan de bovenkant groen is en onderaan kringen krijgt, is hij een pronkwerk en geeft elke plek waar hij komt te staan het gevoel van de tropen van Australië.

Het is een zeer zeldzame palm die nauwelijks wordt aangeboden in Nederland, en kan tot wel -1 graden vorst verdragen. Hij zou daarom ook in de zomermaanden buiten geplaatst kunnen worden.

Hij kan gebruikt worden in kantoren, woonkamers, kassen en kan in de zomermaanden buiten geplaatst worden. Deze geweldige tropische palm stelt niet veel eisen en kan zowel in huis als op een kantoor gebruikt worden.

Areca triandra - De Areca Palm

De Areca palm wordt ook wel Dypsis Lutescens of Goudpalm genoemd, en komt oorspronkelijk uit Madagascar. Hij komt tegenwoordig in veel tropische en subtropische gebieden over heel de wereld voor en is een zeer populaire kamerplant geworden.

De Areca is een sterke palm die ook nog de lucht zuivert. Hij is er gemakkelijk te verzorgen. Hij is geschikt om bijvoorbeeld gebruikt te worden als kamerplant in woningen en kantoren.

Er is eigenlijk maar één soort Areca. De plant is verkrijgbaar in verschillende potmaten en hoogtes. Het is een snelle groeier, één van de sneller groeiende soorten.

Zijn stam bestaat uit een aantal rietachtige stengels met lichtgroene geveerde bladeren. Kenmerkend voor de plant is de lange houdbaarheid en de smalle puntige bladeren.

U kunt de Areca het beste op een lichte standplaats zetten. Hij houdt niet van direct zonlicht en hij houdt ook niet van tocht, en kan het beste op een tochtvrije plek staan.

Bismarckia nobilis - De Bismarck Palm

De Bismarckia nobilis, ook wel Blauwe Palmboom of Waaierpalm genoemd, is een echte eyecatcher met zijn lichtblauwe tot zilverkleurige bladeren. Hij komt van oorsprong uit het binnenland van Madagaskar en kan maximaal 10 meter hoog worden.

Wat ook heel leuk is aan deze palm is, is dat hij in mei tot september ook in uw tuin als potplant gehouden kan worden.

Deze palm kan geplaatst worden in een kantoor, woonkamer, kas, maar ook tussen mei en september in uw tuin.

Brahea armata - Mexicaanse Blauwe Waaierpalm

De Brahea armata komt oorspronkelijk uit verschillende gebieden: Mexico, Californië en Sonora.

Dit is een palm met schitterend zilverblauwe bladeren die diep ingesneden zijn. Eenmaal in bloei hangen ontelbare creme-kleurige bloemen aan meterslange takken omlaag. Dit is een spectaculair gezicht.

Deze palm groeit redelijk langzaam, maar bloeit al op jonge leeftijd. Een grote Brahea kan in de winter in de volle grond tot wel 5 graden vorst verdragen. Wanneer het droger is, kan hij meer kou verdragen.

Phoenix canariensis - Canarische Dadelpalm

De Phoenix canariensis komt van de Canarische eilanden en is razend populair omdat kleinere exemplaren er al voor lage prijzen te krijgen zijn, en er bijzonder uitziet, terwijl hij tot 6 graden vorst kan verdragen.

Uiteindelijk krijgt deze palm een dikke stam, en hij kan zeer hoog worden. Een volwassen Phoenix canariensis ziet er zeer imposant uit, en wordt veel toegepast bij toeristenplekken om een omgeving indrukwekkend te maken. De dadels die van de grotere exemplaren komen zijn eetbaar en lekker zoet.

Livistona chinensis - Chinese Waaierpalm

Deze palmboom komt uit Zuid-China, Japan, Taiwan en andere plekken in die buurt, en kan temperaturen verdragen tot max -3 graden. Het is een geweldig mooie palmboom en is geschikt voor in kamers of kantoren. In de zomer zou hij ook buiten kunnen staan. Hij heeft wel wat weg van de Trachycarpus fortunei.

Veitchia merrillii - De Kerstpalm

Deze palmboom komt uit de Filippijnen. De Veitchia merrillii is een hele unieke palmboom met een bijzondere stam en felgroene vederbladeren. Hij krijgt mooi felrode vruchten en is echt een lust voor het oog!

Hij kan prima als kamerpalm gehouden worden in een woonkamer of een kantoor, en mag in de zomermaanden ook buiten geplaatst worden.

