Sluit zoeken
Koningsdag zijn wij Open! Vanaf 12 uur bent u van harte welkom om te shoppen in onze tropische showroom!

Planten en Bloemen Encyclopedie

Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes

Kalmoes 'Argenteostriatus', met zijn elegante zilverwit gestreepte bladeren, is een prachtige toevoeging aan elke tuin of waterrijke omgeving. Deze siergrasplant, afkomstig uit Azië, vormt dichte pollen die een opvallend visueel effect creëren. Met een maximale hoogte van 40-50 cm, gedijt de Kalmoes goed in vochtige gronden en kan zelfs in de moeraszone van een vijver worden geplaatst. Zijn bontgroene en zilverwitte bladeren passen harmonieus bij verschillende planten in de tuin en creëren prachtige composities.

De groei van de Kalmoes 'Argenteostriatus' is snel en gemakkelijk, en hij gedijt het beste in halfschaduw of lichte schaduw met goed gedraineerde, vochtige grond. Deze plant kan worden geplant in borders, perken, containers en zelfs watertuinen, dankzij zijn tolerantie voor vochtige omstandigheden. Door zijn unieke schoonheid en visuele aantrekkingskracht is de Kalmoes een ideale keuze om tuinen en moerasachtige gebieden te verfraaien.

Index

Hoofdpunten

  • sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes lust wel een slokje water

Kalmoes 'Argenteostriatus' gedijt goed in een vochtige omgeving en heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond constant vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Te veel water kan echter leiden tot wateroverlast, wat de plant kan beschadigen. Het is daarom aan te raden om de grond goed te laten opdrogen tussen gietbeurten door. Het is ook nuttig om organisch mulchmateriaal toe te voegen rond de plant om vocht vast te houden en de wortels te beschermen tegen uitdroging.

Het geven van water aan de Kalmoes 'Argenteostriatus' kan het beste worden gedaan in de vroege ochtend of late avond, wanneer de temperaturen koeler zijn en er minder kans is op verdamping. Gebruik bij voorkeur gefilterd water of regenwater, omdat kraanwater mogelijk chemicaliën bevat die schadelijk kunnen zijn voor de plant. Zorg ervoor dat het water gelijkmatig wordt verspreid over de wortelzone van de plant om ervoor te zorgen dat alle wortels voldoende vocht krijgen. Door regelmatig water te geven en de juiste waterverzorging toe te passen, kun je genieten van een gezonde en weelderige Kalmoes 'Argenteostriatus' in je tuin.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes het beste plaatsen

De Kalmoes 'Argenteostriatus' gedijt het beste op een plek in de halfschaduw of lichte schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht krijgt, maar niet direct wordt blootgesteld aan de felle middagzon. De bladeren van de plant zijn gevoelig voor verbranding, dus het is aan te raden om de plant te beschermen tegen de heetste uren van de dag. Wat betreft temperatuur, kan de Kalmoes 'Argenteostriatus' goed gedijen in gematigde klimaten, maar heeft een voorkeur voor een constante en milde temperatuur.

Daarnaast heeft de plant een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen groeien. Dit maakt de Kalmoes 'Argenteostriatus' een perfecte keuze voor tuinen in de buurt van vijvers of waterlopen, waar de luchtvochtigheid doorgaans hoger is. Het is van belang om te zorgen voor een vochtige omgeving, maar te vermijden dat de plant in drassige grond staat. Door te zorgen voor een goed gedraineerde grond die constant vochtig blijft, kunnen de wortels van de plant optimaal functioneren en zal de Kalmoes 'Argenteostriatus' gezond en gelukkig gedijen.

Al met al is het dus essentieel om de juiste omstandigheden te creëren voor de Kalmoes 'Argenteostriatus' waarbij er rekening wordt gehouden met de lichtbehoefte, temperatuur en luchtvochtigheid. Door de plant op de juiste manier te plaatsen en te verzorgen, kan men genieten van de prachtige visuele impact die deze plant kan toevoegen aan de tuin of waterpartij.

Licht

De Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -28 ℃
's Nachts minimaal -28 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van de Kalmoes 'Argenteostriatus' is belangrijk om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Het is aan te raden om de plant om de paar jaar te verpotten, vooral wanneer de wortels beginnen te krap te worden en de groei van de plant vertraagt. Dit kan worden vastgesteld door voorzichtig de plant uit de pot te halen en de wortels te inspecteren. Als de wortels in cirkels groeien en de pot volledig doorworteld is, is het tijd om de plant te verpotten.

Tijdens het verpotten is het belangrijk om een pot te kiezen die iets groter is dan de huidige pot, om de wortels voldoende ruimte te geven om te groeien. Zorg ervoor dat de nieuwe pot drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren en gebruik kwalitatieve potgrond die goed water doorlaat. Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de ruimte rond de kluit op met verse potgrond. Druk de potgrond voorzichtig aan en geef de plant daarna voldoende water om de wortels te helpen settelen.

Na het verpotten is het belangrijk om de plant goed te verzorgen en regelmatig water te geven om de wortels te laten herstellen van de overgang. Als de plant zich goed heeft gevestigd in de nieuwe pot, zal je merken dat de groei en bloei van de Kalmoes 'Argenteostriatus' weer zal toenemen. Vergeet niet om de plant regelmatig te bemesten en eventuele beschadigde bladeren te verwijderen om de gezondheid van de plant te behouden. Met de juiste zorg en aandacht zal de Kalmoes 'Argenteostriatus' gedijen in zijn nieuwe omgeving en blijven zorgen voor een prachtig visueel effect in je tuin.

Algemene regels

Wanneer de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes van goede voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de bladeren mooi diep groen en sterk te houden raden wij aan om de voeding aan te vullen met het gespecialiseerde voedingsmiddel [florentus]. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze af, omdat …. Florentus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten, Het is dé perfecte ‘meststof’ voor planten. Uw plant is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.
Mocht u uw plant nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan florentus aan te vullen met [Plant Ultra]. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes van houdt. Ze zijn niet essentieel, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe moet je de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes snoeien en wanneer?

De bladeren van de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Acorus gramineus 'Argenteostriatus' - Kalmoes vermeerderen?

De Acorus gramineus 'Argenteostriatus' kan worden vermeerderd door middel van deling. Dit houdt in dat de plant in het voorjaar kan worden opgegraven en de kluit voorzichtig kan worden verdeeld in meerdere delen, elk met minstens één gezonde groeipunt. Deze delen kunnen vervolgens apart worden geplant in goed gedraineerde, vochtige grond om zich te ontwikkelen tot nieuwe planten. Door deze methode toe te passen, kun je snel en gemakkelijk nieuwe exemplaren van de prachtige 'Argenteostriatus' siergras creëren.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route