Trachycarpus fortunei - Waaierpalm

Deze zeer bekende palmboom komt uit de Himalayas van Noord-Indië tot Noord-Thailand en China, en kan overal gevonden worden in matige en sub-tropische klimaten over de hele wereld.

Deze palmboom is zo super bekend omdat hij ook goed gedijt in Nederland vanwege zijn sterkte, en is dan ook veel in onze tuinen te vinden.

De fortunei ziet er mooi uit, geeft een echt tropische look aan elke omgeving, en krijgt gele zaadtrossen.

Dit is onze meest verkochte palmboom, en dat is niet zonder reden!

Cocos nucifera - Kokosnoot Palm

Eerder in dit artikel hebben wij al uitgebreide uitleg gegeven over deze bijzondere palmboom. Hij vereist een tropische kas om te kunnen overleven en groeien. Dit is echt een mooie palmboom met heel veel nuttige functies.

Phoenix dactylifera - Dadelpalm

Van oorsprong uit Zuid-Afrika, is dit de oudst bekende gecultiveerde palm: de Dadelpalm. Hij krijgt echte heerlijke eetbare dadels en is met zijn dikke stam ook bijzonder om te zien.

Chamaerops humilis - Europese dwergpalm

Deze komt van oorsprong uit de bergen van Marokko tot Spanje tot Frankrijk tot het oosten van Turkije.

De humilis is een erg sierlijke palm, die in Nederland niet erg groot wordt. Hij kleedt elke tuin waarin hij geplaatst wordt heel mooi sierlijk aan. Het is een redelijk snel-groeiende palm, ookal kent hij een beperking in hoe groot hij kan worden in ons klimaat. Deze palm is zeker een aanrader voor de Nederlandse tuin, al helemaal in pot als u de pot met de meest koude winterdagen binnen kunt zetten in een schuur. Hij kan temperaturen verdragen tot -13 graden.

Chamaerops humilis Vulcano - Europese dwergpalm Vulcano

Deze palm behoort tot dezelfde familie als de Chamaerops humilis, echter heeft deze compactere stuggere bladeren, en is daardoor beter bestand tegen wind. Ook blijft deze nog kleiner dan zijn grotere broer. Dit is een minder snelle groeier.

Sabal minor - Dwergpalmetto

Deze palm komt oorspronkelijk uit Californië en Texas, en is langzaam groeiend. Hij wordt niet groter wordt dan een struik. Het is en blijft een kleine palmboom. Sommige exemplaren kunnen toch tot 2 meter groot worden.

De Sabal is populair vanwege dat hij temperaturen kan verdragen tot -8 graden.

Deze palmboom wil graag een warme en zonnige plek, ondanks zijn verdraagzaamheid van lagere temperaturen. Hij mag 's winters absoluut niet te nat staan.

Washingtonia robusta - Woestijnpalm

De Washingtonia robusta, uit Sonora en Baja Mexico, is een bijzondere palmboom. Hij kan niet zo heel goed tegen vrieskou, en zou 's winters binnen moeten staan. Maar wat hem bijzonder maakt is zijn sierlijke uiterlijk. Het is een Mexicaanse waaierpalm met draadjes die om de bladdelen heencirkelen. Het is een redelijk snelle groeier die voorzichtig behandeld moet worden.

Cycas revoluta - Sagopalm / Vredespalm

Eigenlijk is dit officieel niet een palmboom, maar een oeroude zaaddragende Cycas plant. Desalniettemin wordt hij wel als palm verkocht.

Hij komt uit het uiterste zuiden van het Japanse eiland Kyushu, en de Ryukyu eilanden, waaronder Okinawa en Iriomote zich bevinden.

Deze plant kan niet zo goed tegen de kou, dus 's winters moet hij binnengehaald worden. Het is een hele mooie varenachtige plant die ook een stam produceert.

In Nederland

Palmbomen in Nederland

Nu we het over palmbomen in het algemeen hebben gehad, gaan we nu over op welke palmbomen er nu allemaal geschikt zijn voor Nederland, en hoe ze hier gebruikt worden. Ook gaan we het over de meest populaire palm hebben die het meest verkocht wordt hier in Nederland: de Trachycarpus fortunei.

Winterhard voor in de tuin

De meeste palmboomsoorten vereisen tropische of subtropische klimaten, en zijn dus niet geschikt om in Nederland te hebben. Ze zouden hier binnen korte tijd dood gaan. Gelukkig zijn er ook soorten die gecultiveerd zijn om ons klimaat aan te kunnen. En als ze dan goed zijn opgegroeid in weer en wind, kunnen ze dan ook echt ons klimaat verdragen. Dat is geweldig nieuws, want dat betekent dat we de tropen in onze eigen tuin kunnen halen!

Veel mensen hebben zich voorgenomen hier in Nederland hun zwembad of Mediterrane tuin een echt mooie ontspannende tropische look te geven, en mogen daarvan genieten.

Winterharde palmboomsoorten

Hier volgt een lijstje van palmboomsoorten en hun winterhardheid, zodat u weet waar u zich op moet richten wanneer u geïnteresseerd bent in het inrichten van een tuin met één of meer palmbomen. Dit zijn stuk voor stuk geweldig mooie in Nederland verkrijgbare palmbomen, te krijgen in allerlei maten.

Trachycarpus fortunei: -17C

Butia capitata: -17C

Jubaea chilensis: -15C

Trachycarpus wagnerianus: -15C

Chamaerops humilis (Vulcano)": -13C

Sabal minor: -13C

Cordyline - Australische Koolpalm: -10C

Brahea armata: -7C

Phoenix canariensis: -6C

Phoenix dactylifera: -4C

 

Voor in een kamer of kantoorruimte

Vrijwel alle winterharde palmboomsoorten zijn ook geschikt om in een kamer te houden, mits ze genoeg zonlicht krijgen, en ook goed verzorgd worden uiteraard. Maar, vanwege de hogere temperatuur, vooral in de nacht, komen er wel een aantal meer soorten palmbomen beschikbaar om te houden. Let wel op dat ze niet door het dak heengroeien ;)

Kamerpalmsoorten

De volgende soorten zijn zeer geschikt om in een kamer of kantoorruimte te houden bij voldoende licht:

Rhapis excelsa - Bamboe Stokpalm

Washingtonia robusta - Woestijnpalm (aanrader)

Phoenix roebelenii - Dwergdadelpalm

Dypsis lutescens - Areca palm

Howea forsteriana - Kentia palm

Chamaedorea elegans - Mexicaanse Bergpalm

Veitchia merrillii

Brighamia insignis - Hawaiiaanse Palmboom

Superpopulair is De Trachycarpus fortunei

De Trachycarpus fortunei is simpelweg de allermeest verkochte palmboom. Dat heeft natuurlijk goede redenen.

Deze palmboom staat het bekendst om zijn sterkte om weer en wind te kunnen verdragen. Wanneer opgegroeid buiten een kas, is deze palm bestendig tegen 17 graden vorst! Dus hij kan de Nederlandse winters makkelijk hebben, tenzij we een vlaag van echt Siberische kou krijgen, maar dat gebeurt zelden.

Ook heeft deze palm een typische palmboom look, zoals de kokosnootpalm. Deze palm geeft echt een tropische look aan elke omgeving waar hij wordt geplaatst.

De bladeren van deze palm zijn stug en stevig, waardoor hij goed tegen wind kan of tegen een stootje.

Kortom, dit is een geweldige palmboom die bij iedereen in de tuin kan staan. Echter dient hij wel goed verzorgd te worden. Dat betekent regelmatig water en soms een beetje bijvoeden, en bij extreme winter de palm beschermen. Maar daar leggen wij verderop meer over uit.

U wilt een palmboom

Wanneer u één of meer palmbomen wilt

U bent geìnteresseerd in het kopen van een palmboom voor uw tuin of kamer. Dit hoofdstuk legt uit hoe u een goede keuze maakt voor uw specifieke situatie, waar u om moet denken, en tips over hoe u een omgeving mooi Mediterraans kunt maken.

Investeren in een palmboom

U wilt graag één of meer palmbomen voor in uw tuin of kamer. Afhankelijk van de grootte zult u daarvoor een investering moeten doen. Een palmboom kunt u al krijgen vanaf 7,50 euro (kleine Canarische dadelpalm), en voor grotere budgetten kunt u palmen krijgen van honderden of zelfs duizenden euro´s. Hoe duurder de palmboom, hoe ouder, groter en sterker hij is. Een palmboom met levenservaring heeft een grotere overlevingskans dan een jong boompje.

Wilt u dus zekerheid van overleving, vindt u een grote palmboom mooi staan op de plek waar hij moet komen en heeft u budget beschikbaar, dan raden wij aan een volwassen exemplaar te kopen.

Maar, als u wilt experimenteren met de looks van palmbomen en uw tuin/kamer ruimte, of heeft u niet zoveel geld beschikbaar, dan raden wij aan om klein te beginnen. U kunt altijd later nog voor groter gaan. Het is wel zo dat verschillende soorten palmbomen verschillende prijsklasses hebben. Bijv. een Trachycarpus is in verhouding wat duurder dan een Canarische dadelpalm, omdat hij langzamer groeit.

Een palmboom komt niet zonder eisen

Wanneer u een palmboom aanschaft gaat u eigenlijk een beetje een verzorgingscontract aan. Als u niet wilt dat de palmboom dood gaat of ziek wordt, dan zult u op bepaalde dingen moeten letten en ernaar handelen.

Een palmboom heeft bijv. vanaf 10 graden Celsius regelmatig water nodig. Bij de warme dagen, wanneer in de volle zon, heeft een palm zelfs elke dag of 2x per dag water nodig. Ook kan een palm ziek worden, met bijv. spint of wolluis. Dan moet hij behandeld worden, om de ziekte in de kiem te smoren. De palm dient voorzien te worden van een goede standplaats waar voldoende zon komt. Ook moet hij af en toe wat bijgevoed worden met (wij raden mediterraanse voedingstabletten aan) oplosbare voedingsstoffen, zodat hij goed blijft groeien en sterk blijft. De bodem voor het wortelgestel moet ook goed zijn. Daarvoor raden wij Florentus Mediterrane Voedingsgrond aan.

Voor gedetailleerde informatie over verzorging, raden wij aan ons artikel te lezen over ziekteverschijnselen, ons encyclopedie artikel over palmboom verzorging, of verderop in dit artikel over de verzorging.

Kleed uw tuin Mediterraans aan

U wilt graag een palmboom of palmbomen plaatsen in uw tuin, om een echte tropische look te krijgen. Dan zijn er nog enkele andere gewassen die wij ook aanraden om erbij te plaatsen, om het Mediterraanse plaatje echt compleet te maken. Er zijn namelijk meer planten met een typisch tropische look die geschikt zijn voor ons winterklimaat.

Bananenplanten

Bananenplanten zijn er in veel soorten, en krijgen vaak hele grote ovale hangbladeren die een echte jungle-look geven. Sommige komen zelfs ook echte banaantjes aan, afhankelijk van verzorging en omgeving.

De echte winterharde bananenplant is de Musa Basjoo (Japanse Vezelbanaan). U kunt alles over deze plant vinden in onze encyclopedie. Deze kan de winter verdragen tot 20 graden vorst! Verder raden wij de Musella lasiocarpa aan (Lotusbanaan). Deze krijgt een hele mooie bloem, en kan de winter verdragen tot -8C. Als laatste raden wij voor de kamer de Maurelli aan, de Rode Bananenplant. Deze krijgt geen bananen, maar heeft wel een hele mooie rode bananenplant-look.

Yucca's

Yucca's, afhankelijk van hun leeftijd, breiden uw tuin uit met een echte woestijnlook. De Yucca rostrata is de meest populaire Yucca, omdat hij niet veel verzorging eist, en winterhard is. Hij heeft een bijzonder uiterlijk. De meest populaire soorten zijn: Yucca rostrata, Yucca filamentosa, en Yucca carnerosiana.

Olijfbomen

De olijfboom, Olea europaea, is heel populair voor de Mediterrane tuin. Ze zijn te krijgen in veel vormen en maten, van dunne lange stammetjes tot hele oude dikke kronkelige stammen waardoor ze lijken uit sprookjes weg te komen.

Agaves

Agaves, net als de Yucca geven een woestijnlook aan de tuin. Ze zijn te krijgen in allerlei soorten, maar de allermeest bekende soort is de Aloe vera, die gebruikt wordt in veel geneesmiddelen en drankjes.

Andere bijzondere planten

Er zijn nog veel meer soorten planten die helpen de tuin een Mediterrane sfeer te geven, zoals de Passiebloem, die graag klimt en superbijzondere bloemen krijgt, en uitendelijk ook passievruchten die heel lekker zijn. Oleanders geven ook een bijzondere uitstraling. Of wat dacht u van de winterharde Sempervivum (foto), een vetplantje die niet stuk te krijgen is en steeds uitloopt.

Verzorging

Meest belangrijke informatie over palmboom verzorging

In dit hoofdstuk geven wij de allermeest belangrijke informatie over hoe u uw palmboom dient te verzorgen, zodat hij de grootste overlevingskans krijgt en de grootste kans om sterk te worden, groot te worden, en mooi te blijven, zodat u er vele jaren van kunt genieten. Voor de extra gedetailleerde informatie raden wij u aan om in onze encyclopedie te kijken. Daarin staat alles beschreven wat er maar beschreven kan worden over de verzorging van palmbomen, en specifieke palmbomen, en andere Mediterrane planten.

Standplaats

Voor veel planten en palmen is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant.

Licht
De meeste palmbomen houden van veel licht, en dus ook om zoveel mogelijk in de volle zon te staan, buiten in de open ruimte. Staat hij binnen? Dan wenst hij zeker een plekje bij een raam waar de zon goed doorheen schijnt. De Trachycarpus-soort eist minimaal 3 uur direct zonlicht per dag

Warmte
Staat uw palmboom buiten en gaat het zwaar vriezen? Wanneer de temperatuur daalt onder -15 graden, moet hij beschermd worden. Dit kan gedaan worden m.b.v. een lichtslang, of een vorstbeschermingshoes. De kluit mag bij vriestemperaturen niet nat zijn, dus zorg voor een plantenbak die water kan weglekken. Ook kan het helpen om de kluit in te wikkelen in bubbeltjesplastic, zodat het geïsoleerd is van omringende koude vochtige grond.

Wind
Zorg ervoor dat de palm zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind brengt schade aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem, maar het is zéker aangeraden om de palm in een omgeving te plaatsen omringd met een dicht hoog hek o.i.d.

Temperatuurvereisten van de fortunei
Overdag minimaal -10 ?
's Nachts minimaal -15 ?

Voedingsbodem

De voedingsbodem is belangrijk voor een palmboom om verschillende redenen. De wortels hebben een goede bodemstructuur nodig om te kunnen wortelen, en ook om vocht op een goede manier vast te houden. Ook moet de grond zijn voorzien van de juiste voedingsstoffen, voor de wortelgroeim, en voor de eerste groei van de plant. Er zijn veel verschillende soorten gronden te krijgen, maar wij raden aan om een beetje te investeren in grond die gericht is op de palmboom: Mediterrane Voedingsgrond, van Florentus. Deze is optimaal voor palmbomen.

Bewatering

Bewateren van de palmboom is heel erg belangrijk. Als hij niet op tijd genoeg water krijgt gaat hij zijn bladeren opdrinken, wat ervoor zorgt dat hij gaat afsterven. De bladeren worden geel en dor, en verliezen hun functie.

's Zomers kan een palmboom het beste elke dag water krijgen. Het kan in principe niet nat genoeg zijn, mits het overtollige wel weg kan lopen door de bodem. De palm zal voldoende drinken.

In de lente en herfst, hoeft de palmboom bij genoeg regen geen water te krijgen, en bij ontbreken aan regen 1x per 2 a 3 dagen. De kluit mag goed nat gemaakt worden, opdat hij vochtig blijft. Wordt de kluit toch te droog, geef dan iets vaker water, of overweeg om hydrokorrels in de grond te doen, of om een langzaam waterafgifte systeem te gebruiken.

In de winter hoeft een palmboom wanneer hij in de kou staat bijna geen water te krijgen. Geef 1x per 4 dagen water, en niet teveel, anders kan de kluit bevriezen en afsterven.

Bijvoeden

Wij raden bij elke Mediterrane plantensoort aan om deze bij te voeden. Palmen met mediterraanse voedingstabletten, Olijfbomen met Olive Focus en andere soorten met Florentus.

Ze hebben hier veel baat bij. Uw palmboom zal meer kracht hebben om te groeien, weerstand te bieden tegen ziekte, en mooi te blijven. Koopt u een palm? Koop dan ook een kokertje tabletten erbij! 1x in de week een dopje op 5 liter water, om mee te bewateren. In de winter, wanneer de palm buiten staat, hoeft dit niet, omdat de palm dan bijna niet groeit, maar in een soort van winterslaap verkeert.

Snoeien

Snoeien van palmbomen is heel simpel. De onderste bladeren worden vanzelf dor, dat is de natuurlijke manier waarop hij groeit. Wanneer dit gebeurt, kunt u de bladeren eraf knippen met een snoeischaar. Dit is de manier waarop een palmboom zijn stam vormt. Dit ziet u vaak bij volwassenere palmbomen met een stam, dat die vol zit met oude afsnoeipunten.

Worden de puntjes van de bladeren van uw palmboom geel? Geen probleem, die kunt u gewoon schuin afknippen met een schaar. Dan lijken de bladeren weer mooi groen.

Verkopers

Kies een betrouwbare verkoper

U heeft besloten om ervoor te gaan, een of meer palmbomen te kopen. Dan moet u de keuze maken waar u deze gaat kopen. Misschien zal dit zijn bij een bouwmarkt, of een grote naam voor Mediterrane planten.. Bouwmarkten en Supermarkten, dat zeggen we maar meteen, raden wij af. Omdat deze zeer goedkoop de planten inkopen die massaal zijn snelgekweekt in kassen. Deze planten hebben geen weer of wind meegemaakt en zullen bij de kleinste weersomstandigheden al het loodje leggen. Ook kennen ze weinig weerstand tegen ziekte.

In dit hoofdstuk leggen wij u uit waar u op moet letten bij het uitzoeken van de verkoper van Mediterrane planten / Palmbomen.

Oorsprong van de palmbomen

De palmbomen die verkocht worden in Nederland worden geìmporteerd uit het buitenland. De meest voorkomende landen zijn Spanje en Frankrijk. Uit welk land een palmboom komt, en hoe hij daar is opgekweekt bepaalt veel hoe sterk hij is. Er zijn een aantal verkopers die bomen uit bijv. China of Korea inkopen die bijna niets hebben meegemaakt, alleen maar plezierige temperaturen, en die in Nederland niet veel kunnen verdragen.

Wij raden dus aan om na te gaan waar de verkoper de bomen weghaalt, en op welke manier ze gekweekt zijn. Vermijd kasplanten en vermijd planten die alleen een warm klimaat hebben gekend. Ga voor de bomen die al minstens een paar jaar winter hebben meegemaakt.

Hoe de palm is opgegroeid

De behandeling van een palmboom tijdens zijn groei is ook van invloed op zijn levenskracht. Heeft hij bijna nooit bijvoeding gehad, een slechte bodemstructuur, en optimale weerstomstandigheden, dan raden wij af deze palm te kopen. Hij is supersnel opgekweekt voor de handel, maar gaat makkelijk dood. Wij raden aan om een palm te kopen die goed gevoed is tijdens de groei, altijd goed is voorzien geweest van voldoende water, voorzien is van een goede bodem en die wispelturige klimaten heeft meegemaakt.

Heeft de verkoper zelf veel kennis van palmbomen?

Als een verkoper weinig kennis heeft van zijn product zal hij ook weinig ondersteuning kunnen bieden wanneer het misgaat. Ook betekent dit vaak een gebrek aan kennis over de achtergrond van zijn/haar product, en dat kan betekenen dat het verhaal niet compleet verteld wordt, waar het product vandaan komt en hoe het behandeld is tijdens de groei.

Wij raden aan een palmboom te kopen bij een echte kenner, die interesse heeft in het product. Die persoon zorgt ervoor een hoogwaardig product in te kopen, wat meestal iets meer kost, maar dan heeft het een grotere kans om mooi te blijven, te overleven en groot te worden. Ook kan de persoon dan hulp of informatie bieden wanneer dit nodig is.

Teeninga Palmen

Teeninga Palmen

Dan komen wij tot de conclusie van dit artikel, en dat betreft onszelf!

Teeninga Palmen is gepassioneerd voor palmbomen en Mediterrane planten.

Dit betekent dat wij altijd zorgen het meest hoogwaardige product in huis te hebben. Ook reizen wij zelf af naar de kwekerijen om zelf de palmboom exemplaren uit te zoeken. Zo krijgen wij meer waar voor ons geld en kunnen wij goede prijzen bieden voor de beste palmbomen.

Vanuit onze passie hebben wij veel kennis opgedaan over palmbomen en Mediterrane planten, en kunnen wij u professioneel te woord staan met informatie en hulp.

Onze producten zijn altijd scherp geprijsd!

Wij hopen dat u veel heeft gehad aan dit artikel, want wij hebben zeker ons best gedaan u zoveel mogelijk gratis informatie te bieden. Wilt u meer informatie over palmbomen of Mediterrane planten, dan verwijzen wij u door naar onze uitgebreide encyclopedie!

Teeninga Palmen "Hét Online Tropisch Tuincentrum én Grootleverancier van Palmbomen en andere Mediterrane Planten."
Gehele Aanbod
Olijfbomen
Winterharde Palmbomen